Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το τέλος του έργου


Στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ). Συμβασιούχοι που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους επί σειρά ετών και αποτελούν το 50% του συνόλου του προσωπικού, απολύονται στο τέλος του μήνα με τη λήξη του ΕΠΕΑΕΚ.
Τις μέρες που πέρασαν έγιναν εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου που παράχθηκε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσω των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ. Οι νέες υπηρεσίες όμως και οι εργαζόμενοι που τις στελέχωσαν βρίσκονται πια στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ένταξη της χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ στο πρόβλημα που δημιουργείται ήταν η έγκριση 8μηνων συμβάσεων εργασίας χωρίς ωστόσο με αυτές να διασφαλίζεται η παραμονή των 380 συμβασιούχων στην εργασία τους. Οι ανάγκες των βιβλιοθηκών δεν είναι 8μηνες. Είναι πάγιες και διαρκείς και αυτές καλύπτουν οι συμβασιούχοι.
Οι συναντήσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες με τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΠΘ, απέφεραν μόνο ασαφείς υποσχέσεις για μελλοντική ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).
Η ένταξη όμως των εργαζόμενων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ θα αναπαράγει προβληματικές σχέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ακόμα περισσότερους ανέργους.

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας 22/5 και ώρα 11:00 π.μ. έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη με αιτήματα:

· Νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
· Χρηματοδότηση μέσω τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στις βιβλιοθήκες
· Έγκριση θέσεων μόνιμου προσωπικού

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
symvasiouxoi-lib.blogspot.com
symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: