Τρίτη 19 Μαΐου 2009

24ωρη απεργία των εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σημερινή ανακοίνωσή της κηρύττει 24ωρη απεργία στις 22 Μαΐου των εργαζόμενων στις βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ΤΕΙ και συμμετοχή στη συγκέντρωση την ίδια μέρα μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ:
Συνάδελφοι,
το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη χθεσινή του συνεδρίαση (18-5-2009), ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, για τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009 και συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε για να μην απολυθεί κανένας από τους 380 εργαζόμενους στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαΐου. Απαιτούμε την μονιμοποίησή τους καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στα τριτοβάθμια ιδρύματα.
Η χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αντιμετώπιση των αναγκών σε προσωπικό από τα ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης οδηγεί σ' αυτά τα αδιέξοδα. Έτσι έγινε και με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπου μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΠΕΑΕΚ (2008) οι 380 συμβασιούχοι πήραν απλώς μια παράταση για 5 επιπλέον μήνες δουλειάς από το υπουργείο Παιδείας, η οποία λήγει στις 31 Μάη και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παραπέρα λειτουργία των βιβλιοθηκών. Εκτός από το ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους που απολύονται, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 50% του προσωπικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και η απόλυσή τους δημιουργεί προβλήματα λειτουργικής φύσης και όχι μόνο, καθώς η μείωση από προσωπικό- και μάλιστα εξειδικευμένο- των βιβλιοθηκών θα έχει συνέπεια και στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών.
Η λύση βρίσκεται στην πάλη για ένταξη της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και κάθε άλλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και με αυτό το γεγονός αναδεικνύεται η ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, για άρση της ομηρίας των συμβασιούχων με την άμεση μονιμοποίησή τους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
Καλούμε το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που εργάζεται στις βιβλιοθήκες των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του (μόνιμους, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, με συμβάσεις έργου κ.λ.π.), να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Α. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος. Άμεσα, διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας τους.
Β. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΙΔΑΧ, ορισμένου χρόνου, έργου κ.λ.π.), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Γ. Μόνιμη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.
Δ. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ11.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Φ. Βορτελίνος Ρ. Σιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: