Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Ο κύριος Έντισον και τα φώτα της γνώσης


Ο Thomas Alva Edison γεννήθηκε το 1847 στο Οχάιο των ΗΠΑ. Η εκπαίδευσή του ως παιδί δεν ήταν η επίσημη και συνηθισμένη, καθώς δάσκαλό του αποτέλεσε η μητέρα του, ενώ και ο ίδιος μέχρι το θάνατό του (1931) ήταν οπαδός της μελέτης και των βιβλίων, καθώς και της αυτό-εξέλιξης.

Ιδιαίτερη μορφή της επιστημονικής κοινότητας, εφευρέτης του φωνόγραφου, της λυχνίας πυράκτωσης, της αλκαλικής μπαταρίας και δεκάδων άλλων μηχανημάτων που άνοιξαν την πόρτα του πολιτισμού μας στη σύγχρονη εποχή, μας ενδιαφέρει εδώ για μια ακόμη πρωτοπορία του: το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης στο Menlo Park.
Το εν λόγω εργαστήριο, κορυφαίο έργο της επιστημονικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής δράση του, αποτέλεσε πρότυπο στο μέλλον και εκτός από τον εξοπλισμό, τα εργαστήρια και το εξειδικευμένο προσωπικό του περιείχε και μία βιβλιοθήκη (το πρώτο κτίριο δεξιά στη φωτογραφία)!


Η βιβλιοθήκη περιελάμβανε εντυπωσιακό αριθμό τεχνικών και επιστημονικών βιβλίων και περιοδικών εξασφαλίζοντας στο εργαστήριο έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για όσα γίνονταν πάνω στα πεδία έρευνας τους σε όλο τον κόσμο.

Ελάχιστες είναι οι επιχειρηματικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα 130 χρόνια μετά τη βιβλιοθήκη του Menlo Park.

Δεν υπάρχουν σχόλια: