Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Πολιτικό ανέκδοτο η ομιλία Στυλιανίδη στις 7 Οκτωβρίου 2008;

Σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΠΘ με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2008 με την ομιλία του υπουργού κου Στυλιανίδη στην εκδήλωση της "συνόδου των ελληνικών πανεπιστημίων για τα 25 χρόνια έρευνας και προσφοράς στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας" μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής:
"...Έχει διασφαλιστεί επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και των γραφείων διασύνδεσης...".

Αν δεν είναι πολιτικό ανέκδοτο θα μπορούσε να είναι μία αυτονόητη αλήθεια, που ακριβώς γι'αυτό δεν θα ήταν ανακοινώσιμη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας

2 σχόλια:

libra είπε...

Καλησπέρα κύριε Κατσαμάκη,

Παρακαλώ θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε για ποιούς λόγους θεωρείται ως "πολιτικό ανέκδοτο" την ομιλία Στυλιανίδη και ειδικότερα το απόσπασμα "ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και γραφείων διασύνδεσης".
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Μαρία Τρούλλου

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Απαντώντας στο ερώτημά σας. Καταρχάς "πολιτικό" γιατί το θέμα της χρηματοδότησης (από όποια πηγή) των βιβλιοθηκών είναι πολιτικό στην ουσία του. Η επένδυση στη παιδεία είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι οικονομικής πολιτικής. "Ανέκδοτο" γιατί και τότε (7/10) και τώρα ακούγοντας κανείς τα λεγόμενα δεν μπορεί παρά να γελάσει. Και εξηγούμαι: η χρηματοδότηση επουδενί δεν έχει εξασφαλιστεί σε σταθερή και πλήρη βάση (κρατικές δαπάνες. Στις απαντήσεις του Υπουργείου διατυπώνεται καθαρά η απόφαση για παράταση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της οριζόντιας δράσης μέχρι το 2013 και η ευχή ότι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν και για τις κάθετες δράσεις. Ακόμη και σε αυτή την τελευταία περίπτωση η χρηματοδότηση θα αφορά "καινοτόμες δράσεις" και θα είναι μικρότερη των τελευταίων για κάθε ίδρυμα. Για ό,τι έχει ήδη γίνει και δεν θα συνεχιστεί (ως "μη καινοτόμο") δεν έχει εξασφαλιστεί τίποτα.

Με δυο κουβέντες "εξασφάλιση της χρηματοδότησης" δεν είναι όσα έχουν ανακοινωθεί, αλλά όσα θα επιδιώκαμε να γίνουν: Καινοτόμες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, "μη καινοτόμες" με κρατική