Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Άρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης.

Άρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης.
Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ
3/10/2008
Αν πήγατε χθες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διαπιστώσατε ότι υπολειτουργούσε, καθώς οι υπάλληλοί της βρίσκονταν σε απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες υπολειτουργούν σε καθημερινή βάση, καθώς οι υπάλληλοί τους είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους συμβασιούχοι, οπού σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Ας δούμε όμως πώς έχει ακριβώς η κατάσταση, όπως αναδεικνύεται από το blog του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Βιβλιοθήκες:
Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, πριν ενταχθούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θύμιζαν πιο πολύ αποθήκες, αποθετήρια άχρηστου έντυπου υλικού, ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών βρισκόταν στα σπάργανα. Με την ένταξη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κοινοτικό προϋπολογισμό (ΕΠΕΑΕΚ) άλλαξαν ριζικά μορφή με την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της υλικοτεχνικής τους υποδομής, με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εφάμιλλες των καλύτερων πανεπιστήμιων του εξωτερικού. Όλα αυτά επετεύχθησαν με την πρόσληψη προσωπικού, που με το πέρασμα του καιρού κέρδισε τη μονιμοποίησή του, ενώ οι εργαζόμενοι των τελευταίων ετών στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Με το νέο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΣΠΑ, οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες δεν εντάσσονται σε αυτό, με αποτέλεσμα 380 εξειδικευμένοι υπάλληλοι (βιβλιοθηκονόμοι, πληροφορικοί, στατιστικοί), που εργάζονται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, να μείνουν άνεργοι από 01/01/2009. Μια σειρά από δράσεις, που είχαν αναληφθεί, θα διακοπούν όπως:
- Διακοπή της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές, με πάνω από 14.000 ξενόγλωσσα περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία και λεξικά.
- Διακοπή της λειτουργίας του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ο οποίος προσφέρει ενιαία αναζήτηση σε πάνω από 3.000.000 βιβλία.
- Διακοπή λειτουργίας του Δικτύου Διαδανεισμού Βιβλίων.
- Υποβάθμιση των εσωτερικών λειτουργιών των βιβλιοθηκών στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού (μείωση ωραρίου λειτουργίας, υπηρεσιών καταλογογράφησης, χρήσης του υλικού, διαδανεισμού, κ.τ.λ.)
- Υποβάθμιση ή/και διακοπή της λειτουργίας των κρίσιμων υπηρεσιών της κάθε βιβλιοθήκης, οι οποίες στηρίζονται σε λογισμικά πληροφορικής, όπως η αναζήτηση και ο δανεισμός των τοπικών τεκμηρίων.
- Διακοπή ή μείωση των προγραμμάτων πληροφοριακής εκπαίδευσης, τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους φοιτητές, αλλά και των υποδομών των ηλεκτρονικών μαθημάτων (e-classes).
- Διακοπή ή υποβάθμιση των εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Διακοπή όλων των δράσεων ψηφιοποίησης.
- Διακοπή των διαδικασιών πιστοποίησης για τη Διαχείριση της Ποιότητας.
Πέρα από τη διακοπή αυτών των δράσεων, 380 συμβασιούχοι υπάλληλοι μένουν εκτός εργασίας, καθώς το υπουργείο Παιδείας δε δεσμεύεται να ανανεώσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι πανθομολογούμενο από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» - διδακτικό, ερευνητικό προσωπικό, φοιτητές και γενικότερα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, της οποίας η στήριξη είναι δεδηλωμένη.
Βέβαια η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική του ελάχιστου δυνατού κόστους και για να κατευνάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, συλλήβδην, ίσως να βρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση θα διατηρηθεί, προκειμένου να μην ατονήσει, το ερευνητικό έργο που συντελείται στα πανεπιστήμια.
Όμως λύση ξεκάθαρη δεν έχει δοθεί για τους 380 υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν μετέωροι. Για όσο το υπουργείο θα εθελοτυφλεί και θα υπεκφεύγει στα αιτήματα των εργαζομένων συμβασιούχων που ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, θα συνεχίσουν με όλα τα έννομα και ένδικα μέσα για να διεκδικούν αυτό που δικαιωματικά κέρδισαν και δεν τους χαρίστηκε. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε από το blog: http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/ και την ιστοσελίδα: .
Εμείς όλοι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί ο μαρασμός στις βιβλιοθήκες σημαίνει μαρασμό στη γνώση, μαρασμό στην κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: