Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ομιλία Ταλιαδούρου για τις βιβλιοθήκες

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα esos διαβάσαμε ομιλία του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Σπύρου Ταλιαδούρου για το "θεσμό" των βιβλιοθηκών. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο εγκαινίων της Βορέειου Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου.
Πριν διαβάσετε ένα τμήμα της θυμηθείτε και σκεφτείτε τα εξής:
- Οι δράσεις που αναφέρονται καλύπτουν χρονικά την τελευταία 15ετία "συγχρηματοδότησης" από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Από τις δράσεις που αναφέρονται θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε ποιες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια
- Οι 499 σχολικές βιβλιοθήκες που αρχικά δημιουργήθηκαν μέχρι πότε θα καταγράφονται ως έργο κυβερνήσεων; Πόσες επιπλεόν έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια; Πόσο "επικαιροποιημένη" είναι η συλλογή τους; Ποιο είναι το ειδικευμένο προσωπικό που τις λειτουργεί;
- Όταν τα έργα σταματούν, συστήνονται ομάδες
Καλή ανάγνωση...
Υ.Γ.: Αφού αναρτήθηκε το post εντοπίσαμε το κείμενο ως "ξένη δημοσίευση" και ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΠΘ. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη σπουδή του Υπουργείου για δελτία τύπου σχετικά με τις βιβλιοθήκες...
«Η καθιέρωση του θεσμού των Βιβλιοθηκών στη χώρα μας και η συστηματική υποστήριξη αυτού, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η εξοικείωση του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού με το περιβάλλον αυτής. Η εξοικείωση του με τη διαδικασία αναζήτησης της πληροφορίας και τις νέες τεχνολογίες από τις μικρές ηλικίες. Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων αναζήτησης, με τη χρήση ποικίλων ειδών εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Στόχος μας η ανάπτυξη πολιτών ικανών να διαχειριστούν την κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών. Για το λόγο αυτό επενδύσαμε στη:

- δημιουργία τετρακοσίων ενενήντα εννέα (499) σχολικών βιβλιοθηκών, σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τέσσερις απ’ τις οποίες στεγάζονται σε σχολεία του δήμου σας (3ο & 4ο Ενιαίο Λύκειο, 2ο & 5ο Γυμνάσιο)
- τη λειτουργία 39 κινητών βιβλιοθηκών, ως τμήματα των 19 Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια, για να υποστηρίξουν το έργο του εκπαιδευτικού και παράλληλα να εξασφαλίσουν στους μαθητές την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία.
- τη δημιουργία είκοσι ενός (21) Βιβλιοθηκών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δεκατεσσάρων (14) στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- τη λειτουργία του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ) και των 28 παραρτήματα του σε όλη τη χώρα
- την επικουρική ενίσχυση των συλλογών των Δημοτικών και Κοινοτικών Βιβλιοθηκών μέσω της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών & Γενικών Αρχείων, του ΥΠΕΠΘ
- τη σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου σύμφωνα με τη διυπουργική απόφαση (ΦΕΚ 386/24-03-05) που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών/Κοινοτικών Βιβλιοθηκών.

Η εδραίωση του θεσμού των Βιβλιοθηκών ως ενός αναπόσπαστου τμήματος της μαθησιακής διαδικασίας που ενισχύει και συμπληρώνει οποιαδήποτε μορφή μάθησης αποτελεί προϋπόθεση προόδου και ευημερίας. Στην εποχή δε, της πολυπολιτισμικότητας, η Βιβλιοθήκη αποτελεί το κέντρο διάδοσης του πολιτισμού και των παραδόσεων μας. Αποτελεί το μέλλον μας.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο σας, για το Δήμο σας. Η δημοτική αρχή πρέπει να αισθάνεται περήφανη γιατί προσφέρει στο βιβλίο το δικό του σπίτι. Ένα χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Ένα χώρο που επάξια πλέον διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης σας. Εσείς όλοι, οι δημότες του Αμαρουσίου, θα πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που αποκτάτε το δικό σας παράθυρο στη γνώση και τον πολιτισμό. Ένα παράθυρο, που ο καθένας από εσάς μπορεί να ανοίξει, όποτε το επιθυμεί και να αντλήσει ποικιλότροπα γνώσεις"

Δεν υπάρχουν σχόλια: