Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Πλήγμα στο διάταγμα Παυλόπουλου (του Χρήστου Ζερβα απο την Ελευθεροτυπία, 22-09-2008)

Φύλλο Δευτέρας
22 - 09 - 2008


ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

Πλήγμα στο διάταγμα Παυλόπουλου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ενα ακόμη καίριο πλήγμα στο προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους αναστατώνει την κυβέρνηση, καθώς ανατρέπει πλήρως την πολιτική της.

Αυτή τη φορά «δράστης» είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Με γνωμοδότησή του κάνει αποδεκτή απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που δικαιώνει γυναίκα συμβασιούχο, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να αποδεχτεί την επαναπρόσληψή της και την αναδρομική καταβολή των αποδοχών της.

Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν πολλοί, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την οριστική δικαστική δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν μείνει μετέωροι από το 2004. Το τελειωτικό χτύπημα αναμένεται να δοθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που συζητά το θέμα στις 8 Οκτωβρίου, ύστερα από αλλεπάλληλα προδικαστικά ερωτήματα των ελληνικών δικαστηρίων.

Η συμβασιούχος υπάλληλος στον Δήμο Αγ. Στεφάνου είχε δικαιωθεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2006. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι από 31-10-2003 διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με τον δήμο συνιστούν ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αφού κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η αγωγή της συμβασιούχου ασκήθηκε μετά τη θέσπιση του Π.Δ. Παυλόπουλου (164/2004), το οποίο δεν τη συμπεριέλαβε στις ρυθμίσεις. Το Πρωτοδικείο, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη του το επίμαχο Π.Δ., αλλά εφάρμοσε παλαιότερο νόμο (2112/1920), ως ευνοϊκότερο και ισοδύναμο μέτρο προς την ευρωπαϊκή οδηγία για τους συμβασιούχους.

Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου έκανε αποδεκτή τη δικαστική απόφαση. Δεν άσκησε άλλα ένδικα μέσα και τοποθέτησε την υπάλληλο σε προσωποπαγή θέση εργασίας χειριστών υπολογιστών. Ομως ο αρμόδιος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής της, με την αιτιολογία ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να κρίνουν την ανακύψασα διαφορά εργασίας.

Η άποψή του αυτή δεν ήταν προσωπική. Στηριζόταν στην προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (8-11-2006), η οποία απεφάνθη ότι μόνα αρμόδια να κρίνουν παρόμοιες διαφορές είναι το ΑΣΕΠ και τα διοικητικά δικαστήρια. Λίγους μήνες αργότερα (11-6-2007) η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (με τη γνωστή τηλεδιάσκεψη) είχε κρίνει ότι οι συμβάσεις εργασίας με το Δημόσιο δεν μπορούν να μετατρέπονται δικαστικώς σε αορίστου χρόνου.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όμως δεν τις λαμβάνει υπόψη του! Θεωρεί ότι καλώς έπραξε ο δήμος και προσέλαβε την υπάλληλο, την οποία πρέπει να πληρώνει βεβαίως κανονικά το Δημόσιο. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η γνωμοδότηση, η δικαστική απόφαση που τη δικαίωσε εκδόθηκε πριν από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία όμως αφορά άλλους διαδίκους και άλλες διαφορές!

Η ανατροπή της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχε αρχίσει νωρίτερα. Τον περασμένο Απρίλιο το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς δικαστικές αποφάσεις, διαπίστωσε ότι είναι παράνομη η άρνηση δήμου της Αττικής να εφαρμόσει αμετάκλητη απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωσε συμβασιούχο!

Και όμως την ίδια εκείνη περίοδο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος ζητούσε να διωχθεί πειθαρχικά ο συνδικαλιστής δικαστής Γ. Σαλάτας, επειδή εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων υπέρ των συμβασιούχων! Προφανώς θα πρέπει τώρα να ζητήσει και πειθαρχική δίωξη των αρεοπαγιτών που «αγνόησαν» την απόφαση της Ολομέλειας...

«Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να συμμορφωθεί με αμετάκλητες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που δικαιώνουν συμβασιούχους παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου», επισημαίνει από την πλευρά της η δικηγόρος Φωτ. Δερμιτζάκη, που χειρίστηκε την υπόθεση στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Και προσθέτει: «Το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετική απόφασή του παραδέχεται ότι δεν ανήκει καν στην αρμοδιότητά του, βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να κρίνει τη δικαιοδοσία των άλλων δικαστηρίων. Παρ' όλα αυτά, επιδιώκει να απαλλάξει το Δημόσιο ακόμη και από τη στοιχειώδη για μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία υποχρέωση συμμόρφωσης προς δικαστικές αποφάσεις...». *


________________________________________
«Το Ευρωδικαστήριο θα λύσει το πρόβλημα»



«Η απόφαση αυτή είναι πιο σημαντική από τις ήδη υπάρχουσες προδικαστικές αποφάσεις, αφού αγκαλιάζει όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου», δηλώνουν οι δικηγόροι Φωτεινή Δερμιτζάκη και Δημ. Βαλαβάνης, αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (2088/2008) που παραπέμπει το ζήτημα των συμβασιούχων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), αφού διαπιστώνει ότι με τα μέτρα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004) συρρικνώθηκε η προστασία των εργαζομένων.

Με αφορμή τα προδικαστικά ερωτήματα που απευθύνει το Πρωτοδικείο στο ΔΕΚ, οι δύο δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση (αφορά εργαζόμενη αρχαιολόγο στο υπουργείο Πολιτισμού) εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «το ΔΕΚ θα αντιμετωπίσει, όπως πάντοτε, με σοβαρότητα τα θέματα αυτά, τα οποία επί χρόνια ταλανίζουν τους συμβασιούχους και ότι με βάση την απόφασή του, θα αποκατασταθεί επιτέλους και η ασφάλεια δικαίου, η οποία έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα στη χώρα μας, μετά τις μεταστροφές της νομολογίας με την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μόλις σε διάστημα ενός έτους και την έκδοση επίσης αντιφατικών αποφάσεων Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το ποια δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να κρίνουν επί διαφόρων συμβασιούχων».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: