Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (24/9/2008)

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε να συμμετάσχει σε 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008.
380 εργαζόμενοι σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες όλης της χώρας με το τέλος του χρόνου θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας, εξαιτίας της λήξης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Η απουσία τους θα στερήσει έτσι τις βιβλιοθήκες από ζωτικό προσωπικό, οδηγώντας σε κλείσιμο μερικών περιφερειακών ιδρυμάτων. Θα μειωθεί το ωράριο λειτουργίας, δεν θα υποστηρίζονται μια σειρά υπηρεσιών και εφαρμογών και θα ανακοπεί η περαιτέρω εξέλιξη των βιβλιοθηκών σε πεδία που ήδη έχουν δρομολογηθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ενσκήψει στο πρόβλημα, έστω και την τελευταία στιγμή να αναλάβει δράσεις που θα εξασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα:
* Να διασφαλίσει τη συνέχιση όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών που αναπτύχθηκαν στις βιβλιοθήκες μέσα από τις οριζόντιες και κάθετες δράσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΠΕΑΕΚ, κατά τη δεκαετία 1996-2006. Η διασφάλιση και η συνέχιση απαιτεί την υποστήριξη και χρηματοδότηση τόσο για τη συντήρηση των τεχνικών υποδομών και την ολοκλήρωση και επέκταση των έργων, όσο και για τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.
* Να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους ως πολυσυλλεκτικών οργανισμών για την πρόσβαση και τη διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι Έλληνες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές καλούνται να αντεπεξέλθουν και να προβάλουν την Ελληνική πρωτοπορία.
* Να αναγνωριστεί και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ως αναπόσπαστο κομμάτι της αέναης εκπαιδευτικής, ερευνητικής και βεβαίως, πολιτισμικής επένδυσης μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας.

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: