Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προβλήματα των εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, και με την ανάγκη να ενταχθούν άμεσα οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο ΕΣΠΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι σύγχρονες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες μπορούν και πρέπει να είναι οι κύριες εκπαιδευτικές μονάδες υποστήριξης της προσφερόμενης εκπαίδευσης και συντελούμενης έρευνας στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι Βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη διάθεση εθνικών και κοινοτικών πόρων, οδηγούνται σε συρρίκνωση και ποιοτική υποβάθμισή τους.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν έχει εξασφαλιστεί η ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν να συνεχιστούν καινοτόμες υπηρεσίες και προγράμματα, άμεσα συνυφασμένα με την ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία που είχαν αναπτυχθεί, και να απολυθούν 380 συμβασιούχοι-εργαζόμενοι, δηλαδή, περίπου το 50% του δυναμικού.
Για τη λειτουργία αναβαθμισμένων, σύγχρονων και ποιοτικών ελληνικών βιβλιοθηκών, απαιτούνται:
1. Η άμεση αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, με την συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζόμενων και με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού που διαθέτουν.
2. Η χρηματοδότηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στις επιμέρους Βιβλιοθήκες, και συλλογικά, μέσω του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ( ΣΕΑΒ- HEAL- Link).
3. Η έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε νέους τομείς, όπως η δημιουργία Ιδρυματικών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Αποθετηρίων, Ψηφιακών συλλογών, προγραμμάτων Πληροφοριακής Παιδείας και Δια-βίου Μάθησης κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας συνεκτικής Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: