Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

27η ερώτηση για τους συμβασιούχους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Κατατέθηκε στις 17/6/2009 η 27η ερώτηση (26 στη Βουλή και 1 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βουλευτών για το θέμα των συμβασιούχων και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από τους βουλευτές του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Καζάκο, Εύα Μελά και Γιάννη Πρωτούλη.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

17/06/09
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Στα πρόθυρα απόλυσης βρίσκονται 380 συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες , καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31-05-2009.
Ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις εργαζομένων στη βιβλιοθήκη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 16.
Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης, που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Η απόλυση τους σημάνει ταυτόχρονα και την υποβάθμιση του έργου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και αυτές των προηγούμενων ετών, μιας πολιτικής που διαχρονικά υποχρηματοδοτεί και απαξιώνει τη Δημόσια Παιδεία. Μιας πολιτικής που το έργο και την ανάγκη ανάπτυξης των ακαδημαϊκών και σχολικών βιβλιοθηκών το «ακουμπάει» στα κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία έχουν στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και η λειτουργία των βιβλιοθηκών δεν εντάσσεται στις επιλογές και στους στόχους της Ε.Ε.
Οι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες εδώ και ένα χρόνο αναδεικνύουν το πρόβλημα αυτό με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Το έργο τους στη βιβλιοθήκη και το δικαίωμά τους στην δουλειά είναι επιλέξιμο από την κοινωνία.
Το Κόμμα μας επαναφέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, σε συνέχεια των προηγούμε­νων σχετικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει (22287/16-05-2008 και 8317/24-10-2008) και ΕΡΩΤΑ τον κ. Υπουργό τι μέτρα είναι επιτέλους διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και συγκεκριμένα ώστε:

- Να μη γίνει καμία απόλυση, όπως αφήνει να εννοηθεί σε απάντηση προηγούμενης ερώτησής μας όπου προαναγγέλλει την ανακύκλωση του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων
- Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες σε αορίστου χρόνου.
- Να απεξαρτηθεί η χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών από τα διάφορα ληξιπρόθε­σμα ευρωπαϊκά προγράμματα και να γίνει γενναία τακτική επιχορήγηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
Οι βουλευτές
Κώστας Αλυσανδράκης
Γιάννης Ζιώγας
Κώστας Καζάκος
Εύα Μελά
Γιάννης Πρωτούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: