Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Από την 1η Ιουνίου 380 συμβασιούχοι βιβλιοθηκονόμοι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες (περίπου το 50% του συνόλου του προσωπικού) βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης ως αποτέλεσμα της λήξης των ΕΠΕΑΕΚ (προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της μη βούλησης του Υπουργείου Παιδείας (και της κυβέρνησης ως πολιτικού υπεύθυνου) να καλύψει τους πόρους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Στο Πάντειο έχουν απολυθεί 9 συμβασιούχοι, περίπου το 1/3 του δυναμικού.
Αυτή η εξέλιξη έχει επηρεάσει δυσμενώς και άμεσα την επίπεδο λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης έχουν μειωθεί, το κέντρο πληροφορικής υπολειτουργεί ενώ πολλά προγράμματα (π.χ. ΠΑΝΔΗΜΟΣ) μένουν στον αέρα αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους.
Ταυτόχρονα 380 εργαζόμενοι μένουνε χωρίς δουλειά αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι αυτές των υπαλλήλων στις βιβλιοθήκες. Λόγω του εργασιακού καθεστώτος με το οποίο είχαν προσληφθεί δεν έχουν ούτε το δικαίωμα στην αποζημίωση και στο ταμείο ανεργίας.

Η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των βιβλιοθηκών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν όρο για την ποιότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου παράλληλα με την κάλυψη αναγκών στην φοίτηση των μεταπτυχιακών/προπτυχιακών φοιτητών και υπ.διδακτόρων. Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση οδηγεί στην απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην υπονόμευση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους καθηγητών και φοιτητών.

Απαιτούμε:
- Να δοθεί τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας των συμβασιούχων μέσω της μονιμοποίησής τους και της έγκρισης θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όχι στην εξάρτηση από εφήμερα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ)
- Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων
-Την χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών και των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί μέσα σ' αυτές μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
-Καλούμε την Σύγκλητο του Παντείου να αποφασίσει άμεσα την αναθεώρηση του οργανισμού της βιβλιοθήκης, τον εκσυγχρονισμό του και την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες σε μόνιμο και σταθερό προσωπικό ώστε να ζητήσει απ' το υπουργείο την πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις πραγματικές κενές οργανικές θέσεις της βιβλιοθήκης.

Καλούμε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρύτανη, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 11:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: