Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τους συμβασιούχους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συνάντηση και συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μεταξύ του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και των συμβασιούχων του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του εργατικού κέντρου, σπουδαστών και Πρόεδροι τμημάτων.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά στο πρόβλημα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου (76 εργαζόμενοι) καθώς και στο γενικότερο πρόβλημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου τωνΑκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για το οποίο έδειξε πολύ ενημερωμένος και επίσης εκδήλωσε μεγάλη διάθεση ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση για μια οριστική λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα μας άκουσαν με μεγάλη προσοχή όλοι όσοι βρίσκονταν στην συνάντηση ενώ έκδηλη ήταν η υποστήριξη από τους προέδρους των τμημάτων της Σχολής, που ως μέλη του Διδακτικού προσωπικού αναγνωρίζουν καθημερινά το πολύπλευρο και σημαντικό έργο που παράγουν οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Με τη λήξη της συνάντησης του επιδώθηκε από τα μέλη του Συλλόγου μας το υπόμνημα που ακολουθεί:

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
Blog: symvasiouxoi-lib.blogspot.com
e-mail: symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Προς: κο Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της
Οικολογίας

Θέμα: «Οι ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες κινδυνεύουν. 380 εργαζόμενοι σε αυτές μπροστά στην προοπτική της ανεργίας»

18 Μαρτίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αυτή τη στιγμή στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο πολύπλευρο έργο διεθνών προδιαγραφών που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σοβαρής προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ αποκλείοντας τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τις οδηγεί σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν μέχρι σήμερα στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας και με την υποστήριξη προέδρων και πρυτάνεων, διευθυντών βιβλιοθηκών, επιστημονικών υπευθύνων αυτών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης (21 ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα τους τελευταίους μήνες και 1 στην Ε.Ε. από τον κο Παπαδημούλη), το ΥΠΕΠΘ ενέκρινε την επέκταση όλων των συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου 2009. Μια ολοφάνερα προσωρινή λύση που απλώς αναβάλλει για λίγους μήνες τα προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των βιβλιοθηκών. Αναβάλλει επίσης προσωρινά την είσοδο στην ανεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.
Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για την βιωσιμότητα και την συνέχιση των έργων που εντάσσονται στις κάθετες δράσεις, άρα και για την διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί τις δράσεις αυτές.
Ως συλλογική έκφραση των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων, και ζητούμε την χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί. Υπηρεσίες που στην ουσία αποτελούν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ζητάμε από σας να υποστηρίξετε έμπρακτα τα αιτήματά μας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δράσης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που έχετε ήδη επιδείξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: