Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων συναδέλφων , του μόνιμου προσωπικού και του διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αφιερωμένο το σημερινό ποστ. Τα γεγονότα αυτών των ημερών δεν μας επέτρεψαν να δείξουμε και άλλα πικρά και οργισμένα χαμόγελα των ανθρώπων που σε 16 ημέρες θα χάσουν τη δουλειά τους.




Σε άρθρο του με τίτλο "Στον δρόμο υπό τον φόβο της ανεργίας" ο "Ηπειρωτικός Αγών" αναφέρει για τις κινητοποιήσεις αυτές:

"Όσο κι αν το κλίμα ήταν βαρύ εξαιτίας της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή και των επακόλουθων επεισοδίων, οι απεργοί προσπάθησαν να φωνάξουν για τα δικαιώματά τους και κατ’ επέκταση για την εργατική και κοινωνική ειρήνη. Μια κοινωνική ειρήνη που είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Η χτεσινή πορεία στα Γιάννενα απέδειξε ότι τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν, χειροτερεύουν. Στους δρόμους βγήκαν άνθρωποι που δεν είχαν ξαναβγεί. Άνθρωποι που βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ημερομηνία λήξης στη δουλειά τους, ότι η κυβέρνηση τους ετοιμάζει για αθέλητη έξοδο. Και το χειρότερο; Η παρουσία των ανθρώπων αυτών που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον στη χτεσινή απεργία προαναγγέλλει και το τέλος σημαντικών παρεμβάσεων που έγιναν στην Ελλάδα με στόχο την καλύτερη παιδεία, την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, τον καλύτερο πολιτισμό. Παρεμβάσεις για τις οποίες πάλεψαν πολλοί, και οι οποίες καταστρέφονται τα τελευταία χρόνια...Οι συμβασιούχοι είναι «διασπαρμένοι» σε διάφορες υπηρεσίες του πανεπιστημίου και αυτή τη στιγμή δεν έχουν απολύτως τίποτα βέβαιο στα χέρια τους, για το εργασιακό τους μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει τηρήσει ούτε την υπόσχεση που έδωσε στο Διεθνές Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο στα Γιάννενα ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Παντρεμένος. Τότε, ο κ. Παντρεμένος δήλωνε ότι οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και στα προγράμματα της Διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα ενταχθούν σε προγράμματα «γέφυρες», ώστε να μην σταματήσουν η μισθοδοσία τους και οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι 130 συνολικά συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους «ομολόγους» τους που εργάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και όπου αλλού υπάρχουν εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου: Στην ανεργία. "

Επιπλέον τα "Πρωινά Νέα" (καθημερινή πανηπειρωτική εφημερίδα) για το ίδιο θέμα γράφουν σε άρθρο τους με τίτλο "ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ":

"Χωρίς δουλειά απειλούνται να μείνουν από 1ης Ιανουαρίου του 2009, περισσότεροι από 130 συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εργαζόμενοι στην κεντρική βιβλιοθήκη και σε άλλες υπηρεσίες του τοπικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, γιατί δεν προχωρούν ακόμα οι προκηρύξεις των προγραμμάτων με τη χρηματοδότηση των οποίων προσλήφθηκαν και εργάζονταν στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ.
Η πλειοψηφία του προσωπικού βρίσκεται σήμερα απλήρωτη από τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Τα αιτήματα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος της έρευνας και της εκπαίδευσης, η ταχύτερη δυνατή έναρξη των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου Παιδείας για τις οκτάμηνες συμβάσεις, τις σχετικές με τους συμβασιούχους της Βιβλιοθήκης και της «Διεύρυνσης» και η διασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
Οι συμβασιούχοι - εργαζόμενοι στην κεντρική βιβλιοθήκη μιλούν για «κωλυσιεργία» του υπουργείου Παιδείας στο κομμάτι που αφορά αποκλειστικά αυτούς, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως πέρασαν τουλάχιστον δύο μήνες από την επίσκεψη του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου στα Γιάννενα, όταν ο κ. Παντρεμένος δεσμεύτηκε για την άμεση διευθέτηση του ζητήματός τους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο."

Τέλος για τις κινητοποιήσεις έγραψαν και οι "Νέοι Αγώνες Ηπείρου":

"Όλοι οι συμβασιούχοι του πανεπιστημίου θα μείνουμε από 1-1-2009 χωρίς δουλειά, παρόλο που μας έχουν υποσχεθεί διάφορα πράγματα, υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ και τα νέα προγράμματα, αλλά λόγω κωλυσιεργίας στο υπουργείο τα πράγματα δεν προχωρούν», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Σαλτέας, συμβασιούχος εργαζόμενος στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Ειδικότερα για τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, όπως εξήγησε, «δεσμεύτηκε προσωπικά ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ότι θα προχωρήσουν και τα προγράμματα, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά και μέχρι τότε θα δημιουργηθεί κάποια «γέφυρα» για να μην μείνει κανένας χωρίς δουλειά». Η δέσμευση αυτή, θυμίζουμε ότι είχε δοθεί προ διμήνου περίπου κατά την επίσκεψη του Γραμματέα κ. Πανδρεμένου στα Γιάννινα, αλλά...«Δέκα Δεκεμβρίου σήμερα και δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά και έτσι αποφασίσαμε να βγούμε και εμείς στους δρόμους και να κάνουμε διάφορες κινητοποιήσεις και μάλλον θα κάνουμε και κατάληψη της βιβλιοθήκης», τόνισε ο κ. Σαλτέας και πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει κάτι θα χαθεί και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, αφού οι περισσότεροι εργάζονται σε διάφορα αντικείμενα του πανεπιστημίου από το 2000 με προγράμματα του Γ΄ΚΠΣ τα οποία έληξαν ή λήγουν στο τέλος του έτους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: