Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Ανακοίνωση της Πρυτανείας Πολυτεχνείου Κρήτης για το θέμα των συμβασιούχων

Σε μήνυμα του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης στο προσωπικό του Πολυτεχνείου με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου ανακοινώνεται και σχολιάζεται η 5μηνη παράταση των συμβάσεων του προσωπικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Παραθέτουμε το κείμενο:
"Το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από την λήξη της χρηματοδότησης των έργων του ΕΠΕΑΕΚ στο τέλος 2008 και από την μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των ΕΛΚΕ, όπως είναι γνωστό επηρεάζει σοβαρά την λειτουργία των Πανεπιστημίων με την λήξη των συμβάσεων πολλών εργαζομένων.
Μετά τις συνεχείς πιέσεις από την Σύνοδο των Πρυτάνεων και τα Ιδρύματα, με κοινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Οικονομίας (αρ.> πρωτ. 29055/30-12-2008 που κοινοποιήθηκε στις 20-1-2009) δόθηκε μία προσωρινή και αποσπασματική λύση στο θέμα. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν με ποσόν 5.000.000 ευρώ για όλα τα Ιδρύματα οι δράσεις ΕΠΕΑΕΚ Βιβλιοθηκών και νέων Τμημάτων, για δαπάνες, έως τις 31-5-2009 και μόνο, που θα αφορούν αμοιβές του προσωπικού που υπηρετούσε έως τις 31-12-2008.
Η εξέλιξη αυτή, παρά το γεγονός ότι προσωρινά καλύπτει μέρος των λειτουργικών αναγκών των μονάδων αυτών, δεν λύνει το πρόβλημα και δεν προσφέρει την επιδιωκόμενη λύση.
Τα Πανεπιστήμια εμμένουν στη θέση τους και διεκδικούν την προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού για την κάλυψη των πάγιων λειτουργικών αναγκών τους καθώς και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των ΕΛΚΕ."

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Η Εθνική Βιβλιοθήκη: γεροντοκόρη με καινούριο φόρεμα


Η Εθνική μας γεροντοκόρη περνώντας από την εποχή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε αυτή των ιδιωτικών δωρεών θα αποκτήσει σε 6 χρόνια το καινούριο της φόρεμα. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο αποκάλυψε προχθες τα σχέδιά του για το Πολιτιστικό Πάρκο του Φαλήρου σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής .

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Synergasia το Δεκέμβριο του 2006 η Ειδική Γραμματέας Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ Ευγενία Κεφαληναίου είχε μιλήσει εκτενώς για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα νέα σχέδια, κάνοντας αναφορά και στην επιτακτική ανάγκη για ειδικευμένο προσωπικό.

Το περασμένο Σάββατο σε άρθρο του στην Καθημερινή ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης υπόσχεται «μια Εθνική Βιβλιοθήκη ευρωπαϊκών προδιαγραφών», αναφερόμενος σε καταγραφή και ψηφιοποίηση υλικού που έχει γίνει με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε δομικές αλλαγές και προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού στην ΕΒΕ.

Θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε πως αλλάζοντας τα ρούχα της η χρόνια παραμελημένη εθνική μας γερόντισσα δεν ομορφαίνει, δεν αλλάζει. Η ασχήμια και η γύμνια της γίνεται πιο έντονη. Θα ήταν απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ως καθ’ ύλην αρμόδιοι σε όσους ανακοινώνουν την πολιτική βιβλιοθηκών στη χώρα μας, ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αλλάξει όταν με αυτοπεποίθηση, σχεδιασμό, υποδομές, σύγχρονους κανονισμούς, αξιοπρεπή προϋπολογισμό και ειδικευμένο προσωπικό θα μπορεί να υπηρετεί το έργο και την αποστολή της.

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009

Η μάχη κερδήθηκε, ο πόλεμος συνεχίζεται...

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παρατείνονται οι συμβάσεις των 380 εργαζομένων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μέχρι... 31/5/2009 και με αναδρομική ισχύ από 1/1/2009. Η μικρή παράταση δίνει δικαίωμα σε όλους μας για μια μικρή ανάσα. Ο αγώνας για μόνιμη εργασία και χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συνεχίζεται.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΠΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
ΜΟΝΑΔΑ Α1’ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2008

Αρ. Πρ.: 29055ΑΠΟΦΑΣΗ


Πληροφορίες: Σταμάτης Αρ. Λίτινας
Τηλ.: 210-327.80.98
Φαξ: 210-322.50.29
e-mail: slitinas@epeaek.gr


ΚΟΙΝ: ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
(όπως πίνακας αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: Παράταση ημερομηνίας επιλεξιμότητας δαπανών των πράξεων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και της Διεύρυνσης

Έχοντας υπόψη:
1. Το έγγραφο του ΥΠΟΙΟ με αρ. πρ. 57731/ΕΥΣΑΑΠ 3389/12-11-08 «Παράταση της ημερομηνίας επιλεξιμότητας δαπανών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων»
2. Απόφαση με αρ. πρ. 28467/19-12-08 της Επ. Πα. του ΕΠΕΑΕΚ «Παράταση της ημερομηνίας επιλεξιμότητας δαπανών του ΕΠΕΑΕΚ»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την παράταση επιλεξιμότητας δαπανών των πράξεων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και της Διεύρυνσης των οποίων το Φυσικό Αντικείμενο λήγει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης της Επ. Πα. (19-12-08) και έως 31-12-2008. Για τις πράξεις αυτές παρατείνεται η λήξη του Φυσικού Αντικειμένου μέχρι και 31-5-2009 και του Οικονομικού Αντικειμένου μέχρι και 30-6-2009.
Για το επιπλέον διάστημα της παράτασης υλοποίησης παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του επιλέξιμου προϋπολογισμού μόνο για δαπάνες που θα αφορούν σε αμοιβές προσωπικού το οποίο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των πράξεων κατά το προαναφερόμενο διάστημα (έως 31-5-2009).

Συνημμένα:
Ο Ειδικός ΓραμματέαςΓεώργιος Πανδρεμένος


Εσωτερική Διανομή: 1) Ειδικό Γραμματέα, κ. Γ. Πανδρεμένο
2) Προϊστάμενο ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ, κ. Β. Τσαγιάννη
3) Μονάδες Α1, Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Γ’ Δ’

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Οι συμπολίτες πανεπιστημιακοί του Άρη Σπηλιωτόπουλου και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΣ

Όπως είναι γνωστό από τις ενημερώσεις της Πρυτανικής Αρχής για τις Συνόδους των Πρυτάνεων και από τις δημόσιες παρεμβάσεις των συμβασιούχων της κεντρικής Βιβλιοθήκης μας, στις 31. 12. 2008 έληξαν οι συμβάσεις 13 εργαζομένων στη Βιβλιοθήκη. Το ζήτημα αυτό έθεσε για πρώτη φορά πριν από 8 μήνες στο ΥΠΕΠΘ, στη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΕΑΕΚ και στη Σύνοδο Πρυτάνεων το Πανεπιστήμιο Πατρών με την ταυτόχρονη επισήμανση των δραματικών επιπτώσεων για τη λειτουργία τωνΠανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών.

Μετά από ένα διάστημα αμηχανίας, στις συνεχείς και αγωνιώδεις πιέσεις των Πρυτανικών Αρχών και των Βιβλιοθηκών είχαμε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις όλων των υπεύθυνων της Πολιτείας ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι συμβασιούχοι υπάλληλοι να μείνουν στις θέσεις τους. Μάλιστα, στις 24 Σεπτεμβρίου με έγγραφό του το ΥΠΕΠΘ μας ενημέρωνε ότι θα προβεί σε κατ'εξαίρεσιν πρόσληψη υπαλλήλων για τις Βιβλιοθήκες και ζητούσε τις ενέργειές μας. Στην τελευταία Σύνοδο των Δελφών (31ηΟκτωβρίου – 1η Νοεμβρίου) η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ μπροστά στις πιεστικές τοποθετήσεις όλων των Πανεπιστημίων, μας διαβεβαίωσε για μια φορά ακόμα ότι θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ κατά προτεραιότητα εξειδικευμένες θέσεις με οκτάμηνες συμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Βιβλιοθηκών.

Δυστυχώς, ακόμα δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη για το θέμα αυτό και επομένως από την 1.1.2009 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου μας στερείται των υπηρεσιών 13 έμπειρων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε όλα τα επίπεδα.

Το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της απουσίας των συμβασιούχων και εξαντλώντας κάθε όριο "χειρισμού", μελετά τις δυνατότητες κάλυψης των μισθών των 13 εργαζομένων της Βιβλιοθήκης με δικούς του πόρους, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωση της συνέχισης της εργασίας των στελεχών αυτών, έστω και με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων αντί της προκήρυξης οργανικών θέσεων, καθώς ο κίνδυνος μετατροπής της Βιβλιοθήκης μας σε μια, περιορισμένης λειτουργίας και ελαχίστων δυνατοτήτων, επαρχιακή Βιβλιοθήκη είναι ορατός.

Ο Πρύτανης
Σταύρος Κουμπιάς

Οι Αντιπρυτάνεις
Βασίλης Αναστασόπουλος
Δημήτρης Δουγένης
Κώστας Ραβάνης

Ανοίξαμε (πάλι)... και τους περιμένουμε

Πέρασαν 20 ημέρες από την τελευταία ανάρτηση. Ένα σύστημα που κατέρρευσε με την απόλυση των συμβασιούχων των βιβλιοθηκών. Αυτές τις ημέρες αρχίσαμε πάλι να επικοινωνούμε μεταξύ μας και διαπιστώσαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι διευθύνσεις των βιβλιοθηκών κινούνται στην κατεύθυνση εύρεσης χρημάτων, προκειμένου να κρατήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τους συμβασιούχους τους μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν είχαν υπόλοιπα χρημάτων και έχασαν το προσωπικό τους (Πάντειο, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), σε άλλες βιβλιοθήκες οι συμβασιούχοι εργάζονται "εθελοντικά" και αλλού έχουν υπάρξει υποσχέσεις για μικρές συμβάσεις. Πρόθεσή μας είναι απολυμένοι και υπό απόλυση να επαναδραστηριοποιηθούμε συλλογικά. Το blog θα συνεχίσει να σας ενημερώνει για τα τεκταινόμενα.