Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Η Εθνική Βιβλιοθήκη: γεροντοκόρη με καινούριο φόρεμα


Η Εθνική μας γεροντοκόρη περνώντας από την εποχή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε αυτή των ιδιωτικών δωρεών θα αποκτήσει σε 6 χρόνια το καινούριο της φόρεμα. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο αποκάλυψε προχθες τα σχέδιά του για το Πολιτιστικό Πάρκο του Φαλήρου σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής .

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Synergasia το Δεκέμβριο του 2006 η Ειδική Γραμματέας Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ Ευγενία Κεφαληναίου είχε μιλήσει εκτενώς για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα νέα σχέδια, κάνοντας αναφορά και στην επιτακτική ανάγκη για ειδικευμένο προσωπικό.

Το περασμένο Σάββατο σε άρθρο του στην Καθημερινή ο κ. Αθανάσιος Φωκάς, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης υπόσχεται «μια Εθνική Βιβλιοθήκη ευρωπαϊκών προδιαγραφών», αναφερόμενος σε καταγραφή και ψηφιοποίηση υλικού που έχει γίνει με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε δομικές αλλαγές και προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού στην ΕΒΕ.

Θα ήταν χρήσιμο να επισημάνουμε πως αλλάζοντας τα ρούχα της η χρόνια παραμελημένη εθνική μας γερόντισσα δεν ομορφαίνει, δεν αλλάζει. Η ασχήμια και η γύμνια της γίνεται πιο έντονη. Θα ήταν απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ως καθ’ ύλην αρμόδιοι σε όσους ανακοινώνουν την πολιτική βιβλιοθηκών στη χώρα μας, ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα αλλάξει όταν με αυτοπεποίθηση, σχεδιασμό, υποδομές, σύγχρονους κανονισμούς, αξιοπρεπή προϋπολογισμό και ειδικευμένο προσωπικό θα μπορεί να υπηρετεί το έργο και την αποστολή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: