Με νέα ερώτηση στη βουλή 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και κάνουν αναφορά και στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Αν και η αναφορά είναι μικρή στο μείζον για εμάς αυτό θέμα, την παραθέτουμε, θεωρώντας σαφώς ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης και του προσωπικού των ακαδημαίκών βιβλιοθηκών είναι μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Να επισημάνουμε ότι είναι η 21η ερώτηση που κατατίθεται στη Βουλή που να αφορά (και) στο θέμα της χρηματοδότησης και του προσωπικού των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Κοινή ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Προς :Tον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο
Θέμα : «Οι δυσλειτουργίες των ΑΕΙ οδηγούν την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση σε πλήρη απαξίωση»
Η κατάσταση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα ΑΕΙ εκπέμπουν καθημερινά SOS, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους ανάγκες. Το κλείσιμο φαίνεται ως η μόνη “ενδεδειγμένη” λύση. Η εξέλιξη είναι, όντως, τραγική. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παραίτησης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ το παράδειγμά του απειλεί να ακολουθήσει ολόκληρη η σύγκλητος του πανεπιστημίου αυτού. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται, επίσης, σε δραματική κατάσταση. Το Παιδαγωγικό Τμήμα του Α.Π.Θ. έκλεισε και αυτό. Το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έθεσε εκτός λειτουργίας τα μισά τμήματά του. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα είναι φέτος το μικρότερο από κάθε άλλη φορά (αύξηση 1,3% σε σχέση με πέρυσι) με άμεση συνέπεια στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου. Η απορρόφηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων κινείται στο 0%, ενώ από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται καμία αύξηση στην χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά παντού. Ελλιπής χρηματοδότηση, ελλείψεις σε προσωπικό, ακατάλληλα και μη συντηρούμενα κτίρια, συγγράμματα που καθυστερούν απαράδεκτα να δοθούν στους φοιτητές, τραγικές ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και πλήθος άλλων δυσλειτουργιών αποτυπώνουν την απουσία σοβαρής πολιτικής στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η εγκατάλειψη των περιφερειακών ιδρυμάτων, η καθυστέρηση της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή πολιτικών των οποίων το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι, πρωτίστως, η εξυπηρέτηση μικροκομματικών και πελατειακών σκοπιμοτήτων, συνθέτουν ένα σκηνικό ανυποληψίας για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι, εντέλει, η νέα γενιά της πατρίδας μας, η οποία στερείται συστηματικά και σκόπιμα των ευκαιριών που δικαιούται. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η παιδεία έπρεπε να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος χρηματοδότησης του προϋπολογισμού παιδείας είναι 5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, στη χώρα μας η αντίστοιχη χρηματοδότηση κινείται στο 3,056%, μειούμενη για πέμπτη συνεχή χρονιά. Τα προβλήματα στην ακαδημαϊκή και διοικητική στελέχωση των ΑΕΙ είναι καταφανή. Για πεντακόσια (500) μέλη ΔΕΠ εκκρεμεί ο διορισμός τους από το Μάιο του 2008, στα νεότερα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα οι ελλείψεις διοικητικών υπαλλήλων αγγίζουν το 60%, οι βιβλιοθήκες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και οι φοιτητές στερούνται της πρόσβασης στη γνώση μέσω διαδικτύου. Ταυτοχρόνως σε συνθήκες υποχρηματοδότησης το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τη δημιουργία τριών (3) νέων πανεπιστημιακών τμημάτων και δεκατριών (13) τμημάτων ΤΕΙ, χωρίς αυτά να εντάσσονται σε συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό και προφανώς χωρίς καμία πρόθεση λειτουργίας του.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Για την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότησή της, την έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού, καθώς επίσης την παντελή απουσία προτεραιότητας - και μάλιστα σε περίοδο διεθνούς κρίσης - στις πολιτικές παιδείας σε αντίθεση με όλες τις άλλες αναπτυγμένες χώρες.
Οι επερωτώντες Βουλευτές
Διαμαντοπούλου Άννα
Παντούλας Μιχάλης
Δραγώνα Θάλεια
Βαρβαρίγος Δημήτριος
Αηδόνης Χρήστος
Αλευράς Αθανάσιος
Αποστολάκη Μιλένα
Δαμανάκη Μαρία
Ευθυμίου Πέτρος
Καρτάλης Κώστας
Λιάνης Γεώργιος
Λιντζέρης Δημήτριος
Μπόλαρης Μάρκος
Ραγκούσης Ιωάννης
Ράπτη Συλβάνα
Σακοράφα Σοφία
Τόγιας Βασίλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου