SOS για τις Βιβλιοθήκες
Σε μαρασμό καταδικάζονται οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των ΑΕΙ-ΤΕΙ, εάν «μπει φρένο» στη χρηματοδότηση τους από το 2009 μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι «παρενέργειες» θα είναι πολλαπλές, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στο ΑΠΘ κινδυνεύει η συνέχιση του έργου ψηφιοποίησης και συντήρησης βιβλίων μεγάλης αξίας, ενώ δεν αποκλείονται δυσλειτουργίες στην πρόσβαση φοιτητών και καθηγητών στα ηλεκτρονικά ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά. Οι 260 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, που θα μείνουν άνεργοι, ζητούν την ένταξη των βιβλιοθηκών στους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.
Το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει και την προσεχή Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κρήτη, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη, περί διακοπής της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών την περίοδο 2009 - 2013, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων.
Στο ΑΠθ
«Είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί. Έχουν γίνει μεγάλες και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις βιβλιοθήκες, όχι κατ' όνομα. Είναι κρίμα να διακοπούν διάφορα συστήματα που έχουμε ξεκινήσει στο ΑΠΘ, όπως, για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση και η συντήρηση παλτών βιβλίων μεγάλης αξίας», δήλωσε η αντιπρύτανης του Αριστοτελείου, Αθανασία Τσατσάκου.
Την τελευταία δεκαετία στις βιβλιοθήκες υλοποιήθηκε σειρά έργων και αναπτύχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές. Δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, συλλογικός κατάλογος, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν σε αναζητήσεις στους καταλόγους όλων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας. Παράλληλα, παρέχεται πρόσβαση σε 13.500 ηλεκτρονικά ξενόγλωσσα περιοδικά, καθώς και σε μία πλούσια συλλογή βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών βιβλίων και λεξικών. Η κ. Τσατσάκου εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες και σε αυτήν την υπηρεσία, δεδομένου ότι «βρισκόμαστε στη φάση της δημιουργίας αυτής της ανοιχτής πρόσβασης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, που αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΕΑΕΚ, σήμερα στηρίζεται οικονομικά από τις δημόσιες επενδύσεις, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ, καθηγητής Χρήστος Μπαμπατζιμόπουλος, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα συνεχίσει να την εντάσσει στις δημόσιες επενδύσεις».
θα μείνουν χωρίς δουλειά
Η διακοπή της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών θα σημάνει και τη λήξη των συμβάσεων 20-25 εργαζομένων, που δε θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές.
«Αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών του Αριστοτελείου», όπως εξήγησε ο κ. Μπαμπατζιμόπουλος.
Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Βιβλιοθήκες, σε ανακοίνωση του εκφράζει την ανησυχία του όχι μόνο για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων, αλλά και για το μέλλον το βιβλιοθηκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Οι νέες δράσεις και υπηρεσίες που οι βιβλιοθήκες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ, δεν μπορεί παρά να αποτελούν μία επανάσταση απέναντι στον "παραδοσιακό" τρόπο λειτουργίας τους, μια και κατάφεραν να αποδεσμευτούν από το ρόλο της "αποθήκης" βιβλίων που είχαν πριν από δέκα χρόνια και να αποτελέσουν ένα ζωντανό και ενεργότατο κομμάτι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων», επισήμανε το μέλος του Συλλόγου, Δημήτρης Νεοφώτιστος.
ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου