Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη, την Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Στον αέρα οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Στην επιφάνεια τα αδιέξοδα από την υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης

Τα αδιέξοδα που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και της εξάρτησής της από αλλότριους πόρους, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης, φέρνει στην επιφάνεια η απόφαση της κυβέρνησης να μην εντάξει τη χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2009 - 2013 (Πρόγραμμα ΕΣΠΑ). Σαν αποτέλεσμα, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών από το ΕΠΕΑΕΚ (1996 - 2006) και την εξάντληση όλων των ανάλογων πόρων για φέτος, από το νέο έτος, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μένουν κυριολεκτικά στον αέρα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στους 350 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες όλης της χώρας, αλλά τις ίδιες τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν. Κι αυτό επειδή θα αποψιλωθούν από προσωπικό και θα μειωθεί το ωράριο της λειτουργίας τους, ενώ κάποιες από αυτές, κύρια στα ΤΕΙ, ενδέχεται και να κλείσουν ελλείψει μόνιμου προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Μπροστά στα παραπάνω ενδεχόμενα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το συντονισμό και την ενιαία πάλη των εργαζομένων για ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών και κάθε άλλης εκπαιδευτικής - ερευνητικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: