Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου υπέρ των συμβασιούχων

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με την υπόθεση των συμβασιούχων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Την παραθέτουμε:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εντάξει τη χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2009 - 2013 (Πρόγραμμα ΕΣΠΑ) φέρνει στην επιφάνεια τα αδιέξοδα που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και της εξάρτησής της από αλλότριους πόρους, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ με ημερομηνία λήξης. Σαν αποτέλεσμα, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών από το ΕΠΕΑΕΚ (1996 - 2006) και την εξάντληση όλων των ανάλογων πόρων για το έτος που πέρασε, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες μένουν κυριολεκτικά στον αέρα. Μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε (Ιανουάριος-Μάιος 2009) οι συμβασιούχοι απολύθηκαν οριστικά.

Πιο συγκεκριμένα:
· 380 συμβασιούχοι βιβλιοθηκονόμοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων, στα οποία ανήκουν, έχασαν τη δουλειά τους. Πρόκειται για προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται επί σειρά ετών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, που έχει εκπαιδευτεί στις ειδικευμένες δράσεις των βιβλιοθηκών, έχει εξειδικευτεί σε έργα και λειτουργικά συστήματα, έχουν οι ίδιοι αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία και έχουν οργανώσει και λειτουργήσει υπηρεσίες ολόκληρες. Με την απόλυσή τους οι βιβλιοθήκες υπολειτουργούν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, η προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, καθώς και η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στοχεύουν, εκτός των άλλων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τελικά οδηγούν τα ιδρύματα είτε στο κυνήγι χρηματοδότησης από ιδιώτες και προγράμματα είτε στη παροχή υπηρεσιών επί πληρωμή. Έτσι, η γνώση μετατρέπεται σε εμπόρευμα για τους λίγους και εκλεκτούς.
Μπροστά στα παραπάνω γεγονότα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το συντονισμό και την ενιαία πάλη φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων.
Απαιτούμε:
· Την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών και κάθε άλλης εκπαιδευτικής - ερευνητικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
· Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια και όχι προκήρυξη θέσεων εποχιακού προσωπικού, που θα διαιωνίσει το πρόβλημα.
· Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
· Αναβαθμισμένες-σύγχρονες-ποιοτικές ελληνικές βιβλιοθήκες
· Οι ελληνικές βιβλιοθήκες να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική κοινωνία ως θεματοφύλακες της γνώσης
· Όχι στην εγκατάλειψη – υποβάθμιση των βιβλιοθηκών και των εργαζομένων σε αυτές
· Ζητάμε μια σύγχρονη και οργανωμένη Εθνική Βιβλιοθήκη
· Χωρίς τις βιβλιοθήκες δεν υπάρχει εκπαίδευση – γνώση – έρευνα
· Επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των σχολών βιβλιοθηκονομίας

2 σχόλια:

librarian είπε...

Ταξιδεύουν οι ανακοινώσεις! Ό,τι μπορεί ο καθένας κάνει, αλλά...

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Δεν υπάρχει "αλλά" librarian. Όσο οι ανακοινώσεις ταξιδεύουν με τις ελπίδες μας και την αλληλεγγύη των συναδέΛφων, των φοιτητών, των καθηγητών δεν θα είμαστε ούτε μόνοι, ούτε νικημένοι. Θα έχουμε έστω νικήσει την απάθεια...