Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ψήφισμα του Συλλόγου Συμβασιούχων στην 61η Σύνοδο Πρυτάνεων

Με αφορμή την 61η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Γιάννενα, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες κατέθεσε το εξής ψήφισμα στο προεδρείο:



Ψήφισμα Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Προς, την 61η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων


Ιωάννινα, 24 Ιουνίου 2009



Αξιότιμοι κύριοι,
Οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες μετά από δεκαετή περίοδο ανάπτυξης και δημιουργίας σταδιακά διακόπτουν και υποβαθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων υπηρεσιών τους προς την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα της χώρας και ακυρώνουν τις καινοτόμες δράσεις που έγιναν πράξη με την αρωγή των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.
Η μη ένταξη των κάθετων δράσεων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 και κυρίως η έλλειψη πρόβλεψης από πλευράς ΥΠ.Ε.Π.Θ. για κάλυψή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό είχε ως άμεσο επακόλουθο την απόλυση των 380 συμβασιούχων εργαζομένων σε αυτές από 1/6/2009. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, περίπου το 50% στο σύνολο του εργατικού δυναμικού των βιβλιοθηκών, στελεχώνουν με την επιστημονική τους κατάρτιση και την αποκτηθείσα τεχνογνωσία υπηρεσίες που αποτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ας σημειωθεί ότι οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στελεχώνονται από προσωπικό που συνταξιοδοτείται και δεν αναπληρώνεται με νέο, καθώς οργανικές θέσεις σε πολλές βιβλιοθήκες δεν έχουν προκηρυχθεί από το 1982. Η αφαίμαξη σε προσωπικό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες ζωτικής σημασίας στη λειτουργία των βιβλιοθηκών ακόμα και στη βιωσιμότητά τους όπως: κλείσιμο περιφερειακών βιβλιοθηκών, μείωση ωραρίου λειτουργίας και διακοπή εξειδικευμένων δράσεων που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια (ιδρυματικά αποθετήρια, e–classes, ψηφιοποίηση, υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες).

Η επανένταξη των κάθετων δράσεων στο Ε.Σ.Π.Α. ή η προκήρυξη ολιγόμηνων συμβάσεων αποτελούν προσωρινές μόνο λύσεις και μετάθεση του προβλήματος, καθώς έτσι ανακυκλώνεται η ανεργία και απαξιώνεται στην πράξη η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως μεταβατικό στάδιο που θα δώσει το χρονικό περιθώριο στο ΥΠ.Ε.Π.Θ. να προκηρύξει μόνιμες θέσεις προσωπικού.

Ωστόσο ακόμη και αυτές οι ολιγόμηνες συμβάσεις αποτελούν τη μόνη πρόταση του ΥΠ.Ε.Π.Θ, από την πρώτη επίσημη ανακοίνωσή τους στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (24-26 Σεπτεμβρίου 2008) έως και σήμερα. Πρόταση την οποία το ίδιο το Υπουργείο αναιρεί με τη μη εφαρμογή τους και σε συνδυασμό με τις μετέωρες υποσχέσεις για ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Ε.Σ.Π.Α διαμορφώνεται ο κλοιός ανεργίας για 380 συμβασιούχους.


Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:
· Την ένταξη στον τακτικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των δράσεων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
· Άμεση πρόσληψη με συμβάσεις Ι.Δ.Α.Χ. με ειδική ρύθμιση και κατ’ αναλογία αντίστοιχων πρόσφατων αποφάσεων όλων των συμβασιούχων των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών εργαζομένων σε αυτές μέχρι τη λήξη του Γ΄ Κ.Π.Σ.
Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο να αφουγκραστεί τις ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να μην ακυρώσει στην πράξη την ουσιαστική επιστημονική και διοικητική αναβάθμιση που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με τιμή,

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

2 σχόλια:

the fallen είπε...

Καλή η ενημέρωση, αλλά σκέτη, χωρίς δράση είναι χάσιμο χρόνου. Κυριλέ και ατσαλάκωτοι αγώνες δεν υπάρχουν. Τα υπομνήματα δεν αρκούν.

Πέρισυ οι συμβασιούχοι, λίγο πριν απολυθούν, μάζευαν υπογραφές έξω από τη βιβλιοθήκη του ΠΑΜΑΚ. Έτσι χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ενημερώνουν τους φοιτητές και να συλλέγουν υπογραφές μέσα στις βιβλιοθήκες, αλλά και μέσα στις συνελεύσεις των Συλλόγων Φοιτητών και τις Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων.
Να διοργανώνουν στην αρχή της χρονιάς εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες οι φοιτητές θα έρχονται σε επαφή με τη βιβλιοθήκη και να την αισθάνονται δική τους (ως γνωστόν οι προπτυχιακοί δεν πολυκυκλοφορούν στις βιβλιοθήκες!).

Η επισφαλής εργασία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους βιβλιοθηκονόμους αλλά και την πλειονότητα των νέων ανθρώπων. Οι συμβασιούχοι βιβλιοθηκονόμοι έχουν περισσότερα κοινά με τους φοιτητές, τους ΠΔ407 ή τους υπαλλήλους καθαριότητας παρά με τους πρυτάνεις. Εργαζόμενοι είστε, όχι ζητιάνοι!

"οργανικές θέσεις σε πολλές βιβλιοθήκες δεν έχουν προκηρυχθεί από το 1982"... είναι πάρα πολλά χρόνια για να πρόκειται για απλή παράλειψη!! Μετά από τόσα χρόνια οι επερωτήσεις στη Βουλή (και μάλιστα από εκπροσώπους κομμάτων που ασπάζονται το μοντέλο ελαστικής απασχόλησης, βλ. ΠΑΣΟΚ & ΛΑΟΣ) μάλλον παραείναι χλιαρός τρόπος διεκδίκησης.

Καλή επιτυχία σε κάθε σας εγχείρημα!

Γιώργος Κατσαμάκης είπε...

Αγαπητέ fallen οι αγώνες μας ένα χρόνο τώρα μόνο ατσαλάκωτοι δεν είναι. Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, αφού οι περισσότεροι έχουν απολυθεί. Οι ερωτήσεις στη Βουλή είναι ένας μόνο τρόπος πίεσης, αλλά σαφώς όχι ο μόνος ή ο κύριος. Όπως θα είδες έχουν γίνει και άλλες ενέργειες από τα σωματεία, αλλά και συλλογικά από το συντονιστικό μας. Το θέμα κύρια είναι πολιτικό στην ουσία του. Αυτό για να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από όλους θέλει κόπο και τρόπο νομίζω.... δυστυχώς. Η αποτυχία μας στο ουσιατικό αποτέλεσμα δεν είναι συνέπεια συνδικαλισμού του σαλονιού, αλλά "συνεπής" πολιτική στάση της κυβέρνησής μας. Εξάλλου ούτε με διαρκή σκληρή (απεργίες, καταλήψεις κ.α.) δράση θεωρώ ότι θα είχαμε το ουσιατικό αποτέλεσμα της κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας.