Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

25η ερώτηση για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες η 25η ερώτηση (24 στη Βουλή και 1 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βουλευτή για το θέμα των συμβασιούχων και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Πρόκειται για ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου, που αν και εστιάζουν στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, αφορούν έμμεσα και στο γενικό θέμα όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΚΚΕ
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και
Μακεδονίας-Θράκης


Θέμα: Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υποβαθμίζουν τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Βασική αιτία αποτελεί η χρόνια υποχρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και η ένταξή τους σε κοινοτικά κονδύλια (ΕΠΕΑΕΚ) με ημερομηνία λήξεις, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και προσωπικό. Ειδικότερα στο ΑΠΘ σοβαρά προβλήματα αντιμε­τω­πίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες του. Η πολιτική αυτή τους έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη.
Να σημειωθεί ότι εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε σαφές ότι δεν θα προσληφθούν ως μόνιμοι οι συμβα­σιού­χοι εργαζόμενοι στις βιβλιοθήκες, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Θεωρώντας ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο κοινωνικά ρόλο και γι αυτό πρέπει να λειτουργούν με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκο­νό­μους, συντηρητές βιβλίου και χάρτου) καθώς επίσης και να βρίσκονται στη διάθεση τους όλα εκείνα τα κονδύλια, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι απαραίτητα για την επιστημονική ενημέρωση της βιβλιοθήκης και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης, να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια και πιστώσεις που απαιτούνται για την άμεση καταβολή των οφειλομένων στους εργαζομένους στις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ και την άμεση μονιμοποίηση τους.


Οι βουλευτές
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: