Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

29η ερώτηση (και) για τους συμβασιούχους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Κατατέθηκε στις 25/6/2009 η 29η ερώτηση (28 στη Βουλή και 1 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βουλευτή για το θέμα των συμβασιούχων και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σκουλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Αντιδράσεις εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, προκαλεί η πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει ότι συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Παιδείας, μακράν από τις εξαγγελίες για δαπάνες σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Αυτό οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των πραγματικών αποδοχών (σε σταθερές τιμές, αυτές βρίσκονται σε επίπεδο προ του 2002), στην ελάττωση της στελέχωσης των Πανεπιστημίων (εκκρεμούν για πάνω από ένα χρόνο 595 διορισμοί εκλεγμένων μελών ΔΕΠ) και στη συνέχιση της κάλυψης πάγιων και διαρκών εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών με προσωπικό επισφαλούς σχέσης εργασίας (συμβασιούχοι διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80). Επιπλέον, η ΠΟΣΔΕΠ, σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης διαμόρφωσης τετραετών οικονομικών προγραμματισμών για τα Πανεπιστήμια καθώς και την ανάγκη πλήρους διαφάνειας της οικονομικής διαχείρισης στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο τετραετή προγραμματισμό που προωθεί, ουσιαστικά μειώνει την χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων. Τέλος αναφέρει ότι οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο όσον αφορά την χρηματοδότηση τους, όσο και την στελέχωση τους.

Μετά τα παραπάνω
Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

1. Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στην ικανοποίηση των αιτημάτων της ΠΟΣΔΕΠ όπως είναι:
- Η διαμόρφωσης νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ.
- Η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
- Η νομοθέτηση του αφορολόγητου των επιδομάτων που έχει δικαστικά γίνει αποδεκτό, μέχρι να ολοκληρωθεί σχετική ρύθμιση.
- Η εφαρμογή μισθολογικών και άλλων κινήτρων για πανεπιστημιακούς των ακριτικών Πανεπιστημίων.
- Ο άμεσος διορισμός όλων των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
- Η παροχή νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες των Πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτονται οι πάγιες και διαρκείς εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες με μέλη ΔΕΠ.
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε μόνιμη βάση από πόρους είτε κοινοτικούς, είτε εθνικούς και για την στελέχωση τους με το απαραίτητο εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.
3. Δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει ο μέχρι σήμερα τετραετής οικονομικός προγραμματισμός των Πανεπιστημίων, είναι στις προθέσεις σας να αναθεωρήσετε τον προγραμματισμό αυτό, με βάση και τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ.

Πέμπτη 25.06.2009
Ο Ερωτών Βουλευτής


Γιάννης Σκουλάς

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

28η ερώτηση για τους συμβασιούχους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Κατατέθηκε στις 19/6/2009 η 28η ερώτηση (27 στη Βουλή και 1 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βουλευτή για το θέμα των συμβασιούχων και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λεβέντη.


380 εργαζόμενοι στις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες θα βιώσουν την ανεργία.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
___________


Αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας είναι από χθες οι 380 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, οι οποίοι αν και για σειρά ετών προσέφεραν πολύτιμο επιστημονικό έργο, απολύθηκαν στις 31 Μαΐου, αφού τότε έληξε η δράση του ΕΠΕΑΕΚ, το οποίο χρηματοδοτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ τονίζουν με καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι είναι προκλητική, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ένταξη της συγκεκριμένης χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και στο ΕΣΠΑ, η δράση του οποίου μόλις ξεκίνησε. Αποτέλεσμα αυτού του νέου ήθους διακυβέρνησης δηλώνουν, ότι τόσο οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και οι εργαζόμενοι που τις στελέχωσαν να βρίσκονται πια στον «αέρα!».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη:
Ένταξη της χρηματοδότησης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό και την ταυτόχρονη ρύθμιση των χρόνιων θεσμικών προβλημάτων (οργανισμοί, προσωπικό).
Μετατροπή των Συμβάσεων όλων των εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει στις 31 Μαΐου 2009, σε Αορίστου Χρόνου;
Έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των βιβλιοθηκών, τόσο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, όσο και στο ρόλο τους στην ελληνική κοινωνία, ως θεματοφύλακες της γνώσης και του πολιτισμού.

27η ερώτηση για τους συμβασιούχους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Κατατέθηκε στις 17/6/2009 η 27η ερώτηση (26 στη Βουλή και 1 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βουλευτών για το θέμα των συμβασιούχων και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από τους βουλευτές του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Καζάκο, Εύα Μελά και Γιάννη Πρωτούλη.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

17/06/09
Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Στα πρόθυρα απόλυσης βρίσκονται 380 συμβασιούχοι, οι οποίοι εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες , καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31-05-2009.
Ήδη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις εργαζομένων στη βιβλιοθήκη και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 16.
Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής εκπαίδευσης και εργασιακής εξειδίκευσης, που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Η απόλυση τους σημάνει ταυτόχρονα και την υποβάθμιση του έργου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και αυτές των προηγούμενων ετών, μιας πολιτικής που διαχρονικά υποχρηματοδοτεί και απαξιώνει τη Δημόσια Παιδεία. Μιας πολιτικής που το έργο και την ανάγκη ανάπτυξης των ακαδημαϊκών και σχολικών βιβλιοθηκών το «ακουμπάει» στα κονδύλια της Ε.Ε. τα οποία έχουν στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και η λειτουργία των βιβλιοθηκών δεν εντάσσεται στις επιλογές και στους στόχους της Ε.Ε.
Οι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες εδώ και ένα χρόνο αναδεικνύουν το πρόβλημα αυτό με κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς. Το έργο τους στη βιβλιοθήκη και το δικαίωμά τους στην δουλειά είναι επιλέξιμο από την κοινωνία.
Το Κόμμα μας επαναφέρει το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, σε συνέχεια των προηγούμε­νων σχετικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει (22287/16-05-2008 και 8317/24-10-2008) και ΕΡΩΤΑ τον κ. Υπουργό τι μέτρα είναι επιτέλους διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και συγκεκριμένα ώστε:

- Να μη γίνει καμία απόλυση, όπως αφήνει να εννοηθεί σε απάντηση προηγούμενης ερώτησής μας όπου προαναγγέλλει την ανακύκλωση του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων
- Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στις βιβλιοθήκες σε αορίστου χρόνου.
- Να απεξαρτηθεί η χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών από τα διάφορα ληξιπρόθε­σμα ευρωπαϊκά προγράμματα και να γίνει γενναία τακτική επιχορήγηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.
Οι βουλευτές
Κώστας Αλυσανδράκης
Γιάννης Ζιώγας
Κώστας Καζάκος
Εύα Μελά
Γιάννης Πρωτούλης

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προβλήματα των εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, και με την ανάγκη να ενταχθούν άμεσα οι Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο ΕΣΠΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι σύγχρονες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες μπορούν και πρέπει να είναι οι κύριες εκπαιδευτικές μονάδες υποστήριξης της προσφερόμενης εκπαίδευσης και συντελούμενης έρευνας στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όμως, παρά το γεγονός ότι οι Βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη διάθεση εθνικών και κοινοτικών πόρων, οδηγούνται σε συρρίκνωση και ποιοτική υποβάθμισή τους.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν έχει εξασφαλιστεί η ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούν να συνεχιστούν καινοτόμες υπηρεσίες και προγράμματα, άμεσα συνυφασμένα με την ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία που είχαν αναπτυχθεί, και να απολυθούν 380 συμβασιούχοι-εργαζόμενοι, δηλαδή, περίπου το 50% του δυναμικού.
Για τη λειτουργία αναβαθμισμένων, σύγχρονων και ποιοτικών ελληνικών βιβλιοθηκών, απαιτούνται:
1. Η άμεση αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, με την συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζόμενων και με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού που διαθέτουν.
2. Η χρηματοδότηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στις επιμέρους Βιβλιοθήκες, και συλλογικά, μέσω του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ( ΣΕΑΒ- HEAL- Link).
3. Η έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε νέους τομείς, όπως η δημιουργία Ιδρυματικών Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Αποθετηρίων, Ψηφιακών συλλογών, προγραμμάτων Πληροφοριακής Παιδείας και Δια-βίου Μάθησης κ.α.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας συνεκτικής Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ

Από την 1η Ιουνίου 380 συμβασιούχοι βιβλιοθηκονόμοι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες (περίπου το 50% του συνόλου του προσωπικού) βρίσκονται σε καθεστώς απόλυσης ως αποτέλεσμα της λήξης των ΕΠΕΑΕΚ (προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της μη βούλησης του Υπουργείου Παιδείας (και της κυβέρνησης ως πολιτικού υπεύθυνου) να καλύψει τους πόρους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Στο Πάντειο έχουν απολυθεί 9 συμβασιούχοι, περίπου το 1/3 του δυναμικού.
Αυτή η εξέλιξη έχει επηρεάσει δυσμενώς και άμεσα την επίπεδο λειτουργίας των βιβλιοθηκών.
Οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης έχουν μειωθεί, το κέντρο πληροφορικής υπολειτουργεί ενώ πολλά προγράμματα (π.χ. ΠΑΝΔΗΜΟΣ) μένουν στον αέρα αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους.
Ταυτόχρονα 380 εργαζόμενοι μένουνε χωρίς δουλειά αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι αυτές των υπαλλήλων στις βιβλιοθήκες. Λόγω του εργασιακού καθεστώτος με το οποίο είχαν προσληφθεί δεν έχουν ούτε το δικαίωμα στην αποζημίωση και στο ταμείο ανεργίας.

Η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των βιβλιοθηκών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελούν όρο για την ποιότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου παράλληλα με την κάλυψη αναγκών στην φοίτηση των μεταπτυχιακών/προπτυχιακών φοιτητών και υπ.διδακτόρων. Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση οδηγεί στην απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην υπονόμευση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους καθηγητών και φοιτητών.

Απαιτούμε:
- Να δοθεί τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρείας των συμβασιούχων μέσω της μονιμοποίησής τους και της έγκρισης θέσεων μόνιμου προσωπικού. Όχι στην εξάρτηση από εφήμερα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ)
- Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων
-Την χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών και των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί μέσα σ' αυτές μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
-Καλούμε την Σύγκλητο του Παντείου να αποφασίσει άμεσα την αναθεώρηση του οργανισμού της βιβλιοθήκης, τον εκσυγχρονισμό του και την προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες σε μόνιμο και σταθερό προσωπικό ώστε να ζητήσει απ' το υπουργείο την πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού για τις πραγματικές κενές οργανικές θέσεις της βιβλιοθήκης.

Καλούμε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρύτανη, την Πέμπτη 11 Ιουνίου και ώρα 11:00.

Έγγραφο Ψωμιάδη σε Παυλόπουλο και Σπηλιωτόπουλο για του 380 απολυμένους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών