Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Υπό κατάληψη η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ - Αντιμέτωπος με τους συμβασιούχους ο Άρης Σπηλιωτόπουλος

Ήταν ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Υπουργός Παιδείας προσέρχεται σε προεκλογική φιέστα. Στην είσοδο τον περιμένει μια δυσάρρεστη έκπληξη. Ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν παρά να σου θυμίζουν την ύπαρξή τους.....


Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ τελεί ήδη υπό κατάληψη. Οι καταληψίες απολυόμενοι έχουν την έμπρακτη συμπαράσταση των φοιτητών, καθώς συλλογοι του Οικονομικού, του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και του Πολυτεχνείου εξέδωσαν σχετικά ψηφίσματα και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Σχετική ανακοίνωση για την απόλυση συμβασιούχων απελευθερώθηκε και από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του ΑΠΘ σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου το σχετικό κείμενο. Τέλος, η ΠΟΕΙΔΔ εκφράζει τη συμπαράστασή της με σχετικό δελτίο τύπου:


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.
ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1981
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 318 ΕΙΔ.2919/3-3-82
www.poeidd.gr


ΧΑΛΚΟΝΔΥΛΗ 13 (5Ος ΟΡΟΦΟΣ) ΤΗΛ.: 210 52 25 158 210 52 27 2 37
104 32 ΑΘΗΝΑ ΦΑΞ : 210 52 26 705
Email: poeidd@gmail.com



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 27.5.2009

Ο αγώνας των εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες συνεχίζεται για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη και Παρασκευή 28 και 29 Μαϊου, με παράλληλη παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, δείχνουν την αταλάντευτη θέση των εργαζόμενων να διασφαλίσουν αγωνιστικά τη δουλειά τους.

Η Κυβέρνηση με το πρόσχημα της λήξης των συμβάσεών τους, ουσιαστικά, οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζόμενων στην ανεργία, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις αρνητικές συνέπειες στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών.

Η Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.
Καλεί τον Υπουργό Παιδείας να ανανεώσει όλες τις συμβάσεις και την Κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε η μόνιμη και σταθερή εργασία να είναι εκείνη που θα διέπει όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ.
Διεκδικούμε, επίσης, Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αξιόπιστα και με υψηλά στάνταρς παροχής εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ο δρόμος δεν είναι φιέστα

Μεσημέρι Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, στη μέση του δρόμου 100-150 άνθρωποι με πανώ, πλακάτ, βλέμματα, ντουντούκες στο χέρι. Η Πανεπιστημίου φρακαρισμένη εξαιτίας μας. Οι βιβλιοθηκονόμοι διαμαρτύρονται...

Στις τηλεοράσεις μέρες τώρα οι βιβλιοθήκες γίνονται διαφημιστικό φόντο είτε κυβερνητικού απολογισμού, είτε μελλοντικών υποσχέσεων για τη παιδεία. Η αλήθεια είναι 380 άνθρωποι άνεργοι μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Η ΠΟΣΔΕΠ αλληλέγγυα στον αγώνα για τις βιβλιοθήκες και τους συμβασιούχους

Την αλληλεγγύη του και την αγωνία του για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και τους συμβασιούχους που απολύονται εκφράζει με δελτίο τύπου και το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συμπαράσταση στην κινητοποίηση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

Με αφορμή την εξαγγελθείσα κινητοποίηση της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, η ΠΟΣΔΕΠ

· Επισημαίνει την καθοριστική συνεισφορά των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών στην εκπαίδευση που παρέχεται και την έρευνα που διενεργείται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τη σημασία της συνεχούς στήριξης και αναβάθμισής τους για τη βελτίωση της ποιότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
· Διαπιστώνει ότι οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, που αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, στελεχώθηκαν και εξοπλίστηκαν με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, οδηγούνται σε συρρίκνωση και ποιοτική υποβάθμιση, αφού, με ευθύνη του ΥπΕΠΘ, δαπάνες που σχετίζονται με την εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας τους χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες στο Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ).

Ενόψει των παραπάνω, η ΠΟΣΔΕΠ

· Καλεί το ΥπΕΠΘ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών να καλύπτονται εγκαίρως, είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.
· Καλεί το ΥπΕΠΘ να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της συνέχισης της απασχόλησης των συμβασιούχων εργαζομένων στις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες.
· Στηρίζει την κινητοποίηση της 22.05.2009, που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και καλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να συμπαρασταθούν σ’ αυτήν, με όποιο τρόπο θεωρούν προσφορότερο.

Αθήνα, 21 Μαΐου 2009

Ο Πρόεδρος



Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η Γραμματέας



Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπλ. Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

Η Σχολή Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Αθήνας στο πλευρό των συμβασιούχων

Με ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζεται η συμπαράσταση ακόμα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που παράγει βιβλιοθηκονόμους για τη μοίρα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και τις απολύσεις βιβλιοθηκονόμων.

Στο κείμενο που μας έστειλε ο προϊστάμενος του Τμήματος Γ. Γιαννακόπουλος αναφέρονται τα εξής:

"H Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των «συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες». Η Γ. Σ. του τμήματος καταγγέλλει τον απαράδεκτο αποκλεισμό των Aκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και επισημαίνει ότι η πολιτική αυτή του ΥΠΕΠΘ θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και συνεπώς θα θέσει εμπόδια στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Τα μέλη της Γ.Σ. ομόφωνα, υιοθετούν και συνυπογράφουν το κείμενο συμπαράστασης που απέστειλαν οι συνάδελφοι του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου"

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Παντείου στο πλευρό των συμβασιούχων

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος διδασκόντων του Παντείου αναφέρει τα εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

21/5/2009

Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου συμπαραστέκεται στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιεί την Παρασκευή 22 Μαϊου 2009 η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.
Με την λήξη των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ και την απουσία μέριμνας από το ΥΠΕΠΘ ώστε να συνεχιστούν οι δράσεις των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, απολύονται 380 βιβλιοθηκονόμοι από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Η βιβλιοθήκη του Παντείου θα χάσει 9 υπαλλήλους, δηλαδή περίπου το 1/3 του δυναμικού της.
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι βιβλιοθήκες στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες και ζητά από το ΥΠΕΠΘ να μεριμνήσει άμεσα για την συνέχιση των δράσεων, θεωρεί ότι οι υπό απόλυση εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν μπορεί να είναι σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας. Τέλος το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων απαιτεί την θεσμική κατοχύρωση των οργανισμών των βιβλιοθηκών και την στελέχωσή τους με υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις.
Το ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων καλεί τα μέλη του να στηρίξουν ενεργά την κινητοποίηση των βιβλιοθηκονόμων Παρασκευή 22/5/09 στις 11.00 στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Πρόεδρος O Γραμματέας
Κάτια Φωτεινοπούλου Σταύρος Κωνσταντακόπουλος

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το τέλος του έργου


Στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ). Συμβασιούχοι που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους επί σειρά ετών και αποτελούν το 50% του συνόλου του προσωπικού, απολύονται στο τέλος του μήνα με τη λήξη του ΕΠΕΑΕΚ.
Τις μέρες που πέρασαν έγιναν εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου που παράχθηκε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα μέσω των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ. Οι νέες υπηρεσίες όμως και οι εργαζόμενοι που τις στελέχωσαν βρίσκονται πια στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ένταξη της χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η απάντηση του ΥΠΕΠΘ στο πρόβλημα που δημιουργείται ήταν η έγκριση 8μηνων συμβάσεων εργασίας χωρίς ωστόσο με αυτές να διασφαλίζεται η παραμονή των 380 συμβασιούχων στην εργασία τους. Οι ανάγκες των βιβλιοθηκών δεν είναι 8μηνες. Είναι πάγιες και διαρκείς και αυτές καλύπτουν οι συμβασιούχοι.
Οι συναντήσεις του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες με τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΠΘ, απέφεραν μόνο ασαφείς υποσχέσεις για μελλοντική ένταξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).
Η ένταξη όμως των εργαζόμενων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ θα αναπαράγει προβληματικές σχέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ακόμα περισσότερους ανέργους.

Συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας 22/5 και ώρα 11:00 π.μ. έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη με αιτήματα:

· Νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
· Χρηματοδότηση μέσω τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί στις βιβλιοθήκες
· Έγκριση θέσεων μόνιμου προσωπικού

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
symvasiouxoi-lib.blogspot.com
symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Δελτίο τύπου και από το ΤΕΙ Κρήτης: Κλειστές οι υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του ΤΕΙ Κρήτης


Από το ΤΕΙ Κρήτης εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:



ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
(Τ.Ε.Ι.) ΚΡΗΤΗΣ
ΤΜΗΜΑ: ΒΙΒΛ/ΘΗΚΗΣ & ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Ταχ.Δ/νση : Σταυρωμένος – 71500
Ταχ.Θυρίδα : 140
Πληροφορίες : Πανταλού Μαρία
Τηλέφωνο : 2810379330
FAX : 2810379330
E-mail :pantalou@lib.teiher.gr
http://www.lib.teicrete.gr/



Ηράκλειο 21/05/2009



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Κλειστές οι υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του ΤΕΙ Κρήτης»

Την Παρασκευή ,22 Μαΐου, οι υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο & Παραρτήματα) δεν θα λειτουργήσουν σε ένδειξη συμπαράστασης για τις επικείμενες απολύσεις των 380 συμβασιούχων εργαζόμενων, στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας.

Στηρίζουμε την κινητοποίηση της Παρασκευής , 22 Μαΐου 2009, που
διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων
Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.).
Διεκδικούμε:
- Αναβαθμισμένες , σύγχρονες, ποιοτικές Βιβλιοθήκες.
- Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες .
- Εθνική πολιτική Βιβλιοθηκών.


Θεωρούμε ότι χωρίς τις βιβλιοθήκες δεν υπάρχει Εκπαίδευση – Γνώση – Έρευνα.

Καλούμε την Ακαδημαϊκή κοινότητα να συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των Βιβλιοθηκών.


Το Προσωπικό των Βιβλιοθηκών ΤΕΙ Κρήτης

Το διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων αλληλέγγυο στον αγώνα μας

Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΕΙ με ψήφισμά της εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα για τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και την αγωνία της για την τύχη των 380 εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Το κείμενο έχει ως εξής:
Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΙ
Η ρ ώ ω ν Π ο λ υ τ ε χ ν ε ί ο υ 9, Π ο λ υ τ ε χ ν ε ι ο ύ π ο λ η Ζ ω γ ρ ά φ ο υ ,1 5 7 8 0
Ζ ω γ ρ ά φ ο υ
Π ρ ό ε δ ρ ο ς Τ η λ : 2 8 2 1 0 - 3 7 3 8 2 , Fa x : 2 8 2 1 0 - 3 7 5 4 2 , e ma i l : md o u d o u n a k i s @s y s t e ms . t u c . g r
Γ . Γ ρ α μ μ α τ έ α ς Τ η λ : 2 1 0 - 7 7 2 2 1 1 5 , Fa x : 2 1 0 - 7 7 2 2 1 2 6 , e ma i l : ma r i a @me t a l . n t u a . g r
h t t p : / / www. p o s e e d i p . t u c . g r , p o s e e d i p @i s c . t u c . g r
Ζωγράφου , 21/ 05/ 2009
ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Γ. Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι .
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, κύτταρα γνώσης και πολιτισμού, στο πλαίσιο κάθετων δράσεων επανδρώθηκαν, εξοπλίστηκαν, αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν. Εντούτοις, σήμερα η βιβλιοθηκονομική κοινότητα βάλλεται ενώ όλες οι υποδομές που αναπτύχθηκαν κινδυνεύουν να χαθούν , αφού αποτελούν πλέον «μη επιλέξιμες δαπάνες ». Η βιωσιμότητα των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συνέχιση της απασχόλησης του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού τους, και ο εκσυγχρονισμός τους με τη διασφάλιση και συνεχή αναβάθμιση των υποδομών τους.
Ως Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και το έργο των αξιόλογων συναδέλφων που κινδυνεύουν με απόλυση και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα τους για να μην απολυθεί κανένας από τους 380 εργαζόμενους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μα ΐου. Συμμεριζόμαστε την αγωνία τους για την απελευθέρωσή τους από την ομηρία των συμβάσεων και ζητάμε τη μονιμοποίησή τους. Παράλληλα, διεκδικούμε την ένταξη της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες αποτελούν επένδυση στη γνώση και την παιδεία, επένδυση στο μέλλον.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.
Ο Πρόεδρος
Μανόλης Ντουντουνάκης
ΕΕΔΙΠ Πολυτεχνείο Κρήτης
Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Περράκη
ΕΕΔΙΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

24ωρη απεργία των εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σημερινή ανακοίνωσή της κηρύττει 24ωρη απεργία στις 22 Μαΐου των εργαζόμενων στις βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ΤΕΙ και συμμετοχή στη συγκέντρωση την ίδια μέρα μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΔΠΤΕ:
Συνάδελφοι,
το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη χθεσινή του συνεδρίαση (18-5-2009), ομόφωνα αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, για τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, για την Παρασκευή 22 Μαΐου 2009 και συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ. μπροστά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε για να μην απολυθεί κανένας από τους 380 εργαζόμενους στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Μαΐου. Απαιτούμε την μονιμοποίησή τους καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζόμενων στα τριτοβάθμια ιδρύματα.
Η χρόνια πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αντιμετώπιση των αναγκών σε προσωπικό από τα ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης οδηγεί σ' αυτά τα αδιέξοδα. Έτσι έγινε και με τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπου μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΠΕΑΕΚ (2008) οι 380 συμβασιούχοι πήραν απλώς μια παράταση για 5 επιπλέον μήνες δουλειάς από το υπουργείο Παιδείας, η οποία λήγει στις 31 Μάη και δεν υπάρχει πρόβλεψη για την παραπέρα λειτουργία των βιβλιοθηκών. Εκτός από το ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους που απολύονται, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 50% του προσωπικού στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και η απόλυσή τους δημιουργεί προβλήματα λειτουργικής φύσης και όχι μόνο, καθώς η μείωση από προσωπικό- και μάλιστα εξειδικευμένο- των βιβλιοθηκών θα έχει συνέπεια και στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών.
Η λύση βρίσκεται στην πάλη για ένταξη της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και κάθε άλλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και με αυτό το γεγονός αναδεικνύεται η ανάγκη για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, για άρση της ομηρίας των συμβασιούχων με την άμεση μονιμοποίησή τους, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.
Καλούμε το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που εργάζεται στις βιβλιοθήκες των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του (μόνιμους, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ, με συμβάσεις έργου κ.λ.π.), να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Α. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος. Άμεσα, διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας τους.
Β. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΙΔΑΧ, ορισμένου χρόνου, έργου κ.λ.π.), χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Γ. Μόνιμη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. 7ωρο-5νθήμερο-35ωρο.
Δ. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ11.00 π.μ. ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Φ. Βορτελίνος Ρ. Σιώτα

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

22 Μαΐου: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας βιβλιοθηκονόμων στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Σε ένα ύστατο κάλεσμα διαμαρτυρίας πριν την απόλυση των 380 συμβασιούχων εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες καλεί τον βιβλιοθηκονομικό κόσμο με δελτίο τύπου η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ).


Το πλήρες κείμενο είναι το εξής:

Κλειστές οι υπηρεσίες των ελληνικών βιβλιοθηκών την Παρασκευή 22 Μαΐου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις 11 το πρωί



Την Παρασκευή 22 Μαΐου οι υπηρεσίες των ελληνικών βιβλιοθηκών θα παραμείνουν κλειστές, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (κεντρικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου) στις 11.00 το πρωί.
Τριακόσιοι ογδόντα εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες απολύονται στο τέλος του Μαΐου, χωρίς μέχρι στιγμής το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να έχει δώσει κάποια λύση.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους (έκτακτους, με συμβάσεις stage, μόνιμους) από όλες τις κατηγορίες βιβλιοθηκών και τους σπουδαστές των σχολών βιβλιοθηκονομίας (ΑΕΙ –ΤΕΙ) να στηρίξουν με την παρουσία τους την κινητοποίηση μια που ο κλάδος μας βάλλεται και οι ελληνικές βιβλιοθήκες οδηγούνται στο περιθώριο με την απομάκρυνση εργαζόμενων και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το ΔΣ της ΕΕΒΕΠ

Το Σύνταγμα δεν είναι μόνο πλατεία (2)

Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρο 4, παράγραφος 2
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Το Σύνταγμα δεν είναι μόνο πλατεία (1)

Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρο 22, παράγραφος 1


Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.



υγ: Την Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος από την 1η πανελλαδική μας συνέλευση, η οποία δημιούργησε το Συντονιστικό και το Σύλλογο των Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες...

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Το Υπουργείο Παιδείας λύνει το πρόβλημα της ανεργίας

Ο εμπαιγμός των συμβασιούχων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα όλα τα ανεκτά όρια. Μετά τις παραπλανητικές και ψευδείς υποσχέσεις της Γενικής Γραμματέα κας Νίκης Γκοτσοπούλου πριν από ένα μήνα στους εκπροσώπους του Συλλόγου μας για συνέχιση της εργασίας μας, άλλη μία υπόσχεση περί πληρωμής των δεδουλευμένων των τελευταίων 5 μηνών δεν τηρείται.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς συμβασιούχους συναδέλφους, των οποίων τα ιδρύματα δεν έχουν απόθεμα χρημάτων για πληρωμές μέχρι να τους δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από το Υπουργείο. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα ιδρυμάτων όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που δεν έχει πληρώσει τους συμβασιούχους 4 μήνες τώρα, ενώ άλλα, όπως το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ή το Ιόνιο έχουν πληρώσει τους μισθούς των πρώτων μηνών.
Θεωρούμε... εξαιρετική την ιδέα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, καθώς με την πρακτική αυτή και δουλειά έχουμε όσο εργαζόμαστε... και λεφτά όταν μείνουμε άνεργοι !!!

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Τα φιρμάνια του Ο.Π.Α.


Φιρμάνι έφτασε στα γραφεία των συμβασιούχων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συμβασιούχοι της βιβλιοθήκης της ΑΣΟΕΕ διάβασαν στο κείμενο του Εφόρου της Βιβλιοθήκης ότι "είναι στη δυσάρεστη θέση να τους γνωρίσει" ότι η συνεργασία τους λαμβάνει τέλος στις 31/5/2009.



Ο καθηγητής κος Ε. Γιαννακουδάκης επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει την εκτίμησή του στο έργο και την προσφορά των 15 συμβασιούχων συναδέλφων. Η επιστολή κινητοποίησε τις επόμενες μέρες τους φοιτητές και παρατάξεις του Πανεπιστημίου, καθώς και εργαζόμενους σε αυτό και έγινε έντονη διαμαρτυρία στους χώρους της βιβλιοθήκης, παρουσία δεκάδων ατόμων που στέκονται αλληλέγγυοι στις απολύσεις των συμβασιούχων. Για το θέμα αναφορά έκανε και ο Ριζοσπάστης (7/5/2009).
Πραγματικά "Οικονομικό" το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών....

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μήνυμα συμπαράστασης από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Με έγγραφό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κος Θεόδωρος Παππάς μας εκφράζει τη συμπαράσταση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος στα δίκαια αιτήματα και στον Αγώνα μας.
Θεωρώντας ένδειξη υπευθυνότητας την ευαισθησία του Ιονίου Πανεπιστημίου που στέλνει στην αγορά εργασίας μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων σε βιβλιοθήκες και αρχεία, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τη μη παρόμοια κίνηση των παραδοσιακών αντίστοιχων σχολών του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Επισυνάπτουμε το κείμενο αλληλεγγύης του Ιονίου Πανεπιστημίου:
Κέρκυρα, 4 Μαΐου 2009
Αριθμ. Πρωτ: ΤΑΒ/666/Φ. Πρόεδρος

Προς:

Το Σύλλογο Συμβασιούχων
Ορισμένου Χρόνου σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

ΘΕΜΑ: «Προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες»20
ΣΧΕΤ: Το με αριθμ. πρωτ. 569/06-04-2009 έγγραφο σας.

Αγαπητοί Κυρίες, Κύριοι,
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

Οι διδάσκοντες του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας θεωρούν ζωτικής σημασίας το πολύπλευρο έργο, διεθνών προδιαγραφών, που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια με τη χρηματοδότηση του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ.
Με αφετηρία το εκπαιδευτικό και ερευνητικό εργαλείο που δημιουργήθηκε αρχικά από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, η ελληνική Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη έχει μετατραπεί σε ένα απολύτως σύγχρονο και πλήρως ενσωματωμένο στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία εργαλείο πληροφόρησης. Η ενσωμάτωση αυτή υλοποιήθηκε:

- με την συνεκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας (προμήθεια20εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, φωτοτυπικών, επίπλων, συστημάτων ασφαλείας, κ.τ.λ.), των λογισμικών εφαρμογών ηλεκτρονικής μάθησης, της ανάπτυξης μηχανισμού εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της ανάπτυξης και λειτουργίας θεματικών πυλών, της ενημέρωσης και εκσυγχρονισμού των λογισμικών εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούσαν οι βιβλιοθήκες με στόχο την οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του όλου συστήματος βιβλιοθηκών της,
- με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών συλλογών που εμπλουτίσθηκαν σημαντικότατα με νέες μορφές υλικού, όπως ηλεκτρονικά βιβλία, δικαιώματα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων, καθώς επίσης και των ψηφιακών συλλογών (δημιουργία20και λειτουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών) που δημιουργήθηκαν και εμπλουτίσθηκαν και, τέλος,
- με την επιστημονική κατάρτιση και απόκτηση εμπειρίας των βιβλιοθηκονόμων στην οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση20του πληροφοριακού υλικού.

Οι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, όπως προαναφέρθηκε, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση και επίτευξη των ανωτέρω στόχων και δράσεων. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται επί σειρά ετών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχει εκπαιδευθεί στις ειδικευμένες δράσεις των βιβλιοθηκών, έχει εξειδικευθεί σε έργα και λειτουργικά συστήματα, έχει το ίδιο αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία και έχει οργανώσει και λειτουργήσει υπηρεσίες ολόκληρες. Παρ’ όλο που το εν λόγω ανθρώπινο δυναμικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ένα τόσο σημαντικό για το μέλλον της χώρας μας τομέα, στην πλειονότητά του, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, απασχολείται με συμβάσεις έργου.

Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ, αποκλείοντας τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τις οδηγεί σε σημαντική μείωση του20προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν μέχρι σήμερα στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Με αυτή την πολιτική του20να αποκλείσει τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δηλώνει την πλήρη αδιαφορία του για τα επιτεύγματα, αλλά και για την μελλοντική εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξή τους, αφού συνειδητά επέλεξε να μη δεσμεύεται για την χρηματοδότησή τους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι απόρροια της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο είναι πρωτίστως η απόλυση του προσωπικού των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και κατ’ επέκταση η υπολειτουργία τους. Συγκεκριμένα, με την απουσία του προσωπικού αυτού οι βιβλιοθήκες, που πάντοτε βέβαια λειτουργούσαν με ελλιπές προσωπικό, θα υπολειτουργούν και θα υπολείπονται σε υπηρεσίες προς τους χρήστες τους. Το ζήτημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τους 380 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες όλης της χώρας, αλλά τις ίδιες τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.

Ως Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας συμπαραστεκόμαστε στους Βιβλιοθηκονόμους των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και υποστηρίζουμε το αίτημά τους για άμεση μετατροπή των συμβάσεών των σε ΙΔΑΧ και την χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών μέσω του τακτικού προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγητής Θεόδωρος Παππάς