Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Τα λάστιχα... της εργασίας


Το σωματείο εργαζόμενων του ΑΠΘ προχώρησε την Πέμπτη σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα των "ελαστικών" σχέσεων εργασίας που χαρακτηρίζουν το εργασιακό περιβάλλον του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, και δυστυχώς όχι μόνο αυτού. Αναπαράγουμε το άρθρο της "Ελευθεροτυπίας" (27/3/2009):
«Οχι» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είπαν χθες τα μέλη του σωματείου εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σε ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

«Εχει παγιωθεί μια απαράδεκτη κατάσταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, που περιλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους, συμβασιούχους αορίστου χρόνου, συμβασιούχους έργου, εργολαβικούς, ακόμα και προγράμματα Stage ή ανταποδοτικές υποτροφίες προπτυχιακών φοιτητών. Ολοι μπορεί να επιτελούν διοικητικό, ερευνητικό ή άλλο έργο και να έχουν ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις, δεν έχουν όμως ίδια δικαιώματα και απολαβές, ενώ η εργασιακή αβεβαιότητα και η προοπτική της ανεργίας είναι δεδομένη για πολλούς από αυτούς», τόνισαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, ενώ ο πρόεδρος Γιάννης Κουρμούλης υποστήριξε ότι «πρέπει οι πάντες να γίνουν μόνιμοι».Οι συνδικαλιστές ανέφεραν πως ίδια εικόνα απαντά ακόμα και στο διδακτικό προσωπικό (π.χ. «συμβασιούχοι» με το Π.Δ.407), συνέπεια της γενικότερης λειτουργίας του δημοσίου πανεπιστημίου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η οποία επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιγράφεται στις συνθήκες της Μπολόνια, της Πράγας και αλλού.«Το οργανόγραμμα του ΑΠΘ είναι σήμερα παρωχημένο και για να καλυφθούν οι ανάγκες, δημιουργούνται θέσεις ελαστικής εργασίας, ενώ θα έπρεπε να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό», είπε ο κ. Κουρμούλης, αποδίδοντας τα φαινόμενα «στο γενικότερο κλίμα με την οικονομική κρίση», που έχει ως συνέπεια τις μηδενικές αυξήσεις μισθών.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Επιστολή του Συλλόγου μας στους διευθυντές των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Παραλήπτες της επιστολής που στείλαμε σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ έγιναν χθες και οι διευθυντές, προϊστάμενοι και επιστημονικοί υπεύθυνοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Τους καλούμε εμπράκτως να μας υποστηρίξουν στον αγώνα για την επιβίωση των βιβλιοθηκών και την παραμονή του προσωπικού τους σε αυτές.
Με την επικείμενη αποστολή παρόμοιων επιστολών στα τμήματα βιβλιοθηκονομίας των ΑΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και βιβλιοθηκονομίας και αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κλείνει ο κύκλος των ενεργειών μας για την ευαισθητοποίηση των άμεσων αρμόδιων αρχών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα είμαστε πια σε αναμονή των ενεργειών τους προκειμένου και από εκεί να ασκηθεί πίεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τους συμβασιούχους στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Συνάντηση και συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μεταξύ του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και των συμβασιούχων του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του εργατικού κέντρου, σπουδαστών και Πρόεδροι τμημάτων.

Στην συζήτηση έγινε αναφορά στο πρόβλημα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου (76 εργαζόμενοι) καθώς και στο γενικότερο πρόβλημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου τωνΑκαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για το οποίο έδειξε πολύ ενημερωμένος και επίσης εκδήλωσε μεγάλη διάθεση ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση για μια οριστική λύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα μας άκουσαν με μεγάλη προσοχή όλοι όσοι βρίσκονταν στην συνάντηση ενώ έκδηλη ήταν η υποστήριξη από τους προέδρους των τμημάτων της Σχολής, που ως μέλη του Διδακτικού προσωπικού αναγνωρίζουν καθημερινά το πολύπλευρο και σημαντικό έργο που παράγουν οι Ελληνικές Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Με τη λήξη της συνάντησης του επιδώθηκε από τα μέλη του Συλλόγου μας το υπόμνημα που ακολουθεί:

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
Blog: symvasiouxoi-lib.blogspot.com
e-mail: symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Προς: κο Αλέξη Τσίπρα
Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της
Οικολογίας

Θέμα: «Οι ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες κινδυνεύουν. 380 εργαζόμενοι σε αυτές μπροστά στην προοπτική της ανεργίας»

18 Μαρτίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αυτή τη στιγμή στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο πολύπλευρο έργο διεθνών προδιαγραφών που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σοβαρής προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ αποκλείοντας τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τις οδηγεί σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν μέχρι σήμερα στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας και με την υποστήριξη προέδρων και πρυτάνεων, διευθυντών βιβλιοθηκών, επιστημονικών υπευθύνων αυτών, των κομμάτων της αντιπολίτευσης (21 ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα τους τελευταίους μήνες και 1 στην Ε.Ε. από τον κο Παπαδημούλη), το ΥΠΕΠΘ ενέκρινε την επέκταση όλων των συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου 2009. Μια ολοφάνερα προσωρινή λύση που απλώς αναβάλλει για λίγους μήνες τα προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των βιβλιοθηκών. Αναβάλλει επίσης προσωρινά την είσοδο στην ανεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.
Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για την βιωσιμότητα και την συνέχιση των έργων που εντάσσονται στις κάθετες δράσεις, άρα και για την διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί τις δράσεις αυτές.
Ως συλλογική έκφραση των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων, και ζητούμε την χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί. Υπηρεσίες που στην ουσία αποτελούν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ζητάμε από σας να υποστηρίξετε έμπρακτα τα αιτήματά μας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δράσης του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που έχετε ήδη επιδείξει.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο εμπαιγμός του ΟΑΕΔ και τα προεκλογικά παιχνίδια.

Στις 25 Νοεμβρίου είχαμε καυτηριάσει την προκήρυξη προγραμμάτων Stage από τον ΟΑΕΔ, τα οποία αφορούσαν 569 θέσεις σε βιβλιοθήκες και αρχεία και αναφέρονταν σε:
- 389 απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής.
- 180 διπλωματούχους ΙΕΚ, απόφοιτους Λυκείου Γενικής Εκπαίδευσης, ΤΕΛ, ΕΠΛ, ΤΕΕ Β΄ Κύκλου ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής η αλλοδαπής.

Είχαμε υποβάλει δύο ερωτήσεις:

1) Με ποια λογική τοποθετούνται για εργασιακή εμπειρία σε βιβλιοθήκες και αρχεία άλλες ειδικότητες και άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης απόφοιτοι πλην βιβλιοθηκονόμων και αρχειονόμων, κατά παράβαση του προσοντολογίου;
2) Τι νόημα έχει η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε ανέργους, όταν οι θέσεις που προκηρύσσονται κάθε χρόνο για βιβλιοθηκονόμους είναι ελάχιστες και οι συμβασιούχοι των βιβλιοθηκών είναι εκατοντάδες;

Δυστυχώς η συνέχεια μας δικαίωσε: γέμισε η Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από άσχετες ειδικότητες, όταν την ίδια στιγμή οι σχετικές αποκλείονται από τη επαρκή στελέχωσή των δύο κορυφαίων ιδρυμάτων. Τα ερωτήματά μας παραμένουν. Δυστυχώς αναπάντητα.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Στάση εργασίας στο ΑΠΘ για τη μη υπογραφή συμβάσεων και τη μη πληρωμή των εργαζόμενων

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι με συμβάσεις στο ΑΠΘ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι και αυτοί, όπως οι περισσότεροι συμβασιούχοι των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας, δεν έχουν υπογράψει ακόμη τις συμβάσεις τους, που ανανεώθηκαν από 1/1/2009 και κατά συνέπεια μένουν απλήρωτοι δυόμιση μήνες τώρα.

Το Σωματείο τους εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΟ Α.Π.Θ.________________________________________

Tηλ. : 995368, 994168 Fax : 995112, E-mail: somateio_id@auth.gr



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες


Μετά από απόφαση του Δ.Σ. και με αφορμή:

1)το δρομολογούμενο αποκλεισμό των ΙΔΑΧ από την προοπτική μονιμοποίησης,

2)τη δεινή θέση των συμβασιούχων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών που παραμένουν στους χώρους εργασίας με πίστωση χρόνου ως το Μάιο, χωρίς να έχουν υπογράψει καμία σχετική σύμβαση και χωρίς μισθοδοσία από το Δεκέμβριο


καλούμε τα μέλη του σωματείου σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 ως το τέλος της βάρδιας την Πέμπτη 12/03/2009 με τα εξής αιτήματα:


- Ενιαία σχέση εργασίας για όλους στο Δημόσιο με πλήρη εργασιακά καιασφαλιστικά δικαιώματα.
- Καμία απόλυση Συμβασιούχου στο Δημόσιο και τα Νομικά του πρόσωπα με το πρόσχημα ότι λήγει η σύμβασή του.
- Καταβολή του επιδόματος των Πανελλήνιων εξετάσεων, όπως αυτό δίνεται στους υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
- Νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου συμβάσεις.
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με στάση εργασίας την Τρίτη 17/03 και θα κλιμακωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις, καθώς οι εξελίξεις που δρομολογούνται προσβάλλουν κατάφωρα το δικαίωμα στην εργασία και τη βιωσιμότητα υπηρεσιών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα έχουν αντίκτυπο σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.


Με τιμή

για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Γιάννης Κουρμούλης Άννα Μπίσμπα

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ζητούμε την έμπρακτη στήριξη και των Προέδρων των ΤΕΙ



Σε συνέχεια της υλοποίησης των αποφάσεών μας για επικοινωνία με την ακαδημαϊκή κοινότητα ζητώντας τη στήριξή της, αποστείλαμε και στους Προέδρους των ΤΕΙ την ακόλουθη επιστολή. Στόχος μας είναι να σταλούν στο ΥπΕΠΘ υπομνήματα ΚΑΙ από τα ΤΕΙ σχετικά με τη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και τους συμβασιούχους που εργάζονται σε αυτές και να ενταθεί η πίεση για εξεύρεση μόνιμης λύσης στο θέμα.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Προς: κ. …….
Πρόεδρο ……………………
Κοιν προς: Πρυτάνεις ΑΕΙ, Πρόεδρους ΤΕΙ, Διευθύνσεις Ακαδημαϊκών
Βιβλιοθηκών, Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας

Θέμα: «Προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες»

6 Μαρτίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αυτή τη στιγμή στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ).

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο πολύπλευρο έργο διεθνών προδιαγραφών που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σοβαρής προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.

Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ αποκλείοντας τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τις οδηγεί σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν μέχρι σήμερα στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.

‘Όπως γνωρίζετε, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις μας και με την υποστήριξη των πρυτανικών αρχών, των προεδρείων των ΤΕΙ, των διευθυντών των βιβλιοθηκών και των επιστημονικών υπευθύνων αυτών, το ΥΠΕΠΘ ενέκρινε την επέκταση όλων των συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου 2009. Μια ολοφάνερα προσωρινή λύση που απλώς αναβάλλει για λίγους μήνες τα προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των βιβλιοθηκών. Αναβάλλει επίσης προσωρινά την είσοδο στην ανεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.
Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για την βιωσιμότητα και την συνέχιση των έργων που εντάσσονται στις κάθετες δράσεις, άρα και για την διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί τις δράσεις αυτές.

Ως συλλογική έκφραση των εργαζομένων με σύμβαση έργου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων, και ζητούμε την χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί. Υπηρεσίες που στην ουσία αποτελούν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ζητάμε από σας να υποστηρίξετε έμπρακτα τα αιτήματά μας μέσω αποστολής υπομνημάτων στους αρμόδιους φορείς ή με όποια άλλη ενέργεια κρίνετε σκόπιμη.

Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που έχετε ήδη επιδείξει.

Με τιμή

Σύλλογος Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com
symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Εκπρόσωποι της ομάδας επικοινωνίας: Κυριακή Αδάμ, Βασιλική Μελά, Ευαγγελία Χατζηδάκη

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Νέες υποσχέσεις ΥπΕΠΘ για τις Βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων

Με νέες υποσχέσεις σχετικά με τους συμβασιούχους των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών προσήλθε το Υπουργείο Παιδείας στη 4η συνάντηση εργασίας των Επιροπών Οικονομικών Υποθέσεων της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων πριν από λίγες μέρες. Στην αίθουσα Συγκλήτου του ΕΚΠΑ στις 23/2/2009 ο Ειδικός Γραμματέας κ. Αθ. Κυριαζής "επεσήμανε ότι διευθετήθηκε το θέμα των 300 περίπου συμβασιούχων έργου των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και της Διεύρυνσης, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την έναρξη των οχτάμηνων συμβάσεων. Η έναρξη μπορεί να είναι την 1.6.2009 ή την 1.9.2009".

Οι πληροφορίες αυτές ήταν σε γνώση μας, αλλά δεν τις είχαμε γραπτώς στα χέρια μας. Συνεχίζει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί αντίστοιχη υπόσχεση για τις βιβλιοθήκες των ΤΕΙ, ενώ και γι' αυτές τις υποσχέσεις για τα Πανεπιστήμια τηρούμε προς το παρόν επιφυλάξεις για το αν θα υλοποιηθούν, ποιους θα περιλαμβάνουν και θα αφορούν και πότε θα γίνουν.

Απλήρωτοι παραμένουν οι συμβασιούχοι των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών


Απλήρωτοι, αλλά και χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις παραμένουν οι περισσότεροι από τους 380 συμβασιούχους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Οι νέες συμβάσεις έχουν πεντάμηνη διάρκεια, άρχισαν 1/1/2009 και ολοκληρώνονται 31/5/2009.


Στο ΑΠΘ οι συμβασιούχοι ετοιμάζοναι για κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, ενώ αγωνία και εκνευρισμός υπάρχει επίσης και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Χαροκόπειο, το ΤΕΙ Σερρών, τα Πανεπιστήμιο Πατρών, Μακεδονίας, Ιόνιο και το ΤΕΙ Λάρισας.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ έχει πάρει θέση για το θέμα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και το μεσοδιάστημα της ανεργίας του Ιανουαρίου δεν είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε το παρακάτω έγγραφο. Πρόκειται για υπόμνημα της πρυτανικής αρχής του ΑΠΘ, το οποίο αναφέρεται στη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και στους συμβασιούχους, και το οποίο υπογράφει ο πρύτανης κος Αναστάσιος Κ. Μάνθος.

Ευελπιστώντας και σε νέο υπόμνημα της πρυτανείας του ΑΠΘ για τη νέα απειλή ανεργίας του Ιουνίου το επισυνάπτουμε.


Ζητούμε την έμπρακτη στήριξη των πρυτάνεων

Στην πρόσφατη 4η πανελλαδική μας συνάντηση οι συμβασιούχοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τις πρυτανικές αρχές και τους προέδρους των ΤΕΙ τη στήριξή τους στον Αγώνα μας. Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει κινήσεις απο κάποιους πρυτάνεις, οι οποίοι θέτουν το ζήτημα του προσωπικού και της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών με υπομνήματα που έχουν στείλει στο ΥπΕΠΘ. Τους καλούμε λοιπόν με συστημένες επιστολές που αποστείλαμε, να κάνουν όλοι το ίδιο, προκειμένου να ενταθεί η πίεση για τη λήψη απόφασης.
Ακολουθεί η επιστολή μας:
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Αυτή τη στιγμή στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της χώρας εργάζονται 380 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάλλει καθοριστικά στο πολύπλευρο έργο διεθνών προδιαγραφών που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σοβαρής προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Δυστυχώς το ΥΠΕΠΘ αποκλείοντας τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τις οδηγεί σε σημαντική μείωση του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια, την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν μέχρι σήμερα στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Όπως γνωρίζετε, μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις μας και με την υποστήριξη των πρυτανικών αρχών, των προεδρείων των ΤΕΙ, των διευθυντών των βιβλιοθηκών και των επιστημονικών υπευθύνων αυτών, το ΥΠΕΠΘ ενέκρινε την επέκταση όλων των συμβάσεων έως το τέλος Μαΐου 2009. Μια ολοφάνερα προσωρινή λύση που απλώς αναβάλλει για λίγους μήνες τα προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των βιβλιοθηκών. Αναβάλλει επίσης προσωρινά την είσοδο στην ανεργία των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.
Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για την βιωσιμότητα και την συνέχιση των έργων που εντάσσονται στις κάθετες δράσεις, άρα και για την διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί τις δράσεις αυτές.
Ως συλλογική έκφραση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων, και ζητούμε την χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των υπηρεσιών που έχουν αναπτυχθεί. Υπηρεσίες που στην ουσία αποτελούν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ζητάμε από σας να υποστηρίξετε έμπρακτα τα αιτήματά μας μέσω αποστολής υπομνημάτων στους αρμόδιους φορείς ή με όποια άλλη ενέργεια κρίνετε σκόπιμη.
Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που έχετε ήδη επιδείξει.

Με τιμή

Σύλλογος Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου σε Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
symvasiouxoi-lib.blogspot.com
symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Εκπρόσωποι της ομάδας επικοινωνίας:
Κυριακή Αδάμ, Βασιλική Μελά, Ευαγγελία Χατζηδάκη