Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008

Παιδεία και Κοινωνία


Εκτενές αφιέρωμα στο θέμα της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και τη λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων σε αυτές έκανε την Κυριακή 26/10/2008 η εφημερίδα "Αυγή" στο ένθετό της "Παιδεία και Κοινωνία".
Αναλυτικά παραθέτουμε τα κυριώτερα, το εισαγωγικό άρθρο της δημοσιογράφου Ναυσικάς Τσιμά, τη συνέντευξη της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης του Παντείου Ντίνας Κακκάλη, το άρθρο του συμβασιούχου βιβλιοθηκονόμου Γιώργου Κατσαμάκη και το κείμενο "Ξέρεις από ΕΣΠΑ" που δημόσιεύθηκε σε πολλά ελληνικά blog για λογαριασμό του Συλλόγου μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη δημοσιογράφο Ναυσικά Τσουμή για τα αντανακλαστικά της σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και την εφημερίδα "Αυγή" για τη συνεχή έμπρακτη υποστήριξη του ζητήματος των συμβασιούχων και της μη χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών

Κινδυνεύουν οι Βιβλιοθήκες στα Πανεπιστήμια

Οι βιβλιοθήκες των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων. Μέχρι τώρα, υποβοηθούμενες για χρόνια ως επί το πλείστον από ευρωπαϊκούς πόρους, είχαν καταφέρει όχι απλώς να ορθοποδήσουν αλλά να επιδείξουν μία αξιόλογη δραστηριότητα. Τώρα κινδυνεύουν. Μετά τη λήξη ορισμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων εύλογα θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα αναλάμβανε την ευθύνη να καλύψει το κόστος από τον τακτικό προϋπολογισμό για να συνεχισθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ένα κρίσιμο έργο για την παραγωγή γνώσης στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση και οι βιβλιοθήκες αφήνονται στην τύχη τους.
Παράλληλα, σε δύο μήνες από τώρα, οι 380 συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε αυτές απειλούνται να μείνουν άνεργοι. Οι περισσότεροι είναι νέοι ηλικίας 30 και κάτι, με αξιόλογα τυπικά προσόντα, όπως τα πτυχία και κυρίως με ουσιαστικά προσόντα, που είναι η πολύχρονη ενασχόληση με το αντικείμενο. Παρά τις κινητοποιήσεις του συλλόγου τους, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα των βιβλιοθηκών έχει συγκεντρώσει πλήθος αντιδράσεων, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι άγονται και φέρονται από τον Άννα στον Καϊάφα, δίχως σαφή, επίσημη απάντηση. Μαζί με αυτούς, άγεται και φέρεται εν τέλει, το ίδιο το μέλλον του τόπου. Πέρα από τις Βιβλιοθήκες που κινδυνεύουν να κλείσουν και τυπικά, επειδή στελεχώνονται αποκλειστικά από τέτοιου είδους συμβασιούχους, ακόμη και όσες απομείνουν, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων.
Για όλα αυτά συζητήσαμε με την κ. Ντίνα Κακάλη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης στη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου, που γνωρίζει το πρόβλημα «από μέσα» και σε βάθος.
N.T.Mας λέει η κ. Ντίνα Κακάλη (Προϊσταμένη Διεύθυνσης στη Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου)

- Θα μπορούσατε να μας πείτε πως έχει δημιουργηθεί το ζήτημα με τις βιβλιοθήκες;

- Το «πρόβλημα των βιβλιοθηκών», για να ονοματίσουμε με κάποιο τρόπο το ζήτημα, είναι πολυδιάστατο και, επιτρέψτε μου την έκφραση, περίεργο, καθώς ορισμένα του σημεία δεν ερμηνεύονται με απόλυτη διαφάνεια. Αυτό που ποτέ δε λύθηκε, φέρνοντας ως συνέπεια πληθώρα άλλων προβλημάτων, όπως π.χ. το τωρινό, είναι το ζήτημα της οργανωτικής τους δομής: να μπορούν δηλαδή, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να προχωρήσουν στη σύσταση Οργανισμών των Βιβλιοθηκών, σαφώς δομημένων ως προς τη διεύθυνση και τα τμήματά τους, τις θέσεις που απαιτούνται για να λειτουργήσουν κλπ. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, ένα μέρος της ευθύνης βαραίνει τα ίδια τα Ιδρύματα. Από την άλλη ωστόσο, ακόμη και όταν τα Ιδρύματα προσπάθησαν να βρουν μία λύση καταθέτοντας συγκεκριμένα σχέδια, αυτά γύρισαν πίσω -περίοδος 1998 έως το 2000- με την απάντηση ότι «περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα για τις βιβλιοθήκες». Ποτέ δε βγήκε τέτοιου είδους διάταγμα και ως προς αυτό μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς: ίσως διάφορες δυνάμεις του Υπουργείου δεν το επέτρεψαν γιατί ήθελαν τις βιβλιοθήκες να λειτουργούν με μία άλλη μορφή, ή υπό άλλο φορέα... μόνο υποθέσεις κάνω, όπως καθένας θα μπορούσε να φανταστεί διάφορες αιτίες, αλλά ειλικρινά δε γνωρίζω, ούτε μπορώ να πω κάτι επίσημα.
Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι, καθώς δεν υφίσταται σαφής δομή αυτού του είδους, στην πράξη μία βιβλιοθήκη παρεμποδίζεται στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει. Το ισχύον καθεστώς μας αναγκάζει δυστυχώς, όποτε δίνεται η ευκαιρία, να καταφύγουμε σε σχέσεις εργασίας, για τις οποίες δεν είμαστε διόλου περήφανοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πάγιες ανάγκες του χώρου. Έτσι λοιπόν, όπως την περίοδο 2000-2006 όμοια και την περίοδο αυτή, οι βιβλιοθήκες προσδοκούσαν ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για να έχουν προσωπικό, έστω και με τέτοιου είδους συμβάσεις έργων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους -επαναλαμβάνω όμως, δίχως βέβαια αυτό να αποτελεί την καλύτερη λύση.

- Χρησιμοποιήσατε το ρήμα «προσδοκούσαν». Επρόκειτο για μία ελπίδα μόνο των ανθρώπων του χώρου, ή υπήρχαν βάσιμα στοιχεία που υποδείκνυαν ότι βάσει της λογικής, όντως θα κινηθούν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης;

Θα σας περιγράψω τι συνέβη σε γενικές γραμμές και βγάλτε το δικό σας συμπέρασμα. Πριν από ένα χρόνο περίπου κληθήκαμε από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιβλιοθηκών να γράψουμε ορισμένα άρθρα, προτάσεις κλπ., σχετικά με το τι πρέπει να συνεχιστεί από τα έργα μας, ποιες καινοτόμες δράσεις πρέπει να περιλάβουμε κοκ. Πράγματι, εμείς κάναμε τέτοιου είδους εισηγήσεις για τα ανωτέρω ζητήματα και μπορώ να σας πω ότι οι Βιβλιοθήκες της χώρας ήταν από τους λιγοστούς φορείς που έδωσαν ένα σχέδιο ενιαίας μορφής, δηλαδή, όχι τι προτείνει το κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, αλλά ένα κοινό πλάνο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των Βιβλιοθηκών. Όλο αυτό το υλικό εστάλη στο Υπουργείο. Εσείς τι θα υποθέτατε;

- Προφανώς ότι το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει δράση, λαμβάνοντας υπ΄ όψη όλα αυτά τα σχέδια, ειδεμή δε θα ζητούσε να του παραδοθεί κάτι τέτοιο.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μας. Τα χρήματα που δίνονται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο) αφορούν τη λεγομένη «ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών» και θα σας εξηγήσω τι εννοώ, ώστε να δείτε πώς επανερχόμαστε στο πρόβλημα περί προσωπικού, που είναι και το σπουδαιότερο.
Οι βιβλιοθήκες τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήθηκαν -εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων- από τα κοινοτικά κονδύλια διαφόρων προγραμμάτων: κύρια από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το ΕΚΤ. Από το πρώτο προέρχονταν οι δαπάνες για κτιριακό και εξοπλισμό ενώ από το δεύτερο, ο εμπλουτισμός με υλικό (βιβλία, περιοδικά και βάσεις δεδομένων) όπως επίσης η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών. Όταν άρχισαν να παρέχονται χρήματα μέσω των διαφόρων φάσεων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η προτεραιότητα κάθε Βιβλιοθήκης ήταν να χτιστεί το κτήριο και να αγοραστεί ο εξοπλισμός. Δηλαδή τότε χτίστηκαν πολλές βιβλιοθήκες εξαρχής. Παράλληλα, η κάθε βιβλιοθήκη ανάλογα με το στάδιο που είχε ξεκινήσει και το στάδιο που βρισκόταν, κατέθετε σχέδιο για τις αντίστοιχες ανάγκες της, εξοπλισμό, προσωπικό κοκ.
Από εκεί και πέρα, μπορεί να πει κάποιος ότι υφίσταται η δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή του εξοπλισμού καθεαυτού, μέσω διεκδίκησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μπορούμε επίσης να εξασφαλίζουμε τα περιοδικά και τα βιβλία. Δεν ξέρω το ακριβές ποσό που θα μπορούσε να πάρει η κάθε βιβλιοθήκη ή τι αυξήσεις μπορεί να έχει αυτό το κονδύλι, αλλά σε μία πρώτη φάση καλύπτονται. Όλα λοιπόν όσα αφορούν το άψυχο υλικό -μη λαμβάνοντας υπόψη την κρίση, καθώς πολλά πράγματα που έχουν υποτίθεται εξασφαλιστεί, το κράτος τα παίρνει πίσω- ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να συνεχίσουμε να τα κάνουμε. Αγχωνόμαστε βέβαια κάθε φορά μήπως π.χ. κάποιος πάρεδρος δεν εγκρίνει την πληρωμή των συνδρομών λόγου χάρη, αλλά ας πούμε για να διευκολύνουμε τη συζήτηση, ότι καλύπτονται.

- Και το έμψυχο υλικό, το προσωπικό;

Οι υπηρεσίες όμως, οι διάμεσοι για την παροχή όλου αυτού του υλικού στους πιθανούς χρήστες, δεν εξασφαλίζονται από άποψη κρατικών παροχών, καθώς είναι ένα έξοδο που από τη μια δεν το εντάσσουν στον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη τα Πανεπιστήμια δε μπορούν να πληρώνουν ʽέκτακτοʼ κατά κάποιο τρόπο προσωπικό. Η ευελιξία που μας έδιναν οι κοινοτικοί πόροι ήταν ακριβώς στην πρόσληψη και απασχόληση αυτών των ανθρώπων, των οποίων η παρουσία και η προσφορά είναι ανεκτίμητη, με δεδομένο βέβαια ότι παρέμενε το πρόβλημα της ελλιπούς ύπαρξης μόνιμου προσωπικού.

- Δηλαδή χωρίς τα κοινοτικά προγράμματα να εξασφαλίζουν την τακτική μισθοδοσία των ανθρώπων αυτών, δεν διασφαλίζεται το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο, να το πω σχηματικά, μεσολαβεί μεταξύ του ανθρώπου ο οποίος μπαίνει σε μία βιβλιοθήκη και του βιβλίου που βρίσκεται στο ράφι;

Ακριβώς! Δεν υπάρχει τακτικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό για αυτά τα πράγματα και απλώς, μη μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά, βολευόμασταν με αυτή την κατάσταση. Γιατί όπως σας είπα οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κάθε βιβλιοθήκης, κιʼ όχι απλώς ένα κομμάτι έργου, που ήταν εξαρχής το πρόσχημα για να απασχοληθούν. Το μόνο που δε ʽβολεύτηκεʼ, και γίνεται τώρα αντιληπτό από τον πολύ κόσμο, είναι το ίδιο το μέλλον των βιβλιοθηκών.

- Ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία και το έργο των βιβλιοθηκών;

Εμείς έχουμε προσλάβει 9 άτομα αυτή τη στιγμή και κάποιοι από αυτούς εργάζονται ήδη πέντε χρόνια. Στα συνολικά 25 άτομα που εργάζονται στη βιβλιοθήκη μας, μιλάμε για το 1/3. Αυτό μεταφράζεται ως κατάργηση του 1/3 τουλάχιστον των υπηρεσιών που παρέχουμε. Όσοι απομείνουν να δουλέψουν, έχουν να εξυπηρετήσουν 13.500 ενεργούς χρήστες της βιβλιοθήκης, εν δυνάμει 18.000 που είναι οι συνολικά εγγεγραμμένοι στο Πάντειο και στα νούμερα αυτά δεν τολμούμε να προσθέσουμε όσους έχουν τελειώσει. Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Εδώ τώρα, ίσα-ίσα που προλαβαίνουμε να επανατοποθετούμε τα βιβλία στα ράφια...
Ακόμη και το μόνιμο προσωπικό που έχουμε εδώ κιʼ αυτό δεν ήταν εξαρχής έτσι. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε όπως τα παιδιά αυτά, την εποχή που εδώ υπήρχαν μόνο κλειστά ράφια. Εμείς είχαμε την τύχη να βγει ένας σχετικός Νόμος όπου και έγιναν οι συμβάσεις μας αορίστου χρόνου ή μόνιμες. Δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο με τη δική τους περίπτωση και αγωνιούμε κάθε φορά με τα έργα. Ευχή μας είναι να άνοιγαν κάποιες θέσεις στις βιβλιοθήκες, να αλλάξουν επιτέλους τα οργανογράμματα των βιβλιοθηκών.
Οι συμβασιούχοι αυτοί πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας και στο δικό μας Πανεπιστήμιο, από όσο γνωρίζω, την έχουν. Δεν είναι ότι ανησυχούν απλώς οι άνθρωποι της επιστημονικής ή όποιας άλλης κοινότητας, μη χάσουν τα περιοδικά τους επί παραδείγματι. Γνωρίζουν ότι μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Διαφορετικά, τι να φτιάξουμε και τι να προσφέρουμε στους χρήστες των βιβλιοθηκών; Κάνουμε σήμερα ένα καλό και αύριο το παίρνουμε πίσω; Δεν έχει νόημα.
Δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

- Πως νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

Προσωπική, ταπεινή άποψη είναι ότι σε τέτοια θέματα, δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η χρηματοδότηση σου δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσεις ένα σχέδιο, μία καινοτομία. Αν εκμεταλλευτείς την περίσταση και φτιάξεις στην πράξη κάτι που βλέπεις ότι αποδίδει, πρέπει μετά να γίνεται θέμα της δικής σου εσωτερικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, παύει να είναι κάτι το ʽνέοʼ και έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που εσύ, σαν κράτος οφείλεις να υποστηρίξεις τη λειτουργία του. Οι Βιβλιοθήκες κέρδισαν αυτό το στοίχημα, αλλά η ισχύουσα κατάσταση είναι μία δίνη που στο τέλος θα καταπιεί τα πάντα, αν δε μπει μία τάξη. Τάξη σημαίνει σαφή οργάνωση των βιβλιοθηκών και κατʼ επέκταση σταθερό περιβάλλον εργασίας. Σημαίνει ακόμη μέριμνα και σταθερή χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό σε ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη, όπως είναι το προσωπικό. Είναι ακριβώς αυτές οι σταθερές συνθήκες, που θα δώσουν ένα αντίστοιχα σταθερό αποτέλεσμα, πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε πράγματα. Εφόσον φυσικά μας ενδιαφέρει ως κράτος η οποιαδήποτε επένδυση στον τομέα της Παιδείας του τόπου μας.

- Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός των άλλων, συμμετείχαν και στην διαδικασία ψηφιοποίησης;

Θα σας εξηγήσω τι συμβαίνει με τη διαδικασία ψηφιοποίησης και τι ισχύει, είτε πρόκειται για σύγχρονα κείμενα όπως π.χ. οι διατριβές, είτε για ιστορικής αξίας τεκμήρια, ένα δηλαδή πολύ μεγάλο κομμάτι ανεκτίμητης αξίας του πολιτιστικού μας πλούτου ευρισκόμενο αυτή τη στιγμή στις βιβλιοθήκες μας.
Από τη στιγμή που η ψηφιοποίηση αποφασιστεί και χρηματοδοτηθεί, μπορείς ως φορέας να κάνεις δύο πράγματα: να αναθέσεις το έργο σε μία εταιρία μέσω διαγωνισμού ή, να χρησιμοποιήσεις το δυναμικό που διαθέτεις, προστρέχοντας ίσως ή όχι, για ένα τμήμα μόνο του έργου σε εταιρία.
Μία εταιρεία μπορεί πράγματι να αναλάβει ένα έργο, να το φέρει εις πέρας εντός προθεσμιών και το αποτέλεσμα ίσως να είναι αξιοπρεπές. Τίθεται εδώ το εξής ερώτημα: πώς μπορεί να ελεγχθεί η ορθότητα του αποτελέσματος αυτού; Είσαι σίγουρος δηλαδή, ότι αυτός που έχει πάρει το υλικό, δεν έχει κάνει κάποιο λάθος; Εσύ όταν το δεις το λάθος είναι δικό σου και σου δίνεται η δυνατότητα να το διορθώσεις. Μιλώ εδώ, για μία τελείως διαφορετική αντιμετώπιση της δουλειάς που έχεις να κάνεις, η οποία περιλαμβάνει μία αγωνία για υψηλή ποιότητα του προσφερόμενου αποτελέσματος σε κάθε του πτυχή. Εντάξει, κάποιοι θέλουν να γίνεται πολύ γρήγορα μία δουλειά, οπότε δε έχουν τέτοιου είδους στάνταρτ: λένε ʽεγώ αυτά θέλω, θα το δώσω σε μία εταιρία, θα ξεμπερδέψω, δε θα απασχολώ προσωπικόʼ κλπ. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά.
Από την άλλη γιατί να μην αξιοποιήσεις τους καθʼ όλα, από άποψη σπουδών, ικανούς ανθρώπους που ήδη έχεις; Η επιλογή αυτή προσφέρει απείρως περισσότερα πλεονεκτήματα. Καταρχάς το δικό σου δυναμικό έχει τη δυνατότητα να ελέγξει άμεσα την εργασία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί και να διορθώνει λάθη ανά πάσα στιγμή. Έπειτα έχεις μία ομάδα εκπαιδευμένη, η οποία μέσα από την πρακτική διαδικασία έχει προάγει τις δεξιότητες και τις γνώσεις της στο βέλτιστο και κατά συνέπεια είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη να εξελίξει και άλλα έργα προς την ίδια κατεύθυνση. Όλα δε τα παραπάνω πραγματοποιούνται με ελάχιστο κόστος.

- Μπορείτε να μου δώσετε κάποιο παράδειγμα;

Επιτρέψτε μου να σας εκθέσω εν συντομία αυτό που συνέβη σχετικά με την ψηφιοποίηση στη δική μας βιβλιοθήκη. Θέλαμε εδώ να φτιάξουμε ένα ψηφιακό αποθετήριο, τον Πάνδημο. Χρειαζόμασταν δύο επιπλέον άτομα, ένα με γνώσεις πληροφορικής και μία βιβλιοθηκονόμο, που όντως προσελήφθησαν ως ʽέκτακτοʼ προσωπικό και συνεργάστηκαν με όποιο άλλο δυναμικό είχαμε εδώ. Σας λέω με βεβαιότητα ότι, πέρα από το γεγονός ότι στήσανε αυτή την ψηφιακή βιβλιοθήκη σχετικά γρήγορα, δούλεψαν για πολύ περισσότερα πράγματα στο χώρο μας. Μα και η ψηφιακή μας βιβλιοθήκη δε σταμάτησε στο σημείο που είχε φτάσει: καλύψαμε στην αρχή τις μεταπτυχιακές εργασίες και τις διατριβές.
Αφού αυτή η διαδικασία απέκτησε ενός είδους τακτικότητα και έγινε γνωστή στο Πανεπιστήμιο, αρχίσαμε να ψηφιοποιούμε και ελληνικά περιοδικά, όπως π.χ. την Ουτοπία ή τα Σύγχρονα Θέματα. Θα μπορούσαμε λέγοντας τα περιοδικά αυτά να τα δώσουμε σε μία εταιρία. Αφενός δεν υπήρχε λόγος γιατί το προσωπικό εδώ, είχε ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αφετέρου είχαμε τη δυνατότητα να παντρέψουμε το μεράκι δύο χώρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Περιοδικά όπως αυτά που ανέφερα μόνο στο οικονομικό όφελος δεν αποσκοπούν. Επιβιώνουν αποκλειστικά από την αγάπη των ανθρώπων-επιστημόνων που τα δημιούργησαν για τη γνώση. Αυτή τη γνώση επιζητούν να την κοινοποιήσουν, να τη μοιραστούν με άλλους ανθρώπους, παρόμοιων ερευνητικών ανησυχιών. Εμείς από την άλλη επιθυμούμε ο κάθε χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση στο υλικό της βιβλιοθήκης, ώστε να διευκολυνθεί στη μελέτη του και όχι να κάθεται να ψάχνει το κάθε ράφι για το τάδε ή δείνα άρθρο, που μπορεί και να μην το βρει ποτέ.
Έτσι τα συνδυάσαμε: μεταξύ αυτών που προσφέρουν τη γνώση και αυτών που την επιζητούν, μεσολαβούμε εμείς που θέλουμε να είναι η αλληλεπίδραση αυτή εφικτή και, μέσω της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, απεριόριστα ανεμπόδιστη. Αν πηγαίναμε σε μία εταιρία, το κόστος για την ψηφιοποίηση των περιοδικών αυτών θα ήταν μάλλον μεγάλο. Ποιο είναι το κόστος τώρα; Μηδενικό ή, αν το θέλετε, ισοδυναμεί με την πληρωμή δύο νέων ανθρώπων που βρήκαν δουλειά.

- Είναι αυτό το επίπεδο κατάρτισης που τους έχει κάνει πλέον αναντικατάστατους; Δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ʽας φύγουν αυτοί οι συμβασιούχοι και θα βρούμε λύση στο μέλλον παίρνοντας άλλους;

Θα σας απαντήσω πάλι με ένα δικό μας παράδειγμα. Έχουμε εδώ στη βιβλιοθήκη μας μία συνάδελφο με εξαιρετικές γνώσεις, η οποία εργάζεται κύρια στην επιλογή και καταλογογράφηση του οπτικοακουστικού μας υλικού. Εκτός από αυτό όμως, προσφέρει και την ακόλουθη υπηρεσία στη βιβλιοθήκη (και αφήνω στον καθένα να εκτιμήσει τη σπουδαιότητά της): είναι υπεύθυνη ανάπτυξης των υπηρεσιών για άτομα με προβλήματα μερικής ή ολικής όρασης. Αυτό δεν ήταν διόλου εύκολη υπόθεση. Η συνάδελφος πήγε καταρχάς σε σεμινάρια και έλαβε περαιτέρω εκπαίδευση. Ψάξαμε μαζί να εντοπίσουμε τα άτομα αυτά -περί τα 15 τον αριθμό υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο Πανεπιστήμιό μας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που αφενός την εμπιστεύονται, αφετέρου γνωρίζει τις διαδικασίες για να τα διευκολύνει, είτε στέλνοντας στον Οίκο Τυφλών τα μαθήματά τους για να μετατραπούν σε ακουστικό υλικό, είτε να έρθει σε επαφή με τους εκδότες, ώστε να μας παραδίδουν το υλικό σε μορφή που να διαβάζεται από τα δικά μας μηχανήματα, ακόμα και να εκτυπώνει σε Braille τις σημειώσεις των μαθημάτων τους. Τα όσα διδάχτηκε από τα παιδιά αυτά και τα όσα είναι σε θέση να τους προσφέρει, αποτέλεσμα μίας διαρκούς προσπάθειας, όπως επίσης η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης δεν αντικαθίστανται.
Αύριο είναι δυνατόν αυτό το άτομο να μην υπάρχει. Ποιος πιστεύετε ότι θα κάνει αυτή τη δουλειά, χωρίς να μείνει πίσω η δική του; Είναι μία υπηρεσία που κλείνει και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εκ νέου -πέρα από το γεγονός ότι είναι μάλλον αστείο να επιστρέφεις στην αφετηρία διαδρομών που έχεις ήδη διανύσει, για να τις περπατήσεις ξανά.

- Οι εργαζόμενοι αυτοί έφτιαξαν ένα Σύλλογο από όσο γνωρίζω που οδήγησε το θέμα στο Υπουργείο και από ότι άκουσα δόθηκαν κάποιες υποσχέσεις. Τι πιστεύετε ότι ισχύει από όλα αυτά;

Ναι, έφτιαξαν έναν εξαιρετικά δραστήριο Σύλλογο χάρη στις ενέργειες του οποίου κοινοποιήθηκε το πρόβλημα. Τους έχουν υποσχεθεί διαφόρων ειδών πράγματα. Ομιχλώδης κατάσταση: από τη μια υπόσχονται κάτι, από την άλλη το αναιρούν. Εφησυχάζουμε για λίγο καιρό και μέχρι να καταλάβεις ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει, πολύτιμος χρόνος αποτελεί ήδη παρελθόν.

- Επίσημα δηλαδή, στην πράξη δεν υφίσταται κάποια γραπτή δέσμευση;

Στην πράξη δεν ισχύει τίποτε, εκτός από κάποιες τελευταίες υποσχέσεις που δόθηκαν μετά την πανελλαδική κινητοποίηση και την απήχηση της διαμαρτυρίας που έφθασε πέρα από τις βιβλιοθήκες και στα πανεπιστήμια. Ό,τι πιο επίσημο έχουμε είναι το τελευταίο έγγραφο από το Υπουργείο, το οποίο συμπληρώσαμε και στείλαμε πίσω για το ποιες είναι οι θέσεις που ζητάμε. Και σε αυτή την περίπτωση όμως γινόταν λόγος μόνο για τους εργαζόμενους στη Βιβλιοθήκη. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που λήγουν τα έργα τους και κατʼ επέκταση οι συμβάσεις τους. Για όσους έχουν απομείνει, το Δεκέμβριο του 2008, εκπνέει κάθε δυνατότητα απασχόλησής τους.
Για να ολοκληρώσω, σε ό,τι αφορά το θέμα των συναδέλφων μου θέλω να πω το εξής: θεωρώ ότι εργάζονται υπό συνθήκες αντιεπαγγελματικές και ανεπίτρεπτες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα όσα προσφέρουν. Μέσα από τις συμβάσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται χρόνια σε θέσεις αυξημένων ευθυνών και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, στερούνται κάθε δικαιώματος που προβλέπει ο υπαλληλικός κώδικας. Δε μπορούν για παράδειγμα να γίνουν προϊστάμενοι, αν και έχουν όλα τα προσόντα. Είναι δυστυχώς αυτοί τα πρώτα τραγικά θύματα μίας ολέθριας πολιτικής χρόνων και αν δεν αλλάξει κάτι, τα χειρότερα έπονται.

Συνέντευξη στη Nαυσικά Tσιμά

Μόνο Σταύρο σε λένε, μόνο Σταύρο...

Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες σε Μαρασμό & «Παράπλευρες Απώλειες»
Πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη μη περαιτέρω χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς «βαρβάρους»; Ξέχασε να ανακοινώσει την εύλογη ανάληψη της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνολικά 350 εργαζόμενοι στο τέλος του χρόνου θα μείνουν στην αγορά συναθροισμένοι... και άνεργοι. Αυτό βέβαια είναι μια παράπλευρη απώλεια. Η βασική απώλεια είναι ότι μετά τα εγκαίνια και τις παράτες και τα δελτία τύπου, οι ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν στην κακή τους τύχη τις βιβλιοθήκες, γκρεμίζουν ό,τι έγινε και ανακόπτουν τα σχέδια για το μέλλον. Η αγωνία για τους «ναούς της γνώσης» και την τύχη τους στη δεδομένη συγκυρία δεν είναι συντεχνιακός συνδικαλισμός. Είναι καημός και οργή για ό,τι εύκολα έγινε και εύκολα καταστρέφεται. Η κατάρρευση των βιβλιοθηκών δεν είναι απότοκος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά θύμα μιας κακώς εννοούμενης οικονομικής πολιτικής συγκράτησης των δαπανών.
Η ανάπτυξη των βιβλιοθηκών τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε στην Ελλάδα εξαιρετικά σημαντική. Με γρήγορα αντανακλαστικά, φιλοδοξία και αυτοπεποίθηση εκσυγχρονίστηκαν σχεδόν πρωτοπορώντας, για τα ελληνικά δεδομένα των δημόσιων υπηρεσιών. Ως βασικοί πυλώνες αυτού του φαινομένου λειτούργησαν η εκπαίδευση των βιβλιοθηκονόμων, καθόλου τεχνοφοβική εξαρχής, και οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό στήριγμα και τη βασική αδυναμία της αλλαγής που επιτεύχθηκε.
Η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών δεν είναι άδικο να θεωρηθεί ως συνεπακόλουθη της δυνατότητας που τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης έδωσαν στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Δεν υπήρξε κεντρική επιλογή που επιτέλους βρήκε κάποια στιγμή τους πόρους για να επιτευχθεί. Τούτο σημαίνει πως τα χρόνια που πέρασαν με ξένη κυρίως χρηματοδότηση ασκήθηκε πολιτική βιβλιοθηκών, αναπτύχθηκαν δράσεις και υπηρεσίες που με τη σειρά τους καλλιέργησαν προσδοκίες και απαιτήσεις. Εγκαίνια εγκαινίων οργανώθηκαν σε σχολικές, δημόσιες, παιδικές, κινητές, νοσοκομειακές και ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες καλλιεργώντας αυτή την αισιοδοξία που όπως αναφέρθηκε εδράστηκε στο χώρο των βιβλιοθηκονόμων: τα πράγματα αλλάζουν, και αλλάζουν δυναμικά.
Η «εύκολη» χρηματοδότηση
Η αλλαγή στο τοπίο επήλθε σταδιακά τα τελευταία χρόνια, όταν εύλογα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε να μετακυλιστούν τα κονδύλια στις καινοτόμες δράσεις και να αναλάβουν τα ίδια τα κράτη τα πάγια έξοδα των δράσεων που υλοποιήθηκαν. Οι σχολικές βιβλιοθήκες πάτησαν άδοξα φρένο, σταμάτησαν να δημιουργούνται καινούριες, το υλικό τους δεν εκσυγχρονίστηκε και το ειδικευμένο προσωπικό που τις έστησε και της λειτούργησε βρήκε ανοιχτή μονάχα την πόρτα της εξόδου. Το ίδιο λίγο ως πολύ έγινε με τις παιδικές (Κέντρο παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου), τις νοσοκομειακές (συνάδελφοι σε αυτές καταγγέλλουν ότι πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω κωδικών που δίνονται με το αζημίωτο από τις φαρμακευτικές εταιρίες) και τις δημοτικές ή τις δημόσιες..
Η «εύκολη» χρηματοδότηση ενώ βελτίωσε τις υποδομές και «απασχόλησε» δεκάδες βιβλιοθηκονόμους, ακριβώς επειδή στηρίχθηκε στη χωρίς πολιτική βούληση και σχεδιασμό επίδειξη, δεν επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια να τεθούν επί τάπητος και να λυθούν μια σειρά από δομικά προβλήματα των βιβλιοθηκών. Η λήξη των χρηματοδοτήσεων βρήκε τις βιβλιοθήκες με περισσότερα προβλήματα, τα οποία ενισχύθηκαν από τις αυξημένες απαιτήσεις που ήρθαν ως απότοκο της ανάπτυξης.
Ατμομηχανή εξαρχής αυτής της ανάπτυξης των βιβλιοθηκών υπήρξαν οι ακαδημαϊκές. Από τις αρχικές αναδρομικές καταλογογραφήσεις σε ειδικά λογισμικά και καταλόγους στο διαδίκτυο περάσαμε στις υπηρεσίες για άτομα με μερική ή ολική τύφλωση και στη συνέχεια στα ιδρυματικά αποθετήρια και τη ψηφιοποίηση υλικού. Η αδιάλειπτη χρηματοδότηση και οι νέες δράσεις δημιούργησαν κλάσεις συμβασιούχων που εργάστηκαν άοκνα και που υποστήριξαν με τις αυξημένες πια γνώσεις τους τα νέα δεδομένα. Η γενικότερη κοινωνική και πολιτική πίεση επέτρεψε σε αυτούς να αποκτήσουν μόνιμη σχέση εργασίας με τα ιδρύματα, στα οποία για χρόνια εργάστηκαν. Έτσι πάλι με έμμεσο τρόπο οι βιβλιοθήκες άρχισαν να στελεχώνονται σχεδόν αξιοκρατικά, αφού η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στην υποστήριξη των έργων έμεινε σε αυτές μαζί με τους φορείς της.
Και ενώ σήμερα οι απόφοιτοι των τμημάτων βιβλιοθηκονομίας βραβεύονται επίσημα με το χάλκινο μετάλλιο ανεργίας από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (με όλες τις δόλιες αδυναμίες ρεαλιστικού υπολογισμού αυτών των στοιχείων), τα έργα συνεχίζονται και οι προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας έχουν σχεδόν παγώσει προ πολλού. Στις ελάχιστες προκηρυχθείσες θέσεις συνωστίζονται εκατοντάδες βιογραφικά, μεταπτυχιακά, προϋπηρεσίες και γλώσσες. Οι βιβλιοθήκες ούτε με τις περιβόητες «σκούπες» μονιμοποιήσεων έχουν αυτή τη στιγμή επαρκές προσωπικό. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν, οι χρήστες τους επίσης.
Η στροφή του 21ου αιώνα και δη μετά το ολυμπιακό παραλήρημα αποδείχτηκε εξαιρετικά απότομη και επικίνδυνη. Στις αρχές του 2008 ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από 1/1/2009. Δεν δεσμεύτηκε και ακόμη δεν το έχει πράξει ούτε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν 380 εργαζόμενους στο (άσχημο) τέλος της εργασιακής τους ομηρίας.
Αναπτύχθηκε και αυτό-οργανώθηκε μια συλλογικότητα των εργαζόμενων αυτών (ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες), οι οποίοι θέσαμε ως στόχο της δράσης μας την ανάδειξη στη Βουλή και τον Τύπο των συνεπειών αυτής της εξέλιξης. Η τρίτη κλάση συμβασιούχων, που εργάζονται ως 4-5 χρόνια στις νέες δράσεις των βιβλιοθηκών καλύπτοντας παράλληλα και τις πάγιες ανάγκες προσωπικού, μετράει αντίστροφα στην ηλικία των 30+ τις μέρες της απόλυσης. Αγωνιά όμως, μαζί με τους διδάσκοντες, τις διοικήσεις των βιβλιοθηκών, το μόνιμο και αορίστου διαρκείας προσωπικό τους, εξίσου για την επιβίωση του οικοδομήματος που με έξοδα και κόπο έχει χτιστεί.
Δεκαοχτώ ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 23 βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρθρογραφία στον εθνικό, ειδικό και τοπικό τύπο, στάσεις εργασίας και συναντήσεις με αρμοδίους δεν είναι τίποτα άλλο παρά κραυγή αγωνίας για όσα γνωρίζουμε πως θα συμβούν. Βιβλιοθήκες περιφερειακών ιδρυμάτων που «απασχολούν» μόνο συμβασιούχους θα κλείσουν. Το ωράριο λειτουργίας των βιβλιοθηκών αντί να επεκταθεί κι άλλο, θα μειωθεί. Οι τελευταίες δράσεις θα σταματήσουν και οι πάγιες λειτουργίες θα υποστηρίζονται ανεπαρκώς από το υπόλοιπο προσωπικό που κατά μέσο όρο θα είναι το 60% του υπάρχοντος σήμερα.
Το ΥΠΕΠΘ από την αρχική ρήση «περί μη επιλεξιμότητας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών» για χρηματοδότηση, μέσα στον Ιούνιο πέρασε στην υπόσχεση τουλάχιστον για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε αορίστου διαρκείας και ζήτησε ακριβή αριθμό εργαζομένων. Η Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών συγκέντρωσε τα στοιχεία και τα έστειλε στην Ειδική Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, την κ. Κεφαλληναίου. Ο Σεπτέμβριος έφερε, στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κ. Πανδρεμένο, ο οποίος υποσχέθηκε νέες 8μηνες συμβάσεις εργασίας από 1/1/2009 και μέσα στο επόμενο (εκλογικό) έτος διαδικασίες για μονιμοποίηση. Πριν από λίγες μέρες ήρθε στα χέρια μας η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κας Hubner σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη για το θέμα: οι βιβλιοθήκες είναι επιλέξιμες, το κράτος επιλέγει τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν. Τέλος, σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΠΘ με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2008, στην ομιλία του υπουργού κ. Στυλιανίδη στην εκδήλωση της «Συνόδου των ελληνικών πανεπιστημίων για τα 25 χρόνια έρευνας και προσφοράς στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας» μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής: «...Έχει διασφαλιστεί επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και των γραφείων διασύνδεσης...».
Όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη δεν είναι δυστυχώς ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Μηρυκάζοντας ψελλίσματα το Υπουργείο Παιδείας δεν δεσμεύεται ούτε για οριστική λύση του ζητήματος των συμβασιούχων, ούτε για οριστική λύση του ζητήματος της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ας κάνει τον κόπο ο υπουργός να μελετήσει την περίπτωση της Φινλανδίας. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ολική οικονομική καταστροφή από τη διάλυση των εμπορικών σχέσεων μείωσε όλες τις δημόσιες δαπάνες και αύξησε αυτές της έρευνας, της παιδείας και των βιβλιοθηκών. Η Φινλανδία σήμερα επιβιώνει και πρωτοπορεί.
Ως άνεργοι με αναστολή περιμένουμε μια οριστική απόφαση και τη διεκδικούμε. Όχι μόνοι μας και όχι μόνο για εμάς. Η επένδυση στις βιβλιοθήκες είναι επένδυση στη γνώση, είναι επένδυση στην έρευνα, την παιδεία και τον πολιτισμό. Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις προκάλεσαν προσδοκίες στο χώρο των βιβλιοθηκών. Οι δημόσιες, οι ακαδημαϊκές και οι σχολικές βιβλιοθήκες ισχυροποίησαν την παρουσία τους στην κοινωνία. Ζητούμε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει εμπράκτως την αρχή, ότι η επένδυση στη γνώση και την παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον και να αναλάβει την ευθύνη για τη διαμόρφωσή του.
Φανταστείτε λοιπόν το αύριο: το Υπουργείο Παιδείας πάνω σε ένα κλαδί «μμμονάχο». Απέναντί του μια γενιά οργισμένη μονολογεί: «Δεν σε λένε Σταύρο και κυρ Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη. Μόνο Σταύρο σε λένε, μόνο Σταύρο...».

Γιώργος Κατσαμάκης*

Ξέρεις από ΕΣΠΑ;

Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο περιθώριο της ανάπτυξης

Είμαστε οι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες της χώρας με συμβάσεις ανάθεσης έργου, που βλέπουμε με θλίψη να γκρεμίζεται μπροστά μας ό,τι χτιζόταν τα τελευταία δώδεκα χρόνια με την κοινοτική χρηματοδότηση, επειδή το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε να μην εντάξει τη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στο Δ΄ ΚΠΣ, αυτό που έγινε «γνωστό» στο ευρύ κοινό μέσα από το σλόγκαν «ξέρεις από ΕΣΠΑ;». Κι ο λόγος; Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια (σημειώνουμε ότι το ΕΣΠΑ έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. Ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32 δισ. Ευρώ) ή δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας; Αντιθέτως όλα συγκλίνουν στο ότι τα τελευταία χρόνια οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μέσα από τη σκληρή προσπάθεια όλων μας βρέθηκαν από την αφάνεια στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία.
Κι εμείς νομίζαμε ότι ξέραμε από ΕΣΠΑ. Βλέπαμε στην τηλεόραση το σποτ που πλασάρει όραμα και ανάπτυξη και νομίζαμε πως θα είμαστε κι εμείς ένα κομμάτι της. Δυστυχώς όμως, όταν τρέξαμε να ενημερωθούμε, όπως μας προτρέπει, μάθαμε:
- Μάθαμε ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες καταδικάζονται σε μαρασμό
- Μάθαμε ότι αναγκαστικά θα μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, καθώς χάνουν μεγάλο κομμάτι του εργατικού τους δυναμικού
- Μάθαμε ότι πάνω από 350 περίπου (σύμφωνα με τη ΜΟΠΑΒ) εργαζόμενοι θα βρεθούμε στο δρόμο στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ ήδη ξέραμε ότι το Υπουργείο από το 1983 έχει βάλει σε «αναμονή» τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες χωρίς να θεσμοθετεί τις απαραίτητες οργανικές θέσεις, ενώ την ίδια στιγμή βλέπαμε να ιδρύει ένα τμήμα ΑΕΙ και δύο ΤΕΙ, προκειμένου να παράγει εξειδικευμένους επαγγελματίες
- Μάθαμε την λέξη «απαξίωση», καθώς βλέπουμε τα έργα και τις καινοτόμες δράσεις τόσων ετών να θάβονται
- Μάθαμε τι σημαίνει πολιτική, καθώς οι απαντήσεις της κυβέρνησης σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μας έδωσαν να καταλάβουμε γιατί δεν χρηματοδοτούμαστε και αν υπάρχει ελπίδα να γίνει αυτό στο μέλλον
- Τέλος, μάθαμε ότι η αδιαφορία για τη δημόσια παιδεία ξεκινά από το πιο κομβικό σημείο της γνώσης και της έρευνας, τις βιβλιοθήκες
Φαίνεται πως το β-εσπάκι του υπουργείου δεν χωράει τους εργαζόμενους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, οι οποίοι έχουν πάθει αγκύλωση στην άκρη του δρόμου κάνοντας οτοστόπ για την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε αορίστου.
Τελ- ΕΣΠΑ- ντων, εμείς μάθαμε ότι θα Είμαστε Σύντομα Πολίτες Άνεργοι, εσείς ξέρετε από ΕΣΠΑ;

Οι Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Ομιλία Ταλιαδούρου για τις βιβλιοθήκες

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα esos διαβάσαμε ομιλία του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Σπύρου Ταλιαδούρου για το "θεσμό" των βιβλιοθηκών. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο εγκαινίων της Βορέειου Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου.
Πριν διαβάσετε ένα τμήμα της θυμηθείτε και σκεφτείτε τα εξής:
- Οι δράσεις που αναφέρονται καλύπτουν χρονικά την τελευταία 15ετία "συγχρηματοδότησης" από την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Από τις δράσεις που αναφέρονται θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε ποιες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια
- Οι 499 σχολικές βιβλιοθήκες που αρχικά δημιουργήθηκαν μέχρι πότε θα καταγράφονται ως έργο κυβερνήσεων; Πόσες επιπλεόν έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια; Πόσο "επικαιροποιημένη" είναι η συλλογή τους; Ποιο είναι το ειδικευμένο προσωπικό που τις λειτουργεί;
- Όταν τα έργα σταματούν, συστήνονται ομάδες
Καλή ανάγνωση...
Υ.Γ.: Αφού αναρτήθηκε το post εντοπίσαμε το κείμενο ως "ξένη δημοσίευση" και ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΠΘ. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη σπουδή του Υπουργείου για δελτία τύπου σχετικά με τις βιβλιοθήκες...
«Η καθιέρωση του θεσμού των Βιβλιοθηκών στη χώρα μας και η συστηματική υποστήριξη αυτού, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η εξοικείωση του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού με το περιβάλλον αυτής. Η εξοικείωση του με τη διαδικασία αναζήτησης της πληροφορίας και τις νέες τεχνολογίες από τις μικρές ηλικίες. Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων αναζήτησης, με τη χρήση ποικίλων ειδών εκπαιδευτικού υλικού, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. Στόχος μας η ανάπτυξη πολιτών ικανών να διαχειριστούν την κοινωνία της γνώσης και των πληροφοριών. Για το λόγο αυτό επενδύσαμε στη:

- δημιουργία τετρακοσίων ενενήντα εννέα (499) σχολικών βιβλιοθηκών, σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τέσσερις απ’ τις οποίες στεγάζονται σε σχολεία του δήμου σας (3ο & 4ο Ενιαίο Λύκειο, 2ο & 5ο Γυμνάσιο)
- τη λειτουργία 39 κινητών βιβλιοθηκών, ως τμήματα των 19 Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια, για να υποστηρίξουν το έργο του εκπαιδευτικού και παράλληλα να εξασφαλίσουν στους μαθητές την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία.
- τη δημιουργία είκοσι ενός (21) Βιβλιοθηκών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δεκατεσσάρων (14) στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- τη λειτουργία του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ) και των 28 παραρτήματα του σε όλη τη χώρα
- την επικουρική ενίσχυση των συλλογών των Δημοτικών και Κοινοτικών Βιβλιοθηκών μέσω της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών & Γενικών Αρχείων, του ΥΠΕΠΘ
- τη σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου σύμφωνα με τη διυπουργική απόφαση (ΦΕΚ 386/24-03-05) που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών/Κοινοτικών Βιβλιοθηκών.

Η εδραίωση του θεσμού των Βιβλιοθηκών ως ενός αναπόσπαστου τμήματος της μαθησιακής διαδικασίας που ενισχύει και συμπληρώνει οποιαδήποτε μορφή μάθησης αποτελεί προϋπόθεση προόδου και ευημερίας. Στην εποχή δε, της πολυπολιτισμικότητας, η Βιβλιοθήκη αποτελεί το κέντρο διάδοσης του πολιτισμού και των παραδόσεων μας. Αποτελεί το μέλλον μας.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο σας, για το Δήμο σας. Η δημοτική αρχή πρέπει να αισθάνεται περήφανη γιατί προσφέρει στο βιβλίο το δικό του σπίτι. Ένα χώρο που πληροί όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Ένα χώρο που επάξια πλέον διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης σας. Εσείς όλοι, οι δημότες του Αμαρουσίου, θα πρέπει να αισθάνεστε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που αποκτάτε το δικό σας παράθυρο στη γνώση και τον πολιτισμό. Ένα παράθυρο, που ο καθένας από εσάς μπορεί να ανοίξει, όποτε το επιθυμεί και να αντλήσει ποικιλότροπα γνώσεις"

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Ο Κεν Λόουτς και το Υπουργείο Παιδείας...

Λίγο αυθαίρετος ο τίτλος βέβαια, αλλά καθόλου αυθαίρετος ο μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης. Ο Κεν Λόουτς που με πρωτοβουλία του «Πανοράματος» της «Ελευθεροτυπίας» συναντήθηκε προχθές με το ελληνικό κοινό στον «Ιανό», παραλλήλισε κάποια στιγμή τις κινηματογραφικές αίθουσες με τις βιβλιοθήκες.

Απολαμβάνοντας την απλή λογική του η ελληνική μας πραγματικότητα μοιάζει τόσο τριτοκοσμική…

«…κάθε ταινία είναι όπως ένα «βιβλίο σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη». Επειδή όμως γι' αυτό χρειάζονται και πεπαιδευμένοι «βιβλιοθηκάριοι», οι κινηματογραφικές αίθουσες θα έπρεπε να ανήκουν στην κοινότητα κάθε περιοχής και το πρόγραμμά τους να σχεδιάζεται από γνώστες. Κανείς δεν έβαλε υπεύθυνο σε γκαλερί κάποιον που ξέρει μόνον από φαστ-φουντ.»

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά στις υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας

Σε ερώτηση (23/9/2008) του βουλευτή Γιάννη Σκουλά (ΠΑΣΟΚ) σχετική με το θέμα της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών απάντησαν πρόσφατα τα αρμόδια υπουργεία. Ο βουλευτής εκτός των άλλων ζητάει αν "θα προχωρήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες". Η ερώτηση γεννήθηκε από τις υποσχέσεις της ειδικής γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κας Κεφαλληναίου στη συνάντηση του Συλλόγου μας και της ΕΕΒΕΠ μαζί της τον Ιούλιο και από τις αντίστοιχες διακηρύξεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κου Πανδρεμένου στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στα Γιάννενα (24-26/9/2008).

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις υποσχέσεις του ΥΠΕΠΘ ήρθε στις 7/10/2008 σαφής και ξεκάθαρη:Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Οι πρυτάνεις και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρεται στην αυτονόητη ανάγκη στήριξης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών ως βασικού εργαλείου για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλο το άρθρο εδώ:


Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008

Πολιτικό ανέκδοτο η ομιλία Στυλιανίδη στις 7 Οκτωβρίου 2008;

Σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΠΘ με ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2008 με την ομιλία του υπουργού κου Στυλιανίδη στην εκδήλωση της "συνόδου των ελληνικών πανεπιστημίων για τα 25 χρόνια έρευνας και προσφοράς στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της χώρας" μεταξύ άλλων αναγράφονται τα εξής:
"...Έχει διασφαλιστεί επίσης η συνέχιση της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και των γραφείων διασύνδεσης...".

Αν δεν είναι πολιτικό ανέκδοτο θα μπορούσε να είναι μία αυτονόητη αλήθεια, που ακριβώς γι'αυτό δεν θα ήταν ανακοινώσιμη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Ελπίδα για χιλιάδες συμβασιούχους από Λουξεμβούργο (απο τον Χρήστο Ζερβα στην Ελευθεροτυπία 9/10/2008)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ελπίδες ότι θα λήξει σύντομα η ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων που αποκλείστηκαν από τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου «γέννησε» η χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο.

Η εξέλιξη της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωση των ρυθμίσεων Παυλόπουλου και στη δικαίωση των απολυμένων συμβασιούχων, μέσω των δικαστικών αποφάσεων που αναγνωρίζουν ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!Κύριο θέμα της διαδικασίας ήταν η απάντηση στα εξής κρίσιμα ερωτήματα: Παρέχουν οι διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 (Παυλόπουλου) αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων συμβασιούχων (όπως επιβάλλει η κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ); Αποκλείονται επομένως άλλες ρυθμίσεις, όπως ο νόμος 2112/1920, τον οποίο πολλά ελληνικά δικαστήρια εφαρμόζουν αντί του Π.Δ. Παυλόπουλου, καθώς θεωρούν ότι παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των συμβασιούχων;Τα ερωτήματα αυτά έθεσαν ενώπιον του ΔΕΚ, με προδικαστικές αποφάσεις τους, πολλά ελληνικά δικαστήρια. Οι Ελληνες δικαστές, με τον έμμεσο αυτό τρόπο, επιχειρούν να παρακάμψουν την τελευταία απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκριναν ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 δεν μπορεί να γίνει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η πρόσληψη υπαλλήλων στο Δημόσιο αποφασίζεται επομένως από το ΑΣΕΠ και υπόκειται στην κρίση διοικητικών μόνο δικαστηρίων.Παρέμβαση και ΓΣΕΕΟι Ελληνες συμβασιούχοι και η ΓΣΕΕ που παρενέβη στη δίκη αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δικηγόροι Κων. Τοκατλίδης και Φωτ. Δερμιτζάκη που τους εκπροσώπησαν υποστήριξαν ότι ο νόμος του 1920, που προστατεύει πρωτίστως τη θέση εργασίας και καλύπτει όσους πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό μέτρο, στο πλαίσιο του ισχύοντος ελληνικού δικαίου, που επιτυγχάνει τον σκοπό της οδηγίας.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έντονη συζήτηση που διεξήχθη στο ακροατήριο, ισχυρίσθηκε κατ' αρχάς ότι η πρώτη αποτελεσματική ρύθμιση του προβλήματος της εκμετάλλευσης των συμβασιούχων στην Ελλάδα έγινε με το Π.Δ. Παυλόπουλου, ωστόσο αναγκάστηκε στο τέλος να παραδεχθεί πως και ο νόμος του 1920 προστατεύει εξίσου τους εργαζόμενους και ότι, πάντως, θα μπορούσε να εφαρμόζεται παράλληλα με το Π.Δ. Παυλόπουλου!Στις 4-12-2008 θα δημοσιευθούν οι προτάσεις της γενικής εισαγγελέως J. Kokott και μετά από λίγο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.Οι δύο Ελληνες δικηγόροι των εργαζομένων εμφανίστηκαν αισόδοξοι για την έκβαση της δίκης. Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία κατέδειξε και πάλι την αδυναμία των μέτρων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της οδηγίας, για να προστατεύσει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2008

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

Με το βλέμμα στο Ευρωδικαστήριο (απο την Ελευθεροτυπία, 8/10/2008)

Λύση με ευρωπαϊκό άρωμα περιμένουν περίπου 200.000 συμβασιούχοι που έχουν τώρα πια στραμμένες τις ελπίδες τους στο Ευρωδικαστήριο.

Στη δίκη που ξεκινά σήμερα θα εξετασθούν τρία προδικαστικά ερωτήματα που κατατέθηκαν στο Ευρωδικαστήριο από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου και με την απόφαση που αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες οι συμβασιούχοι και οι οικογένειές τους περιμένουν να δοθεί λύση στο «αλαλούμ» που έχει προκληθεί στην Ελλάδα, αφ' ενός με το διάταγμα Παυλόπουλου πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια με τους περιορισμούς και τα ασφυκτικά χρονικά όρια που έθετε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και αφ' ετέρου με τις αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί.- Αν ήταν αναγκαία η θέσπιση του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου για την προστασία των συμβασιούχων στο πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας, αφού στην Ελλάδα υπάρχει από το 1920 ο νόμος 2112 που ρυθμίζει το θέμα των συμβάσεων προστατεύοντας τον εργαζόμενο, ορίζοντας ότι σε διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί καταχρηστικά, η σύμβαση πρέπει να αναγνωρίζεται αυτομάτως ως αορίστου χρόνου. Είναι νομικά ορθό να ρυθμίζεται το θέμα των συμβασιούχων με το διάταγμα Παυλόπουλου (164/2004), που παρέχει περιορισμένη προστασία για τον εργαζόμενο, σε σχέση με τον προγενέστερο νόμο 2112/1920; Οπως είναι γνωστό, το διάταγμα Παυλόπουλου προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι συμβάσεις πέραν του 24μήνου θεωρούνται άκυρες και ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απολυθεί.- Μπορεί να σταθεί η ερμηνεία ότι το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 103, παρ. 8) απαγορεύει παντελώς τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή η ειδοποιός διαφορά σε κάθε περίπτωση είναι αν ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες;Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η απόφαση θα είναι ευνοϊκή για τους συμβασιούχους εξέφρασε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα βάλει τέλος στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και την αντιφατική στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, θα δοθεί ένα ισχυρό μάθημα στην κυβέρνηση της Ν.Δ., που συνεχίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ, προσλαμβάνοντας ομήρους-συμβασιούχους, καταστρατηγώντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη πολιτική δύναμη που πάλεψε για τη σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 99/70 στην Ελλάδα, θα βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων μέχρι την τελική δικαίωσή τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Επιλέξιμες... οι μη επιλέξιμες δαπάνες για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Στις 2 Ιουλίου, μετά την επικοινωνία μας με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη κατατέθηκε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με το επιλέξιμο ή όχι των δαπανών για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

Θέμα: Xρηματοδότηση ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τον σύνδεσμο των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, καθώς και με απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας στο ελληνικό Kοινοβούλιο, η χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» και του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Θα επιθυμούσα η Επιτροπή να με ενημερώσει:

Έχει προταθεί από τις ελληνικές αρχές η χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) 2007 – 2013;
Είναι η συγκεκριμένη δαπάνη επιλέξιμη;
Σε ποια επιχειρησιακά προγράμματα μπορεί να ενταχθεί;
Σήμερα παραλάβαμε από το γραφείο του κύριου Παπαδημούλη την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Hübner.
Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, η Επιτροπή ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2007 δέκα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία πρόκειται να συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) εντός του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς 2007-2013. Λόγω της μονοθεματικής ή πολυθεματικής φύσης και των στρατηγικών στόχων κάθε επιχειρησιακού προγράμματος, θα μπορούσε να μελετηθεί η χρηματοδότηση της δαπάνης για ακαδημαϊκές (πανεπιστημιακές) βιβλιοθήκες στο πλαίσιο των έξι από τα δέκα αυτά προγράμματα, συγκεκριμένα στο πλαίσιο των πέντε (πολυθεματικών) περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη Ελλάδα, καθώς και του θεματικού επιχειρησιακού προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση».
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), τα σχέδια αυτά δεν φαίνεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-2013.
Από τα έξι επιχειρησιακά προγράμματα ΕΤΠΑ που αναφέρονται παραπάνω, μόνον τα κείμενα πέντε περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων («Αττική», «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος», «Κρήτη - Νήσοι του Αιγαίου», «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Nήσοι», «Μακεδονία - Θράκη)» αναφέρονται ρητώς στη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δομών και εξοπλισμού. Τα κείμενα των εν λόγω επιχειρησιακών προγραμμάτων αναφέρονται επίσης σε κτιριακές υποδομές για εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά δεν περιέχουν ειδική μνεία για ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες αντιπροσωπεύουν όχι μία αλλά τουλάχιστον τρεις κατηγορίες δαπανών, οι οποίες δεν είναι όλες επιλέξιμες από οιοδήποτε Διαρθρωτικό Ταμείο. Αυτές οι τρεις κατηγορίες αυτές είναι: α) οικοδομικές κατασκευές, οι οποίες είναι κατά κανόνα επιλέξιμες προς χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ∙ β) πάγιος εξοπλισμός (π.χ. εξοπλισμός ΤΠΕ, εργαστηριακός και λοιπός τεχνολογικός εξοπλισμός, έπιπλα), ο οποίος είναι κατά κανόνα επιλέξιμος προς χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ∙ και γ) βιβλία και συνδρομές σε επιστημονικές εκδόσεις που χρηματοδοτούνται υπό ορισμένες προϋποθέσεις από το ΕΚΤ.
Τα πέντε ελληνικά περιφερειακά συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΤΠΑ επιχειρησιακά προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω επιτρέπουν κατά κανόνα τη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής κτιρίων και εξοπλισμού βιβλιοθηκών. Εντούτοις τα ίδια προγράμματα καθορίζουν σαφώς προτεραιότητες σε ορισμένους τομείς προς χρηματοδότηση όσον αφορά τις εκπαιδευτικές υποδομές και τον εξοπλισμό.
Όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, οι συγκεκριμένοι τομείς προτεραιότητας είναι «κτιριακές υποδομές για την προσχολική εκπαίδευση, κτιριακές υποδομές για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προτεραιότητα στα σχολεία με δύο βάρδιες∙ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση∙ παρεμβάσεις βελτίωσης των εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος με προτεραιότητα στους τομείς των φυσικών και των τεχνολογικών επιστημών∙ παρεμβάσεις βελτίωσης στις υποδομές για αρχική επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εργαστήρια και εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας, καθώς και για συστήματα δικτύωσης και επικοινωνίας.»
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα πέντε περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα προβλέπουν τη χρηματοδότηση για την «εγκατάσταση σύγχρονου ή την αναβάθμιση ήδη υφισταμένου εργαστηρίου και τεχνολογικού εξοπλισμού (ιδιαίτερα ΤΠΕ) για όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, με προτεραιότητα για τα ολοήμερα σχολεία, τα επαγγελματικά λύκεια και άλλες επαγγελματικές σχολές, καθώς και για τις εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας.»
Εντούτοις, λόγω των περιορισμένων πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς (NSRF) και λόγω του ότι τα Διαρθρωτικά Ταμεία γενικά χρηματοδοτούν σχέδια που μπορούν να είναι πλήρως λειτουργικά μετά την ολοκλήρωσή τους, η χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών μπορεί να υλοποιηθεί μόνον εντός των ορίων και προϋποθέσεων που τίθενται από τις προτεραιότητες των επιχειρησιακών προγραμμάτων που περιγράφονται παραπάνω.
Οπωσδήποτε, η Επιτροπή επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, τα κράτη μέλη φέρουν την κύρια ευθύνη της εφαρμογής και του ελέγχου των παρεμβάσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006, της 11ης Ιουλίου 2006, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, τα κράτη μέλη και όχι η Επιτροπή είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και για την επιλογή και το σχεδιασμό συγκεκριμένων σχεδίων σ’ αυτά τα επιχειρησιακά προγράμματα. Επομένως η Επιτροπή δεν υπεισέρχεται την επιλογή των σχεδίων και στην καθημερινή παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Εντούτοις, η Επιτροπή θα παρακολουθεί κατά πόσον οι αρχές των κρατών μελών τηρούν κατά τη γενική εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως προς αυτά και προάγουν τους στρατηγικούς και ειδικούς στόχους των εν λόγω προγραμμάτων.
Για το θέμα μας εστάλη και δελτίο τύπου από το Γραφείο του κου Παπαδημούλη.
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κομισιόν: Εφικτή η χρηματοδότηση ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το ΕΣΠΑ 2007- 2013 εφόσον ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές
Σε κανένα από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει ειδική μνεία για ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Θετική ως προς την δυνατότητα κοινοτικής συγχρηματοδότησης για κατασκευή και λειτουργία ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το ΕΣΠΑ 2007-2013 εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές εμφανίζεται η αρμόδια Επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν οι δαπάνες για την δημιουργία ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ καθώς και εάν υπάρχει σχετική ελληνική πρόταση.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Χούμπνερ αναφέρει ότι "η χρηματοδότηση της δαπάνης για πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες θα μπορούσε να ενταχθεί τόσο στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ όσο και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»". Σύμφωνα όμως με την Επίτροπο, η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριλάβει σε κανένα από τα παραπάνω επιχειρησιακά προγράμματα, συγκεκριμένη πρόβλεψη για κατασκευή πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Πιο συγκεκριμένα, από τα έξι επιχειρησιακά προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω, μόνον τα κείμενα πέντε περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων («Αττική», «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος», «Κρήτη - Νήσοι του Αιγαίου», «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Nήσοι», «Μακεδονία - Θράκη) αναφέρονται ρητώς στη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δομών και εξοπλισμού. Τα κείμενα των εν λόγω επιχειρησιακών προγραμμάτων αναφέρονται επίσης σε κτιριακές υποδομές για εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά δεν περιέχουν ειδική μνεία για ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.
Η απουσία ειδική αναφοράς για κατασκευή πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, οφείλεται σύμφωνα με την Κομισιόν στις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές σχετικά με την κατασκευή εκπαιδευτικών δομών και τον εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις εκπαιδευτικές δομές, οι τομείς προτεραιότητας που έχουν τεθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι «κτιριακές υποδομές για την προσχολική εκπαίδευση, κτιριακές υποδομές για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με προτεραιότητα στα σχολεία με δύο βάρδιες· για την τριτοβάθμια εκπαίδευση· παρεμβάσεις βελτίωσης των εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος με προτεραιότητα στους τομείς των φυσικών και των τεχνολογικών επιστημών· παρεμβάσεις βελτίωσης στις υποδομές για αρχική επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για εργαστήρια και εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας, καθώς και για συστήματα δικτύωσης και επικοινωνίας». Όσον αφορά τον εξοπλισμό, οι προτεραιότητες εστιάζονται σε «εγκατάσταση σύγχρονου ή την αναβάθμιση ήδη υφισταμένου εργαστηρίου και τεχνολογικού εξοπλισμού (ιδιαίτερα ΤΠΕ) για όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση, με προτεραιότητα για τα ολοήμερα σχολεία, τα επαγγελματικά λύκεια και άλλες επαγγελματικές σχολές, καθώς και για τις εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας».

Καταλήγοντας, η Επίτροπος Χούμπνερ επισημαίνει ότι «τα κράτη μέλη και όχι η Επιτροπή είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και για την επιλογή και το σχεδιασμό συγκεκριμένων σχεδίων σ’ αυτά τα επιχειρησιακά προγράμματα» και επομένως η χρηματοδότηση πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές και ενταχθεί στις προτεραιότητες των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Ο κ. Στυλιανίδης αντί να κραδαίνει διαρκώς πότε το δίλημμα "Καραμανλής ή χάος", πότε τον "κίνδυνο Τσίπρα", καλύτερα να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα της Εκπαίδευσης. Αντί να προωθεί τη διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, οφείλει να αξιοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά τα κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να αποκτήσουν σοβαρές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες».

08.10.2008 Το Γραφείο Τύπου
Αφήνουμε σε εσάς τα συμπεράσματα, αλλά το σχόλιο γεννήθηκε:
Κάποιοι δεν μας είπαν όλη την αλήθεια...

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008

23 βουλευτές, 18 ερωτήσεις για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες

Τις 18 έφτασαν οι ερωτήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. 13 ερωτήσεις από το ΠΑΣΟΚ, 1 από το ΚΚΕ, 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τον ΛΑΟΣ. Οι 17 απευθύνονται στα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας/Οικονομικών και Εσωτερικών και μία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ερωτώντες είναι:
1. Μάρκος Μπόλαρης (21/3/2008)
2. Γιάννης Δραγασάκης, Περικλής Κοροβέσης (31/3/2008)
3. Μίμης Ανδρουλάκης (3/4/2008)
4. Χάρης Καστανίδης (11/4/2008)
5. Φίλιππος Σαχινίδης (6/5/2008)
6. Θεόδωρος Πάγκαλος (6/5/2008)
7. Κ. Αϊβαλιώτης (7/5/2008)
8. Εύα Μελά, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Πρωτούλης (16/5/2008)
9. Γιάννης Σκουλάς (22/5/2008)
10. Χρήστος Χάιδος (29/5/2008)
11. Μανώλης Σκουλάκης (29/5/2008)
12. Γιάννης Δραγασάκης, Περικλής Κοροβέσης, Τάσος Κουράκης (31/5/2008)
13. Σούλα Μερεντίτη (12/6/2008)
14. Γιάννης Μαγκριώτης (13/6/2008)
15. Στάθης Κουτμερίδης (25/6/2008)
16. Δημήτρης Παπαδημούλης (2/7/2008)
17. Γιάννης Σκουλάς (23/9/2008)
18. Νάσος Αλευράς (29/9/2008)

Στις ερωτήσεις που έγιναν οι απαντήσεις ήταν προοδευτικά όλο και πιο σαφείς. Σε αυτές που θα γίνουν, οι απαντήσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι όχι μόνο σαφείς, αλλά και σωστές...

Άρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης.

Άρθρο στην εφημερίδα "Εμπρός" της Μυτιλήνης.
Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗΣ
3/10/2008
Αν πήγατε χθες στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διαπιστώσατε ότι υπολειτουργούσε, καθώς οι υπάλληλοί της βρίσκονταν σε απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες υπολειτουργούν σε καθημερινή βάση, καθώς οι υπάλληλοί τους είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους συμβασιούχοι, οπού σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Ας δούμε όμως πώς έχει ακριβώς η κατάσταση, όπως αναδεικνύεται από το blog του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Βιβλιοθήκες:
Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, πριν ενταχθούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θύμιζαν πιο πολύ αποθήκες, αποθετήρια άχρηστου έντυπου υλικού, ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών βρισκόταν στα σπάργανα. Με την ένταξη των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στον κοινοτικό προϋπολογισμό (ΕΠΕΑΕΚ) άλλαξαν ριζικά μορφή με την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της υλικοτεχνικής τους υποδομής, με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εφάμιλλες των καλύτερων πανεπιστήμιων του εξωτερικού. Όλα αυτά επετεύχθησαν με την πρόσληψη προσωπικού, που με το πέρασμα του καιρού κέρδισε τη μονιμοποίησή του, ενώ οι εργαζόμενοι των τελευταίων ετών στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Με το νέο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΕΣΠΑ, οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες δεν εντάσσονται σε αυτό, με αποτέλεσμα 380 εξειδικευμένοι υπάλληλοι (βιβλιοθηκονόμοι, πληροφορικοί, στατιστικοί), που εργάζονται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, να μείνουν άνεργοι από 01/01/2009. Μια σειρά από δράσεις, που είχαν αναληφθεί, θα διακοπούν όπως:
- Διακοπή της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές, με πάνω από 14.000 ξενόγλωσσα περιοδικά, ηλεκτρονικά βιβλία και λεξικά.
- Διακοπή της λειτουργίας του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ο οποίος προσφέρει ενιαία αναζήτηση σε πάνω από 3.000.000 βιβλία.
- Διακοπή λειτουργίας του Δικτύου Διαδανεισμού Βιβλίων.
- Υποβάθμιση των εσωτερικών λειτουργιών των βιβλιοθηκών στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού (μείωση ωραρίου λειτουργίας, υπηρεσιών καταλογογράφησης, χρήσης του υλικού, διαδανεισμού, κ.τ.λ.)
- Υποβάθμιση ή/και διακοπή της λειτουργίας των κρίσιμων υπηρεσιών της κάθε βιβλιοθήκης, οι οποίες στηρίζονται σε λογισμικά πληροφορικής, όπως η αναζήτηση και ο δανεισμός των τοπικών τεκμηρίων.
- Διακοπή ή μείωση των προγραμμάτων πληροφοριακής εκπαίδευσης, τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους φοιτητές, αλλά και των υποδομών των ηλεκτρονικών μαθημάτων (e-classes).
- Διακοπή ή υποβάθμιση των εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Διακοπή όλων των δράσεων ψηφιοποίησης.
- Διακοπή των διαδικασιών πιστοποίησης για τη Διαχείριση της Ποιότητας.
Πέρα από τη διακοπή αυτών των δράσεων, 380 συμβασιούχοι υπάλληλοι μένουν εκτός εργασίας, καθώς το υπουργείο Παιδείας δε δεσμεύεται να ανανεώσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως είναι πανθομολογούμενο από τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» - διδακτικό, ερευνητικό προσωπικό, φοιτητές και γενικότερα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, της οποίας η στήριξη είναι δεδηλωμένη.
Βέβαια η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική του ελάχιστου δυνατού κόστους και για να κατευνάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, συλλήβδην, ίσως να βρει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση θα διατηρηθεί, προκειμένου να μην ατονήσει, το ερευνητικό έργο που συντελείται στα πανεπιστήμια.
Όμως λύση ξεκάθαρη δεν έχει δοθεί για τους 380 υπαλλήλους, οι οποίοι παραμένουν μετέωροι. Για όσο το υπουργείο θα εθελοτυφλεί και θα υπεκφεύγει στα αιτήματα των εργαζομένων συμβασιούχων που ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, θα συνεχίσουν με όλα τα έννομα και ένδικα μέσα για να διεκδικούν αυτό που δικαιωματικά κέρδισαν και δεν τους χαρίστηκε. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε από το blog: http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/ και την ιστοσελίδα: .
Εμείς όλοι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί ο μαρασμός στις βιβλιοθήκες σημαίνει μαρασμό στη γνώση, μαρασμό στην κοινωνία μας.

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2008

Το ψήφισμα που κατατέθηκε στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης
και
των Συμβασιούχων εργαζομένων στις Βιβλιοθήκες των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ιωάννινα, 26/09/2008

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης, καθώς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Βιβλιοθήκες των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, εκτιμούμε το σημαντικό και πολύπλευρο έργο, διεθνών προδιαγραφών, που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Το ΥΠΕΠΘ, με την πολιτική του να αποκλείσει τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δηλώνει την αδιαφορία του για τα επιτεύγματα αλλά και για την μελλοντική τους εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξή τους, αφού επέλεξε να μη δεσμεύεται για την χρηματοδότησή τους.
Πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση των έργων, μέσα από τις συμβάσεις των κάθετων και της οριζόντιας δράσης, κατά την υποβολή των προτάσεων των Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, άρα είναι το μόνο υπεύθυνο για την συνέχιση των δράσεων, άρα και τη διατήρηση του προσωπικού που δημιούργησε και τις υπηρετεί τις δράσεις αυτές.
Οι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στη πλειοψηφία τους, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, έχουν συμβάσεις έργου, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων δεν προβλέπονται, πλην ελαχίστων, μόνιμες θέσεις βιβλιοθηκονόμων. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται επί σειρά ετών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν εκπαιδευθεί στις ειδικευμένες δράσεις των βιβλιοθηκών, έχουν εξειδικευθεί σε έργα και λειτουργικά συστήματα, έχουν οι ίδιοι αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία και έχουν οργανώσει και λειτουργήσει υπηρεσίες ολόκληρες.
Αυτή την τεχνογνωσία που κόστισε σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο και στα ευρωπαϊκά ταμεία, για να αποκτηθεί και να λειτουργήσει, αυτή την τεχνογνωσία πρόκειται να απολύσει το ΥΠΕΠΘ, πρόκειται δηλαδή να την στερήσει από την έρευνα και την εκπαίδευση της χώρας, μη εξασφαλίζοντας την εργασία των συμβασιούχων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Πρόκειται πραγματικά για παγκόσμια πρωτοτυπία στρατηγικής, προγραμματισμού και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.
Με την απουσία του προσωπικού αυτού οι βιβλιοθήκες, που πάντοτε λειτουργούσαν με ελλιπές προσωπικό, θα υπολειτουργούν και θα υπολείπονται σε υπηρεσίες προς τους αναγνώστες τους. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους 380 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες όλης της χώρας, αλλά τις ίδιες τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν.
Η λύση για το προσωπικό αυτό είναι η μετατροπή των συμβάσεών του σε ΙΔΑΧ, με ειδική ρύθμιση, κατά παρέκκλιση του νόμου Παυλόπουλου και με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις (συμβασιούχοι της Βουλής, των ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, προηγούμενη ΙΔΑΧοποίηση). Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση που μπορεί να υιοθετήσει η Κυβέρνηση, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και απέναντι στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, την οποία οι βιβλιοθήκες υπηρετούν και για την οποία υπάρχουν.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν επίσης το μεγάλο έλλειμμα σε θεσμούς- νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα υφίστανται και θα λειτουργούν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ειδικά, αλλά και όλες οι κατηγορίες βιβλιοθηκών. Παρότι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία η ύπαρξη και η λειτουργία τους, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των Βιβλιοθηκών μέσα από μια Εθνική Πολιτική για Βιβλιοθήκες. Η στήριξη της αρχικής λειτουργίας τους στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος δεν εγγυάται και τη βιωσιμότητα τους που είναι ευθύνη των εθνικών φορέων.
Με την αποτύπωση της κατάστασης στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, ζητάμε από το Υπουργείο τα παρακάτω:
- Την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών και κάθε άλλης εκπαιδευτικής - ερευνητικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης της Οριζόντιας Δράσης και του ΣΕΑΒ.
- Την άμεση μετατροπή όλων των συμβασιούχων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών σε ΙΔΑΧ, με ειδική ρύθμιση, κατά παρέκκλιση του νόμου Παυλόπουλου και με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις (συμβασιούχοι της Βουλής, των ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί, προηγούμενη ΙΔΑΧοποίηση).
- Τη δημιουργία Οργανισμών Εσωτερικής υπηρεσίας των βιβλιοθηκών.
- Την επανένταξη στο ΕΣΠΑ 2009- 13 των Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, σαν ενιαίο πρόγραμμα όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
- Να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΕΑΒ για το ΕΣΠΑ, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και τα πνευματικά δικαιώματα.
Εωσότου επιτευχθούν τα παραπάνω και για να μην υπάρξει κενό στη λειτουργία των έργων των βιβλιοθηκών και στην εργασία των συμβασιούχων, να διασφαλιστεί η συνέχεια της απασχόλησης όλων των εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, με παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων.
Για την επίτευξη των παραπάνω και μέσα στο πλαίσιο αυτό, λόγω και της προφανούς διαθέσεως του ΥΠΕΠΘ να απεμπολήσει την υποχρέωσή του να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των έργων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτές, με ασαφείς και ανεφάρμοστες λύσεις, παρά τα όσα είχε δεσμευτεί στα τεχνικά δελτία των έργων και υπηρεσιών των βιβλιοθηκών, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων:
• Δημοσιοποίηση του θέματος και των αιτημάτων μας,
• Αναστολή και διακοπή των υπηρεσιών,
• Συνεργασία με φορείς και ειδικούς.


ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΎΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Τηλ: 2103302128, e-mail: info@eebep.gr

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ e-mail: symvasiouxoi-lib@googlegroups.com

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008

Μονόδρομος ο δρόμος...


Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Βιβλιοθήκες θα συμμετέχει αύριο στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.) και τη στάση εργασίας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.) για την υπεράσπιση και διεκδίκηση του δικαιώματος εργασίας των συμβασιούχων εργαζόμενων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.


Οι θολές, ασαφείς και κοντόφθαλμα επικοινωνιακές υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη συνέχιση της εργασίας των εργαζόμενων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και η μη δέσμευση για τη συνέχιση και αύξηση της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών μας βγάζει πια στους μονόδρομους των δυναμικών κινητοποιήσεων.