Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Η Κυρά Φροσύνη και το Υπουργείο Παιδείας

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στα Γιάννενα. Θέμα του είναι “η αξιολόγηση των Βιβλιοθηκών ως στοιχείο ποιότητας των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων”. Οι ανακοινώσεις είναι ενδιαφέρουσες και η συμμετοχή μεγάλη. Η πρώτη μέρα υπήρξε ασυνήθιστα έντονη για τα δεδομένα του θεσμού. Η παρουσία και οι υποσχέσεις του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ Γ. Πανδρεμένου περί παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες για 8 μήνες και μετατροπής τους στη συνέχεια σε αορίστου χρόνου, πυροδότησαν ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμό. Ο τρόπος που οι νέες συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου διαρκείας είναι ακόμη ασαφής

Σήμερα απεστάλη σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες το παρακάτω έγγραφο ως επείγον. Δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αν απεστάλη σε όλες, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες καλούνται να απαντήσουν μέχρι αύριο, καθώς πολλοί από τους διευθυντές τους βρίσκονται στα Γιάννενα.


Σήμερα στους χώρους του Συνεδρίου θα διεξαχθεί η 2η Πανελλαδική Συνάντηση του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζόμενων σε Βιβλιοθήκες. Στόχος είναι η καταγραφή της κατάστασης και ο συντονισμός των δράσεων.

Όπως και να είναι, αν το Υπουργείο δεν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης την 1/1/2009 ή 31/8/2009 380 εργαζόμενοι στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες θα είναι άνεργοι. Από αυτούς 14 συνάδελφοι συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στα Γιάννενα….

Το διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε στάση εργασίας στις 2/10/2008




Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (24/9/2008)

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε να συμμετάσχει σε 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008.
380 εργαζόμενοι σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες όλης της χώρας με το τέλος του χρόνου θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας, εξαιτίας της λήξης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Η απουσία τους θα στερήσει έτσι τις βιβλιοθήκες από ζωτικό προσωπικό, οδηγώντας σε κλείσιμο μερικών περιφερειακών ιδρυμάτων. Θα μειωθεί το ωράριο λειτουργίας, δεν θα υποστηρίζονται μια σειρά υπηρεσιών και εφαρμογών και θα ανακοπεί η περαιτέρω εξέλιξη των βιβλιοθηκών σε πεδία που ήδη έχουν δρομολογηθεί και δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ενσκήψει στο πρόβλημα, έστω και την τελευταία στιγμή να αναλάβει δράσεις που θα εξασφαλίσουν τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα:
* Να διασφαλίσει τη συνέχιση όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών που αναπτύχθηκαν στις βιβλιοθήκες μέσα από τις οριζόντιες και κάθετες δράσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΠΕΑΕΚ, κατά τη δεκαετία 1996-2006. Η διασφάλιση και η συνέχιση απαιτεί την υποστήριξη και χρηματοδότηση τόσο για τη συντήρηση των τεχνικών υποδομών και την ολοκλήρωση και επέκταση των έργων, όσο και για τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού.
* Να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους ως πολυσυλλεκτικών οργανισμών για την πρόσβαση και τη διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι Έλληνες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές καλούνται να αντεπεξέλθουν και να προβάλουν την Ελληνική πρωτοπορία.
* Να αναγνωριστεί και να θεσμοθετηθεί ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ως αναπόσπαστο κομμάτι της αέναης εκπαιδευτικής, ερευνητικής και βεβαίως, πολιτισμικής επένδυσης μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας.

Σύλλογος Συμβασιούχων Εργαζομένων Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Πλήγμα στο διάταγμα Παυλόπουλου (του Χρήστου Ζερβα απο την Ελευθεροτυπία, 22-09-2008)

Φύλλο Δευτέρας
22 - 09 - 2008


ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΥΠΕΡ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ

Πλήγμα στο διάταγμα Παυλόπουλου

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Ενα ακόμη καίριο πλήγμα στο προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους αναστατώνει την κυβέρνηση, καθώς ανατρέπει πλήρως την πολιτική της.

Αυτή τη φορά «δράστης» είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Με γνωμοδότησή του κάνει αποδεκτή απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που δικαιώνει γυναίκα συμβασιούχο, υποχρεώνοντας τη διοίκηση να αποδεχτεί την επαναπρόσληψή της και την αναδρομική καταβολή των αποδοχών της.

Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν πολλοί, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την οριστική δικαστική δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν μείνει μετέωροι από το 2004. Το τελειωτικό χτύπημα αναμένεται να δοθεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που συζητά το θέμα στις 8 Οκτωβρίου, ύστερα από αλλεπάλληλα προδικαστικά ερωτήματα των ελληνικών δικαστηρίων.

Η συμβασιούχος υπάλληλος στον Δήμο Αγ. Στεφάνου είχε δικαιωθεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, τον Δεκέμβριο του 2006. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι από 31-10-2003 διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με τον δήμο συνιστούν ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, αφού κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η αγωγή της συμβασιούχου ασκήθηκε μετά τη θέσπιση του Π.Δ. Παυλόπουλου (164/2004), το οποίο δεν τη συμπεριέλαβε στις ρυθμίσεις. Το Πρωτοδικείο, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη του το επίμαχο Π.Δ., αλλά εφάρμοσε παλαιότερο νόμο (2112/1920), ως ευνοϊκότερο και ισοδύναμο μέτρο προς την ευρωπαϊκή οδηγία για τους συμβασιούχους.

Ο Δήμος Αγ. Στεφάνου έκανε αποδεκτή τη δικαστική απόφαση. Δεν άσκησε άλλα ένδικα μέσα και τοποθέτησε την υπάλληλο σε προσωποπαγή θέση εργασίας χειριστών υπολογιστών. Ομως ο αρμόδιος επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής της, με την αιτιολογία ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να κρίνουν την ανακύψασα διαφορά εργασίας.

Η άποψή του αυτή δεν ήταν προσωπική. Στηριζόταν στην προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (8-11-2006), η οποία απεφάνθη ότι μόνα αρμόδια να κρίνουν παρόμοιες διαφορές είναι το ΑΣΕΠ και τα διοικητικά δικαστήρια. Λίγους μήνες αργότερα (11-6-2007) η ολομέλεια του Αρείου Πάγου (με τη γνωστή τηλεδιάσκεψη) είχε κρίνει ότι οι συμβάσεις εργασίας με το Δημόσιο δεν μπορούν να μετατρέπονται δικαστικώς σε αορίστου χρόνου.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όμως δεν τις λαμβάνει υπόψη του! Θεωρεί ότι καλώς έπραξε ο δήμος και προσέλαβε την υπάλληλο, την οποία πρέπει να πληρώνει βεβαίως κανονικά το Δημόσιο. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η γνωμοδότηση, η δικαστική απόφαση που τη δικαίωσε εκδόθηκε πριν από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία όμως αφορά άλλους διαδίκους και άλλες διαφορές!

Η ανατροπή της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχε αρχίσει νωρίτερα. Τον περασμένο Απρίλιο το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς δικαστικές αποφάσεις, διαπίστωσε ότι είναι παράνομη η άρνηση δήμου της Αττικής να εφαρμόσει αμετάκλητη απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαίωσε συμβασιούχο!

Και όμως την ίδια εκείνη περίοδο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος ζητούσε να διωχθεί πειθαρχικά ο συνδικαλιστής δικαστής Γ. Σαλάτας, επειδή εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων υπέρ των συμβασιούχων! Προφανώς θα πρέπει τώρα να ζητήσει και πειθαρχική δίωξη των αρεοπαγιτών που «αγνόησαν» την απόφαση της Ολομέλειας...

«Η άρνηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να συμμορφωθεί με αμετάκλητες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που δικαιώνουν συμβασιούχους παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου», επισημαίνει από την πλευρά της η δικηγόρος Φωτ. Δερμιτζάκη, που χειρίστηκε την υπόθεση στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Και προσθέτει: «Το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο σε σχετική απόφασή του παραδέχεται ότι δεν ανήκει καν στην αρμοδιότητά του, βάσει του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να κρίνει τη δικαιοδοσία των άλλων δικαστηρίων. Παρ' όλα αυτά, επιδιώκει να απαλλάξει το Δημόσιο ακόμη και από τη στοιχειώδη για μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία υποχρέωση συμμόρφωσης προς δικαστικές αποφάσεις...». *


________________________________________
«Το Ευρωδικαστήριο θα λύσει το πρόβλημα»



«Η απόφαση αυτή είναι πιο σημαντική από τις ήδη υπάρχουσες προδικαστικές αποφάσεις, αφού αγκαλιάζει όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου», δηλώνουν οι δικηγόροι Φωτεινή Δερμιτζάκη και Δημ. Βαλαβάνης, αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (2088/2008) που παραπέμπει το ζήτημα των συμβασιούχων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), αφού διαπιστώνει ότι με τα μέτρα Παυλόπουλου (ΠΔ 164/2004) συρρικνώθηκε η προστασία των εργαζομένων.

Με αφορμή τα προδικαστικά ερωτήματα που απευθύνει το Πρωτοδικείο στο ΔΕΚ, οι δύο δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση (αφορά εργαζόμενη αρχαιολόγο στο υπουργείο Πολιτισμού) εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «το ΔΕΚ θα αντιμετωπίσει, όπως πάντοτε, με σοβαρότητα τα θέματα αυτά, τα οποία επί χρόνια ταλανίζουν τους συμβασιούχους και ότι με βάση την απόφασή του, θα αποκατασταθεί επιτέλους και η ασφάλεια δικαίου, η οποία έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα στη χώρα μας, μετά τις μεταστροφές της νομολογίας με την έκδοση αντιφατικών αποφάσεων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μόλις σε διάστημα ενός έτους και την έκδοση επίσης αντιφατικών αποφάσεων Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το ποια δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία να κρίνουν επί διαφόρων συμβασιούχων».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΕΒΕΠ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ 18/19-9/2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ
Σύνοδο των Πρυτάνεων ΑΕΙ και των Προέδρων ΤΕΙ
Λίμνη Πλαστήρα- 18-19 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης εκτιμά το σημαντικό και πολύπλευρο έργο, διεθνών προδιαγραφών, που παράγουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες τα τελευταία χρόνια, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Το ΥΠΕΠΘ, με την πολιτική του να αποκλείσει τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δηλώνει την αδιαφορία για τα επιτεύγματα αλλά και για την μελλοντική τους εξέλιξη και περαιτέρω ανάπτυξή τους, αφού επέλεξε να μη δεσμεύεται για την χρηματοδότησή τους.
Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν για το 2000-2006 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» ανέπτυξαν σημαντικές δράσεις, όπως:
- Τη λειτουργία του συλλογικού καταλόγου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών με την οργάνωση της διοικητικής, τεχνικής και επιστημονικής του υποδομής.
- Την ανάπτυξη και υλοποίηση αυτομάτου συστήματος δανεισμού μεταξύ των βιβλιοθηκών.
- Την υποστήριξη σύναψης συμφωνιών για συνδρομές σε ηλεκτρονικές πηγές και ηλεκτρονικά περιοδικά.
- Τη δημιουργία της μονάδας ολικής ποιότητας των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της.
- Τη δημιουργία και την υποστήριξη του ψηφιακού συστήματος καταχώρησης και διαχείρισης γκρίζας βιβλιογραφίας «ΑΡΤΕΜΙΣ».
- Τη δημιουργία κεντρικού συστήματος αναζήτησης πληροφοριών.
- Την επιμόρφωση του προσωπικού των βιβλιοθηκών.

Είναι βέβαιο ότι, αν δεν αλλάξει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης που αποκλείει από τη χρηματοδότηση τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν και να υποστηριχτούν όλες οι παραπάνω αναφερόμενες δράσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και με τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σ’ αυτές.
Σήμερα, οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στελεχώνονται κυρίως από έκτακτο ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο υποστηρίζει τις αναπτυξιακές δραστηριότητες των βιβλιοθηκών, αλλά και τις εργασίες της καθημερινότητας. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται επί σειρά ετών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν εκπαιδευθεί στις ειδικευμένες δράσεις των βιβλιοθηκών, έχουν εξειδικευθεί σε έργα και λειτουργικά συστήματα, έχουν οι ίδιοι αναπτύξει τεχνολογικά εργαλεία και έχουν οργανώσει και λειτουργήσει υπηρεσίες ολόκληρες.
Αυτή την τεχνογνωσία που κόστισε σημαντικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο και στα ευρωπαϊκά ταμεία, για να αποκτηθεί και να λειτουργήσει, αυτή την τεχνογνωσία πρόκειται να απολύσει το ΥΠΕΠΘ, πρόκειται δηλαδή να την στερήσει από την έρευνα και την εκπαίδευση της χώρας, μη εξασφαλίζοντας την εργασία των συμβασιούχων στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Πρόκειται πραγματικά για παγκόσμια πρωτοτυπία στρατηγικής, προγραμματισμού και διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.
Με την απουσία του προσωπικού αυτού οι βιβλιοθήκες, που πάντοτε λειτουργούσαν με ελλιπές προσωπικό, θα υπολειτουργούν και θα υπολείπονται σε υπηρεσίες προς τους αναγνώστες τους. Η λύση για το προσωπικό αυτό είναι η μετατροπή των συμβάσεών του σε ΙΔΑΧ, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τον ΑΣΕΠ. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση που μπορεί να υιοθετήσει η Κυβέρνηση, τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και απέναντι στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα της χώρας, την οποία οι βιβλιοθήκες υπηρετούν και για την οποία υπάρχουν.
Η τεχνητή μεταφορά του προβλήματος από το ΥΠΕΠΘ στο Υπουργείο Εσωτερικών, για μετατροπή των συμβάσεων σε εργασίας αορίστου χρόνου, δίχως να δεσμεύεται το ίδιο το ΥΠΕΠΘ, ως καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, δεν λύνει το πρόβλημα.
Το γεγονός ότι σύσσωμη η Αντιπολίτευση μετέφερε στη Βουλή το θέμα, καταδεικνύει και τη σοβαρότητά του. Οι απαντήσεις των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομίας προς τις επερωτήσεις των κομμάτων, είναι ασαφείς και δεν δεσμεύουν για τον τρόπο που το πρόβλημα θα επιλυθεί.
Φαίνεται ότι υποτιμάται τόσο το θέμα του προσωπικού των εργαζομένων στις Βιβλιοθήκες, όσο και η αναπτυξιακή πορεία των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ως αναγκαία εργαλεία για την έρευνα και την υποστήριξη του διδακτικού έργου των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν επίσης το μεγάλο έλλειμμα σε θεσμούς- νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα υφίστανται και θα λειτουργούν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ειδικά, αλλά και όλες οι κατηγορίες βιβλιοθηκών. Παρότι προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία η ύπαρξη και η λειτουργία τους, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη των Βιβλιοθηκών μέσα από μια Εθνική Πολιτική για Βιβλιοθήκες. Η στήριξη της αρχικής λειτουργίας τους στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος δεν εγγυάται και τη βιωσιμότητα τους που είναι ευθύνη των εθνικών φορέων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των έργων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι η συνέχιση της απασχόλησης του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στη πλειοψηφία τους, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, έχουν συμβάσεις έργου, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παράλληλα στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων δεν προβλέπονται, πλην ελαχίστων, μόνιμες θέσεις βιβλιοθηκονόμων.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στους 380 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους στις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες όλης της χώρας, αλλά τις ίδιες τις υπηρεσίες που αυτές προσφέρουν. Κι αυτό επειδή θα στερηθούν το προσωπικό και επομένως θα μειωθεί το ωράριο της λειτουργίας τους, θα μειωθούν οι υπηρεσίες προς τους αναγνώστες, ενώ κάποιες από αυτές, κύρια στα ΤΕΙ, ενδέχεται και να κλείσουν, ελλείψει μόνιμου προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Με την αποτύπωση της κατάστασης στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης ζητάει από το Υπουργείο τα παρακάτω:
- Την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης των βιβλιοθηκών και κάθε άλλης εκπαιδευτικής - ερευνητικής δραστηριότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Την ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό της χρηματοδότησης της Οριζόντιας Δράσης και του ΣΕΑΒ.
- Την άμεση μετατροπή όλων των συμβασιούχων των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών σε ΙΔΑΧ, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
- Τη δημιουργία Οργανισμών Εσωτερικής υπηρεσίας των βιβλιοθηκών.
- Την επανένταξη στο ΕΣΠΑ 2009- 13 των Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
- Να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΕΑΒ για το ΕΣΠΑ, τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και τα πνευματικά δικαιώματα.
Ως ότου επιτευχθούν τα παραπάνω να υπάρχει πρόγραμμα γέφυρα στο πλαίσιο του οποίου θα διασφαλίζεται η συνέχιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ναοί της γνώσης: άρθρο της Σάντρας-Οντέτ Κυπριωτάκη στην Athens Voice, 18/09/2008

OI NAOI THΣ ΓNΩΣHΣ
Πίσω από τις επιβλητικές τους πόρτες βρίσκονται θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψεις
Tης Σάντρας - Oντέτ Kυπριωτάκη - 18.09.2008

Σαν άλλες μηχανές του χρόνου, με τις εκδόσεις περασμένων αιώνων και τα σπάνια χειρόγραφά τους σε μεταφέρουν στο παρελθόν – και την επόμενη στιγμή, προσφέροντάς σου τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε ταξιδεύουν στο μέλλον.
Όσον αφορά τη σκοτεινή όψη αυτού του νομίσματος, λέγεται «ψαλίδι» στα εργασιακά δικαιώματα και στις απολαβές των υπαλλήλων που κρατούν ζωντανές τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

OI AKAΔHMAΪKEΣ

Oι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες χρησιμοποιούνται κυρίως από τους φοιτητές και οι συλλογές τους σχετίζονται άμεσα με τα αντικείμενα σπουδών του κάθε πανεπιστήμιου. Στο διαδίκτυο, γράφοντας τη λέξη zephyr οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται για τους καταλόγους των περισσότερων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, αλλά και για το πώς μπορούν να δανειστούν βιβλία από συνεργαζόμενη βιβλιοθήκη Aνώτατου Eκπαιδευτικού Iδρύματος.

• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (www.library.aua.gr)
• Πάντειο Πανεπιστήμιο Aθηνών (www.library.panteion.gr)
• Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (www.lib.aueb.gr)
• Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο Aθηνών (www.hua.gr/vivliothiki.php)
• TEI Aθήνας (www.library.teiath.gr)
• Eθνικό Mετσόβειο Πολυτεχνείο (www.lib.ntua.gr)
• Bιβλιοθήκες Πανεπιστημίου Eθνικού
& Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών (www.lib.uoa.gr)
• Πανεπιστήμιο Πειραιά (www.lib.unipi.gr)
OI ΜΕΓΑΛΕΣ

Eθνική Bιβλιοθήκη (ή Bαλλιάνειος)

Προφίλ: H Eθνική Bιβλιοθήκη Eλλάδας τυπικά ιδρύθηκε το 1832, όμως ήδη από το τέλος του 1830 αριθμούσε στα ράφια της 1.018 τόμους. Κλασικό, όμορφο κτίριο και μεγάλο, ολόφωτο αναγνωστήριο. O δανεισμός είναι αυστηρά εσωτερικός, για αποκλειστική χρήση στα αναγνωστήρια, και απαιτείται το Δελτίο Aναγνώστη (εκδίδεται δωρεάν για όσους έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια και αφού προσκομίσουν σχετική αίτηση). Για την κάλυψη των αναγκών της χρησιμοποιείται και ένα δεύτερο κτίριο, στην οδό Aγελάου και M. Aυγέρη 17, στην Aγία Παρασκευή.
Tι θα βρεις στα ράφια: Στη συλλογή της βρίσκεται ο γραπτός θησαυρός της χώρας, χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, χειρόγραφοι κώδικες, ιστορικά έγγραφα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης άρθρων ελληνικών εφημερίδων.
Extra: Έκδοση καταλόγων, πρότυπα και εγχειρίδια για βιβλιοθηκονόμους και ενημερωτικά έντυπα. Επίσης ηλεκτρονικές συζητήσεις σε 14 γλώσσες.

Πανεπιστημίου 32, Aθήνα, 210 3382.540,
210 3382.567-8, www.nlg.gr. Ωράριο Kεντρικού Aναγνωστηρίου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-20.00, Παρ.&Σάβ. 9.00-14.00.

Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών
Προφίλ: Bιβλιοθήκη σε εικαστικό κλίμα, designάτη και μοντέρνα. Aνοιχτή σε όλους για ταινίες, φωτογραφικό υλικό, CD.
Tι θα βρεις στα ράφια: Περισσότερα από 35.000 βιβλία, πλούσια συλλογή από μικροφίλμ, διαφάνειες, videoκασέτες, dvd, CD-ROM, μουσικά CD που καλύπτουν θέματα εφαρμοσμένων τεχνών, λογοτεχνίας, κινηματογράφου, θεάτρου, φιλοσοφίας, πολιτισμού, αλλά και την παγκόσμια καλλιτεχνική κίνηση, τα προγράμματα σπουδών ξένων πανεπιστημίων.
Δραστηριότητες: Διοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκθέσεις, προβάλλει κινηματογραφικές ταινίες, εκδίδει βιβλία και ενημερωτικά έντυπα.
Extra: Φωτογραφικός θάλαμος για φωτογράφιση και αντιγραφή διαφανειών, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα και δυνατότητα βιβλιοδεσίας.
Πειραιώς 256, Άγιος Ιωάννης Pέντης, 210 4801.260, www.library.asfa.gr. Ωράριο: Δευτ.-
Πέμ. 10.00-19.00, Παρ. 10.00-16.00.

Mεγάλη Mουσική Bιβλιοθήκη της Eλλάδος - Λίλιαν Bουδούρη

Προφίλ: Eντυπωσιακή συλλογή δυτικής και ελληνικής μουσικής σε 4 ορόφους 3.800 τ.μ. του Mεγάρου Mουσικής Aθηνών. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πάντα, αλλά αποκλειστικά μέσα στη βιβλιοθήκη.
Tι θα βρεις στα ράφια: Bιβλία, ηχογραφήσεις, παρτιτούρες και τίτλους σε μικροφίλμ/μικροφίς, περιοδικά, πολυμέσα και βιβλιογραφικά CD-ROM. Kαλύπτει τη δυτική μουσική, τις παγκόσμιες μουσικές παραδόσεις, την τζαζ αλλά και την αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και λόγια ελληνική μουσική. Διαθέτει βάσεις δεδομένων για τις μουσικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες από το 1890 μέχρι σήμερα και εργογραφία συνθετών.
Δραστηριότητες: Ξεναγήσεις, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια και διαλέξεις, κάποιες δωρεάν (με έγκαιρη προσκόμιση δελτίου).
Extra: Δέκα θέσεις υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, αίθουσα διδασκαλίας 120 τ.μ. χωρητικότητας 100 ατόμων, δύο δωμάτια ειδικής ηχομόνωσης με πιάνο και παιδική βιβλιοθήκη.
Bασ. Σοφίας & Kόκκαλη, Aθήνα, 210 7282.778, www.mmb.org.gr. Ωράριο: Δευτ.-Tρ.-Πέμ.-Παρ. 10.00-16.45 & Tετ. 10.00-19.00.

H βιβλιοθήκη στο Παλιό καπνεργοστάσιο

Προφίλ: Eίναι μέρος της βιβλιοθήκης της Bουλής, που ιδρύθηκε το 1844 από την πρώτη Bουλή. Tο 2004 το καπνεργοστάσιο στέγασε μέρος του όγκου των υλικών της.
Tι θα βρεις στα ράφια: H συλλογή της περιλαμβάνει τίτλους ελληνικών και ξένων περιοδικών και εφημερίδων, από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στον πρώτο όροφο εμβαδού 1.200 τ.μ. στεγάζονται δύο αναγνωστήρια και τα τμήματα Mικροφωτογράφισης, Hλεκτρονικής Aποθήκευσης, Συντήρησης Έργων Tέχνης και Eντύπων, και η μοναδική στη χώρα συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Bιβλιοθήκης (εκδόσεις της Bουλής).
Extra: H Mικροταινιοθήκη περιλαμβάνει 8.500 μικροταινίες με σπάνιες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά του περασμένου αιώνα, πρόσφατες εφημερίδες, την Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, σπάνια βιβλία, αρχεία και χειρόγραφα και επιλεγμένους τίτλους –σε μικροφίλμ– από μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού. H ηλεκτρονική ανάγνωση στις μεγάλες οθόνες είναι πρακτική, ενώ υπάρχουν και τα απαραίτητα μηχανήματα για εκτύπωση των μικροφίλμ.
Λένορμαν 218, Kολωνός, 210 5102.605 & 210 510.231, www.parliament.gr/ktirio/xwroi.asp.
Ωράριο: Δευτ.-Παρ.: 9.00-13.30 & 18.00-20.30.

Eκπαιδευτικό Kοινωφελές Ίδρυμα Eυγενίδου

Προφίλ: Tο γνωστό μας Πλανητάριο διαθέτει 3 ορόφους δανειστικής βιβλιοθήκης με ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό.
Tι θα βρεις στα ράφια: Eιδικεύεται στους θεματικούς τομείς της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών, με συλλογές που περιλαμβάνουν πάνω από 50.000 βιβλία, τίτλους έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, CD-ROM, DVD, βιντεοκασέτες.
Δραστηριότητες: Διοργανώνει ξεναγήσεις με αναλυτικές παρουσιάσεις για τον τρόπο αναζήτησης των πληροφοριών, ενώ παρέχει στα μέλη της 10 τερματικά για πρόσβαση στο Internet μέσω ασύρματου και κύκλους μαθημάτων τα οποία καλύπτουν βασικές γνώσεις στη λειτουργία των υπολογιστών (Windows, Office, Διαδίκτυο).
Extra: Ως δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί για τα βιβλία και μόνο για τα μέλη του Iδρύματος. Σπάνιο και μη έντυπο υλικό και περιοδικά δεν δανείζονται.
Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, 210 9469.631, www.eugenfound.edu.gr. Δευτ.-Πέμ. 8.30-20.00, Παρ. 8.30-15.00, Σάβ. 8.30-14.00.

Bιβλιοθήκη Παιδαγωγικού Iνστιτούτου

H βιβλιοθήκη των «δασκάλων» περιλαμβάνει υλικό γύρω από την εκπαίδευση, την παιδαγωγική και όποιον άλλο επιστημονικό τομέα αντιπροσωπεύεται στο σχολικό πρόγραμμα.
Mεσογείων 396, Aγ. Παρασκευή, 210 6014.206, www.pi-schools.gr/library. Ωράριο: Δευτ.-Παρ. 9.30-13.30 και τα απογεύματα Tρ.-Tετ. 14.30-19.00 (εκτός περιόδων σχολικών διακοπών).

Ενώ οι υπεύθυνοι των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών είχαν ήδη στείλει τις προτάσεις τους για το Δ’ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και οι υπάλληλοι προετοιμάζονταν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, έφτασε η είδηση σαν κεραυνός: οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες εξαιρούνται από το EΣΠA (Eθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Aναφοράς), από το οποίο προγραμματίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Aς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Oι βιβλιοθήκες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα EΠEAEK, το οποίο ορίζει, εκτός από τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων, την οριζόντια δράση των βιβλιοθηκών. Δηλαδή, μια βάση δεδομένων από την οποία ενημερώνονται όλες οι βιβλιοθήκες σχετικά με ξένα συγγράμματα, περιοδικά κτλ. «Παρά τις διαβεβαιώσεις και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, αποφασίστηκε ότι το ανανεωμένο πρόγραμμα δεν θα συμπεριλαμβάνει τις βιβλιοθήκες» εξηγεί η κ. Ξένια Xρυσοχόου, που έχει την επιστημονική ευθύνη της βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου.
H αμέσως επόμενη ερώτηση: Δεν ορίζεται χρηματοδότηση από αλλού; O κρατικός προϋπολογισμός, ενώ συμπεριλαμβάνει τις αγορές βιβλίων και τα έξοδα για τη δράση των βιβλιοθηκών, δεν ορίζει τις πληρωμές των υπαλλήλων, πολλοί εκ των οποίων είναι άκρως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι ώστε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη κανονικά. «Tο πρόβλημα είναι ότι όσοι δουλεύουν τόσα χρόνια, με σύμβαση, στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, αρχικά θα χάσουν τη δουλειά τους και, δεύτερον, κατέχουν μια τεχνογνωσία που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Για παράδειγμα, έχουν ψηφιοποιήσει τα δεδομένα κι έχουν αναπτύξει προγράμματα στους υπολογιστές, που διευκολύνουν τους φοιτητές. Aυτό που μας λένε τώρα, ξερά, είναι να αντικατασταθούν οι άνθρωποι αυτοί από εταιρείες που θα κάνουν αυτή τη δουλειά» υποστηρίζει η κ. Kωνσταντίνα Kακάλη, διευθύντρια της βιβλιοθήκης του Παντείου. Aυτή τη στιγμή οι βιβλιοθήκες συνεχίζουν να λειτουργούν, με τους συμβασιούχους να πληρώνονται λίγο λιγότερο και χωρίς κάποια επίσημη απάντηση για το μέλλον τους.

Aντιδράσεις
Φοιτητές, καθηγητές, υπάλληλοι, όλοι αντέδρασαν, κατέλαβαν τις βιβλιοθήκες, μάζεψαν υπογραφές. Στο Πάντειο, το κίνημα Aντί της Σιωπής δραστηριοποιήθηκε έντονα μοιράζοντας ανακοινώσεις και «ο κόσμος έδειξε ενδιαφέρον και ευαισθησία στο ζήτημα» όπως λέει ο Στέλιος Φωτεινόπουλος, μέλος του Aντί.
Ίσως ένα μικρό φωτάκι αισιοδοξίας ν’ ανάβει κάπου ανάμεσα στη γραφειοκρατία, τα κονδύλια και τους προϋπολογισμούς, ότι οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και οι βιβλιοθήκες να κινούνται από ανθρώπους που έχουν βάλει μεράκι...

INFO
Στο site του Yπουργείου Πολιτισμού (www.culture.gr) βρίσκεις και ένα excel με τις δημοτικές και κοινοτικές βιβλιοθήκες της Eλλάδας. Στην Aττική φτάνουν τις 40 περίπου.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Πάνε... αδιάβαστες οι βιβλιοθήκες

Τρίτη, 16.09.08

Τα βιβλία είναι ο πιο ήσυχος και πιο πιστός φίλος. Ο πιο προσβάσιμος και σοφός σύμβουλος και ο πιο υπομονετικός δάσκαλος», έλεγε ο Τσαρλς Ελιοτ, ένας από τους σημαντικότερους προέδρους του Χάρβαρντ στην ιστορία του Πανεπιστημίου.Πόσο συχνά όμως καταφεύγουμε σε αυτήν την πόλη στο σπίτι του βιβλίου, τις δημόσιες βιβλιοθήκες; Και πόσο καλοδεχούμενοι είμαστε σε αυτό; Είναι αντάξια ευρωπαϊκής πρωτεύουσας η θέση του θεσμού της βιβλιοθήκης στην αθηναϊκή κοινωνία; Οταν οι σχολικές βιβλιοθήκες –δηλαδή αυτές που καθορίζουν την παιδεία του αναγνώστη– δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και όταν η μεγαλύτερη από τις δημοτικές βιβλιοθήκες λειτουργεί τις ώρες που τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και οι εργαζόμενοι εργάζονται… η απάντηση είναι μάλλον όχι. «Στην Ελλάδα δεν είμαστε περήφανοι για τον τρόπο και την ένταση που πλησιάζουν το βιβλίο μέσα από τις βιβλιοθήκες», σχολιάζει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τι να πει κανείς για τις δημοτικές βιβλιοθήκες; Εκεί όμως που αισθάνεται κανείς βαθύτατη θλίψη είναι οι σχολικές βιβλιοθήκες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επίπεδο παιδείας και για πρόσβαση στη γνώση με δημιουργικό τρόπο και με την απαιτούμενη αυτενέργεια, αν κάθε σχολείο δεν αποκτήσει μια πλούσια και λειτουργική βιβλιοθήκη».Οσον αφορά λοιπόν στα «κύτταρα» των βιβλιοθηκών, τις σχολικές βιβλιοθήκες, είναι γεγονός πως δεν παίζουν σε καμία περίπτωση ρυθμιστικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών – όπως θα περίμενε κανείς στην πρωτεύουσα μιας χώρας που έχει να παρουσιάσει διεθνώς σημαντικό συγγραφικό πλούτο.Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πασσαλή, υπεύθυνο εκδηλώσεων της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων, «οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν προτρέπουν στη χρήση της βιβλιοθήκης, αφού δεν υπάρχει πουθενά στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ και το υλικό των υπαρχουσών βιβλιοθηκών επιλέχθηκε από ανειδίκευτο προσωπικό και είναι συχνά άσχετο με τις ηλικιακές τους ανάγκες και με σημαντικές ελλείψεις».Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί αλλά γίνεται χειρότερο, αν αναλογιστεί κανείς τη λειτουργία των δημοτικών βιβλιοθηκών. «Τα τελευταία 50 χρόνια το κράτος δεν έχει στηρίξει τις βιβλιοθήκες ούτε θεσμικά (με νόμους που θα διέπουν τη σωστή λειτουργία τους από εξειδικευμένο προσωπικό, τους βιβλιοθηκονόμους) ούτε χρηματοδοτικά (οι περισσότερες στηρίζονται στη διάθεση των δημάρχων και σε δωρεές) ούτε καν διαφημιστικά (να επικοινωνήσει δηλαδή στο ευρύ κοινό τον πλούτο που διαθέτουν οι βιβλιοθήκες του)», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Βιβλιοθηκονόμων, Γιώργος Γλωσσιώτης, και συνεχίζει λέγοντας πως «αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ακριβά είναι στην Ελλάδα τα βιβλία, θα έπρεπε να περιμένει να συρρέει ο κόσμος στις δημοτικές βιβλιοθήκες, όπου ο δανεισμός είναι δωρεάν. Οι περισσότερες όμως, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, υπολειτουργούν μην έχοντας τον απαραίτητο προϋπολογισμό και προσωπικό για να αναβαθμιστούν».Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην οδό Δομοκού, στο σταθμό Λαρίσης, έχοντας να προσφέρει ένα σημαντικό αρχείο στους δημότες της πόλης.Ωστόσο, πολλά είναι τα πρακτικά σημεία, αυτά δηλαδή που εμποδίζουν την Κεντρική Βιβλιοθήκη των Αθηνών να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα των Αθηναίων: ο ηλεκτρονικός κατάλογος τώρα φτιάχνεται, το site είναι ανενεργό, ενώ οι ώρες λειτουργίας (9-2.30 Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και 9-4.30 Τρίτη και Τετάρτη) είναι δεσμευτικές. «Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής (γρήγορη αναζήτηση πληροφορίας μέσα από το Διαδίκτυο) δεν ευνοεί τις βιβλιοθήκες», μας λέει η Ελισάβετ Σπαθούλα, διευθύντρια της δημοτικής βιβλιοθήκης.«Ο ρόλος της ως αναγνωστηρίου φθίνει», προσθέτει, «αλλά ως δανειστή υλικού έχει πολλά να δώσει ακόμα. Και βρισκόμαστε σε αυτήν ακριβώς τη φάση αναβάθμισης για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο και κυρίως τα παιδιά, μέσα από προγράμματα και συνεργασίες με σχολεία, που θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.Ολα ξεκινούν από τα παιδιά, τα οποία όμως έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και δεν τους περισσεύει συχνά χρόνος, παρόλο που η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να αποτελέσει κι έναν πολύ καλό τόπο κοινωνικοποίησης για αυτά». Από τη μεριά του, ο Ν., αναγνώστης που χρησιμοποιεί συχνά τη βιβλιοθήκη, επισημαίνει: «Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί είναι κατανάλωση βιβλίων. Πιστεύω πως η θέση μιας δανειστικής βιβλιοθήκης δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχη μουσείου. Αλλά να ενημερώνεται συχνά και να μπορεί ο αναγνώστης να έρχεται σε επαφή με βιβλία διάφορων ειδών, χωρίς να είναι αναγκασμένος να τα αγοράσει».Οι ακαδημαϊκέςΦωτεινή εξαίρεση στο σκοτάδι των αθηναϊκών βιβλιοθηκών θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες των ΑΕΙ – ΤΕΙ. Οι φοιτητές τα τελευταία χρόνια έχουν δει μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης, εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού των βιβλιοθηκών, με αποτέλεσμα να τις έχουν κατοχυρώσει στη συνείδησή τους ως σημαντικό εργαλείο στην πανεπιστημιακή τους καριέρα. Η πρόοδος αυτή οφείλεται στη σωστή εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από τα Ιδρύματα. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί κινδυνεύουν να απαξιωθούν αφού δεν προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησής τους. Οπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, «η χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και διά Βίου Μάθηση” του ΥΠΕΠΘ ούτε στην Ψηφιακή Σύγκλιση του ΥΠΟΙΟ». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, πως ανάμεσα σε πολλά «θα αδυνατούν πλέον οι βιβλιοθήκες να στηρίξουν το πολύπλευρο έργο που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ».Διασκορπισμένη σε πολλά κτίρια η ΕθνικήΠόσοι από μας έχουν πραγματικά περάσει έστω και μία μέρα από τη ζωή τους εντός των τειχών της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης; Το νούμερο μάλλον θα είναι απογοητευτικό, αφού το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου είναι ίσως ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα –από το ευρύ κοινό– κτίρια. «Μια χώρα που δεν έχει ακόμα εν λειτουργία και αξιοποιούμενη την Εθνική Βιβλιοθήκη της, δεν μπορεί να έχει τη συνείδηση ήσυχη γνωρίζοντας τι συμβαίνει με τις εθνικές βιβλιοθήκες που αποτελούν σημείο αναφοράς για την επιστημονική και πνευματική ζωή όλων των πολιτισμένων χωρών», σχολιάζει ο κ. Μπαμπινιώτης, ενώ η Ενωση Βιβλιοθηκονόμων μάς εξηγεί: «Τα προβλήματα είναι γνωστά: υποστελέχωση και δυσλειτουργία. Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι διασκορπισμένη σε πολλά κτίρια, ο ηλεκτρονικός κατάλογος, ακόμα κι αν έχει ολοκληρωθεί σήμερα, έχει γίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον 25 ετών σε σχέση με άλλες εθνικές βιβλιοθήκες, ενώ χρηματοδοτικά στηρίζεται ακόμα στις ιδιωτικές δωρεές».Οπως έχει γίνει γνωστό, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα μετακομίσει, με στόχο να γίνει επιτέλους το σήμα κατατεθέν της πόλης, όπως θα αρμόζει σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη πρόκειται να στεγαστεί σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο και μαζί με την Εθνική Λυρική Σκηνή σχεδιάζεται να αποτελέσουν έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτιστικό προορισμό που θα περιβάλλεται από ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια επταετία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Χάλκινο μετάλιο στην ανεργία οι βιβλιοθηκονόμοι

... Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) από την «Οικονομία», προκύπτει πως πέρσι από τους συνολικά 406.920 ανέργους (μέσος όρος έτους) οι 140.900 περίπου, δηλαδή σχεδόν το 35%, ήταν απόφοιτοι τμημάτων ΑΕΙ, ΤΕΙ ή άλλης μεταλυκειακής σχολής. Ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2006 (33,5%). ... * Το «χρυσό» της ανεργίας πάει στους αποφοίτους ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας (19,7%), ακολουθούν όσοι κρατούν στο χέρι τους πτυχίο από ΤΕΙ Γεωργικών και Αγροτικών Τεχνολογιών (Φυτική, Ζωική Παραγωγή) με ποσοστό ανεργίας στο 18,4%. Στην τρίτη χειρότερη θέση βρίσκονται οι βιβλιοθηκονόμοι (16% περίπου).

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία (18/6/2008) για το θέμα των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών

Στον αέρα 350 βιβλιοθηκονόμοι

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Από πολύ παλιά κείμενα, υπάρχουν αναφορές για τις βιβλιοθήκες, τους ιδιαίτερους αυτούς χώρους που δημιουργήθηκαν για τη φύλαξη και ταξινόμηση γραπτού υλικού. Αυτή η συσσωρευμένη γνώση, που εκφράζεται μέσα από χιλιάδες γλώσσες, αποτελεί την κιβωτό της ανθρώπινης σκέψης.
Στην εποχή μας, ωστόσο, ο ρόλος των βιβλιοθηκών τείνει να υποβαθμιστεί επικίνδυνα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά τις ανακοινώσεις για διακοπή της χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από το υπουργείο Παιδείας. Οι βιβλιοθήκες αποκλείστηκαν από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, με την κυβέρνηση να μη δεσμεύεται ανοιχτά για την ένταξη της χρηματοδότησης στον κρατικό προϋπολογισμό. «Τα τελευταία 15 χρόνια οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα άλλαξαν όσο δεν είχαν αλλάξει χιλιάδες χρόνια τώρα. Μπήκαν στην ηλεκτρονική εποχή δυναμικά, αυξήθηκαν σε όγκο, ανέπτυξαν υπηρεσίες ψηφιοποίησης των συλλογών που διαθέτουν», αναφέρει ο Γιώργος Κατσαμάκης, βιβλιοθηκονόμος και μέλος του Συλλόγου Συμβασιούχων Εργαζομένων σε Βιβλιοθήκες. «Με αυτή την απόφαση του υπουργείου καταρρέει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση, τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι αφού οι βιβλιοθήκες θα αποψιλωθούν από 350 συμβασιούχους». Αν και το θέμα μεταφέρθηκε και στη Βουλή από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι απαντήσεις που έφτασαν από το αρμόδιο υπουργείο και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, θεωρεί μη επιλέξιμες τις δαπάνες για τα πάγια και λειτουργικά έξοδα των δράσεων και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση πράξεων ιδίως καινοτόμου χαρακτήρα» (απάντηση Ευριπίδη Στυλιανίδη εκ μέρους του ΥΠΕΠΘ). Μετά απ' αυτό, βέβαια, το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς θα μπορέσουν να προγραμματιστούν «πράξεις καινοτόμου χαρακτήρα» όταν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες δεν θα μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Άρθρο Ντίνας Κακάλη στην Αυγή (18/7/2008)

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε τους προηγούμενους μήνες η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαιρεθούν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2008 –2013. Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε ως εξής: οι δαπάνες για την κάλυψη των πάγιων και λειτουργικών εξόδων των βιβλιοθηκών κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση. Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις και προετοιμασίες από μεριάς των βιβλιοθηκών να οργανώσουν τις προτάσεις τους στο Δ΄ΚΠΣ, αλλά και την έντονη διαμαρτυρία από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική απάντηση από μεριάς του Υπουργείου αρκετούς μήνες μετά. Η απόφαση αυτή ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα εκ των οποίων τα πιο σημαντικά σίγουρα είναι η εργασιακή ομηρία κάποιων εκατοντάδων εργαζομένων και βέβαια η αμφίβολη συνέχιση του έργου των βιβλιοθηκών.
Ακόμα και αν κάποια υπό-έργα μπορεί να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό όπως η προμήθεια των περιοδικών, η λειτουργία των βιβλιοθηκών υπονομεύεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς αυτή θα είναι η βασική συνέπεια της απώλειας της χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια. Διότι οι βιβλιοθήκες αλλά και οι χρήστες τους το γνωρίζουν καλά ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των έργων που με κόπο και μεράκι αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι η συνέχιση της απασχόλησης του προσωπικού, που είτε οργάνωσε τις υπηρεσίες αυτές είτε τις στελέχωσε. Για παράδειγμα πολλές ψηφιακές βιβλιοθήκες, που στην ουσία είναι τα ιδρυματικά καταθετήρια της γκρίζας βιβλιογραφίας (διατριβές, μεταπτυχιακές εργασίες και δημοσιεύσεις μελών της κάθε πανεπιστημιακής κοινότητας), οργανώθηκαν και στελεχώθηκαν από τη νέα γενιά των συμβασιούχων αυτών, όπως επίσης και η υποστήριξη της πρόσβασης για άτομα ΑμεΠΟ (φοιτητές με προβλήματα μερικής ή ολικής όρασης), μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, στη πλειοψηφία τους, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων και χωρίς να είναι της δικής τους επιλογής, έχουν συμβάσεις έργου. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαία η καθημερινή παρουσία τους στο χώρο εργασίας, καλύπτοντας ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι στα ιδρύματα οι μόνιμες θέσεις βιβλιοθηκονόμων είναι ελάχιστες, για παράδειγμα: οι θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του Παντείου Πανεπιστημίου (Π.Δ.381/1998) είναι μόλις επτά (7) για τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης και μάλιστα τρεις (3) από αυτές είναι θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης βιβλιοθηκάριων. Ενώ σήμερα με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας (μόνιμοι, αορίστου χρόνου, ειδικό τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι έργου) εργάζεται στις βιβλιοθήκες πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων.
Κανένας σχεδόν στο χώρο τον ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών δεν μπορεί να αιτιολογήσει την τόση μεγάλη καθυστέρηση στην έννομη ρύθμιση της οργάνωσης τους. Και ενώ με βάση το γνωστό νόμο – πλαίσιο : «σε κάθε Α.Ε.Ι. ιδρύεται ενιαία Βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των σκοπών της έρευνας και της διδασκαλίας που λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη υπηρεσία και αποτελείται από: α) την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. β) τις Βιβλιοθήκες Τμημάτων»[1], δεν έγινε ποτέ το Π.Δ., που στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι θα εκδοθεί και θα ρυθμίσει τις αρμοδιότητες των Βιβλιοθηκών, όσον αφορά τη διοίκησή τους, καθώς και τα ζητήματα σε σχέση με το προσωπικό και την εξέλιξή τους. Σαν αποτέλεσμα αυτού είναι η ανυπαρξία τμημάτων, αλλά και επίσημης οργανωτικής δομής στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, που στελεχώθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο νόμος 3404/2005 με το άρθρο 16 παρέπεμπε το ζήτημα αυτό στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων, γνωρίζοντας όμως καλά ότι θέματα, όπως ο αριθμός θέσεων και η διοικητική διάρθρωση, είναι ζητήματα των οργανισμών των ιδρυμάτων. Ο νέος πρότυπος εσωτερικός κανονισμός που εισηγήθηκε πριν από κάποιους μήνες το Υπουργείο έρχεται σε αντιδιαστολή με τον παραπάνω νόμο και δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αντίθετα αποδεικνύει ότι τουλάχιστον τα αντίστοιχα άρθρα έγιναν μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι οι πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες άλλαξαν όψη, παρουσιάζοντας ένα πολύπλευρο έργο διεθνών προδιαγραφών και βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας στον τομέα της διαχείρισης, πρόσβασης και παραγωγής της επιστημονικής γνώσης.
Σε επίπεδο οριζόντιας δράσης, ανέπτυξαν κοινοπραξία που κατάφερε μια σειρά από έργα όπως την πρόσβαση σε ένα αξιόλογο αριθμό επιστημονικών περιοδικών, την ανάπτυξη κοινών προτύπων, συλλογικού καταλόγου και ενοποιημένης αναζήτησης, μονάδα ολικής ποιότητας για τη συγκέντρωση και ανάλυση των στατιστικών στοιχείων. Το πιο σημαντικό όμως η επίτευξη της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ίσως όχι της ιδεατής αλλά ικανής να φέρει τα παραπάνω αποτελέσματα.
Σε επίπεδο κάθετων δράσεων, εκάστης βιβλιοθήκης, αυτοματοποίησαν την αναζήτηση στις συλλογές τους, ανάπτυξαν υπηρεσίες πληροφόρησης στους χρήστες, οργάνωσαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, δημιούργησαν θεματικές πύλες και ψηφιακές βιβλιοθήκες, ή ψηφιοποίησαν αρχειακό υλικό και ανάπτυξαν σε διεθνές και εθνικό επίπεδο υπηρεσίες διαδανεισμού. Πρωτοπόρες βιβλιοθήκες κατάφεραν τα επιτεύγματα αυτά να αναπτυχθούν εξολοκλήρου από το προσωπικό των Βιβλιοθηκών τους, ή ακόμα χρησιμοποίησαν νέα λογισμικά που οι ίδιες ανέπτυξαν, ή βασίστηκαν σε λογισμικά ανοικτού κώδικα.
Έτι περαιτέρω ο αποκλεισμός των βιβλιοθηκών από αυτές έστω, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, βάζει την ταφόπλακα στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για σύγχρονες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες. Η φιλοσοφία, που αντιμετώπιζε τις βιβλιοθήκες ως πολυσυλλεκτικούς οργανισμούς για την πρόσβαση και την διάχυση της γνώσης και ακόμη περισσότερο της πληροφορίας, αντιστρέφεται για να επιστρέψουμε και πάλι στη λογική των βιβλιοθηκών, που επιτελούν τον ρόλο αποθήκης αραχνιασμένων βιβλίων.
Το σημαντικότερο ζήτημα που αναδεικνύει αυτό το πρόβλημα είναι η επιβεβαίωση ότι δε μπορεί να στηρίζεται η ανάπτυξη θεσμών στρατηγικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως είναι οι βιβλιοθήκες, σε ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα. Η προσκόλληση στα ευρωπαϊκά προγράμματα αντικατοπτρίζει την επικρατούσα αντίληψη, που αντιμετωπίζει τις βιβλιοθήκες ως μια περιττή πολυτέλεια και όχι ως αναπόσπαστο κομμάτι της αέναης εκπαιδευτικής, ερευνητικής και βεβαίως πολιτισμικής επένδυσης μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας. Αποδεικνύει δε, την αποσπασματική και πρόχειρη αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας, ενός κοινωνικού αγαθού υψίστης σημασίας, που στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί δείκτη ανάπτυξης, ευημερίας αλλά και δημοκρατίας. Προσαρμόζοντας τις διατυπώσεις του ποιητή, δοκιμιογράφου και επαγγελματία βιβλιοθηκονόμου Jorge Luis Borges μπορούμε να πούμε ότι : η βιβλιοθήκη είναι καθρέφτης της κατάστασης των πανεπιστημιακών πραγμάτων και πνευμάτων μας, είναι το γνωσιολογικό σύμπαν μας και συνάμα η μνήμη του κόσμου μας, έτσι όπως συλλογικά τη κατασκευάζουμε.

Ντίνα Κακάλη
Προϊσταμένη Διεύθυνσης
Της Βιβλιοθήκης και Υπηρεσίας Πληροφόρησης
Παντείου Πανεπιστημίου

[1] Ν 1268/82 άρθρο 7

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Πολιτισμός είναι… από τον Γιώργο Κατσαμάκη

Πολιτισμός είναι…

Να επενδύεις στη γνώση χρήματα και εμπιστοσύνη

Να οραματίζεσαι τις βιβλιοθήκες ως όχημα για την εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου σου.

Να αξιολογείς και να αξιοποιείς το αποτέλεσμα της ανάπτυξής σου

Να σχεδιάζεις, να ελέγχεις, να αποτιμάς και να επιβραβεύεις.

Τα τελευταία 15 χρόνια οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, άλλαξαν, όσο δεν είχαν αλλάξει χιλιάδες χρόνια τώρα. Με χρήματα «βαρβάρων» μπήκαν στην ηλεκτρονική εποχή δυναμικά, δημιουργήθηκαν καινούριες, αυξήθηκαν σε όγκο, ανέπτυξαν υπηρεσίες που προσεγγίζουν τη διαχείριση της πληροφορίας και τη γνώσης.

Πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη μη περαιτέρω χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Ξέχασε να ανακοινώσει την εύλογη ανάληψη της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. 350 εργαζόμενοι στο τέλος του χρόνου θα μείνουν στην αγορά συναθροισμένοι… και άνεργοι.

Αυτό βέβαια είναι μια παράπλευρη απώλεια. Η βασική απώλεια είναι ότι μετά τα εγκαίνια και τις παράτες και τα δελτία τύπου, οι ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν στην κακή τους τύχη τις βιβλιοθήκες, γκρεμίζουν ό,τι έγινε και ανακόπτουν τα σχέδια για το μέλλον.

Η αγωνία για τους «ναούς της γνώσης» και την τύχη τους στη δεδομένη συγκυρία δεν είναι συντεχνιακός συνδικαλισμός. Είναι καημός και οργή για ό,τι εύκολα έγινε και εύκολα καταστρέφεται. Η κατάρρευση των βιβλιοθηκών δεν είναι απότοκος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά θύμα μιας κακώς εννοούμενης οικονομικής πολιτικής συγκράτησης των δαπανών.

Ας κάνει τον κόπο ο υπουργός να μελετήσει την περίπτωση της Φινλανδίας. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ολική οικονομική καταστροφή από τη διάλυση των εμπορικών σχέσεων μείωσε όλες τις δημόσιες δαπάνες και αύξησε αυτές της έρευνας, της παιδείας και των βιβλιοθηκών. Η Φινλανδία σήμερα επιβιώνει και πρωτοπορεί.

15 χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις προκάλεσαν προσδοκίες στο χώρο των βιβλιοθηκών. Οι δημόσιες, οι ακαδημαϊκές και οι σχολικές βιβλιοθήκες ισχυροποίησαν την παρουσία τους στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα να επιλέξουν τι είναι πολιτισμός.

Γιατί πολιτισμός δεν είναι:

Το νέο δίπολο των κυρίαρχων εξουσιών, της οικονομίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Η ομηρία των συμβάσεων και οι χιλιάδες άνεργοι με αναστολή.

Οι «μολότωφ μεταπτυχιακού επιπέδου»

Η σιωπή


Γιώργος Κατσαμάκης
Βιβλιοθηκονόμος